fbpx
sliderΜειονότηταΤελευταία Νέα

Έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ , ήρθε η Νέα Δημοκρατία: Ποια είναι η διαφορά για τη Δυτική Θράκη? (Διαβάστε την επιστολή του Πρόεδρος της ABTTF)

Αγαπητοί αναγνώστες,

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας  χάνοντας μεγάλη ψήφο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου, πήρε μπροστά τις γενικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, η χώρα μας πήγε στις κάλπες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως αναμενόταν, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) κέρδισε τις πρώτες γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης , έγινε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και μη χάνοντας χρόνο σχημάτισε την νέα κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών ως τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, είναι ευχάριστο να δούμε δύο Τούρκους βουλευτές στην Ξάνθη μετά από πολλά χρόνια.

Στη Ροδόπη, όπου είχαμε δύο Τούρκους βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά βγήκε ένας Τούρκος βουλευτής.

Φυσικά, αυτοί οι βουλευτές εκλέχθηκαν με τους ψήφους μας από το Κόμμα Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) και από το Κόμμα Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Ελπίζω ότι οι βουλευτές μας βγαίνοντας από τη γραμμή του κόμματος και θα πειθαρχούν στα θέματα που μας απασχολούν και θα εκφράσουν δυνατά στο κοινοβούλιο τη γνώμη και τα αιτήματα της κοινωνίας μας για τα θέματα που αφορούν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Αυτή τη φορά, εάν το βλέπουμε ότι όλοι οι βουλευτές μας είναι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ευκολότερο για τους βουλευτές μας να είναι η φωνή μας.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα είναι καλό η κακό για εμάς, ίσως θα ήταν καλύτερο να είμαστε σε αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι επωφελής για την περιοχή μας, τους ανθρώπους και τη χώρα μας.

Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους βουλευτές μας για διάλογο και συνεργασία για την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης.

Πέρα από τις καλύτερες ευχές μου για τη νέα περίοδο, εάν εξετάσουμε την τελευταία κατάσταση στη Δυτική Θράκη, το προεδρικό διάταγμα εγκρίθηκε λίγο πριν εγκαταλειφθεί η παλιά κυβέρνηση και μεταμορφώθηκαν τις μουφτείες σε απλά κυβερνητικά γραφεία.

Μόλις σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει άλλα 5 δημοτικά σχολεία.

Έτσι, προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, 65 σχολεία μας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν από το 2011 με τη δικαιολογία για το κλείσιμο σχολείων  γενικά σε όλη τη χώρα χαμηλό αριθμό μαθητών. Ο αριθμός των σχολείων μας έχει πέσει σε 123.

Για να είμαι ειλικρινής, αναμενόταν να συνεχιστεί στη νέα κυβέρνηση το κλείσιμο σχολείων που παραβίαζε τη νομοθεσία, το αυτόνομο καθεστώς μας στην εκπαίδευση και τα δικαιώματα που έχουμε. Κι όμως κάθε χρόνο από το 2011, πέντε,  δέκα σχολεία μας κλείνουν.

Εάν η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι δυστυχώς, η πορεία θα είναι η ίδια με τη Ρόδο και τη Κω. Είμαστε σε κίνδυνο εξαφάνισης των σχολείων μας στη Δυτική Θράκη, όπως και στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, τα σχολεία είναι δικά μας, δεν επιλέγουμε εμείς τους δασκάλους μας, η χώρα μας επιλέγει, διορίζει, και  πληρώνει.

Στην πραγματικότητα, τα δημοτικά σχολεία μας έχουν ένα ειδικό σύστημα παρόμοιο με το ιδιωτικό σχολικό σύστημα, αλλά στην πράξη το κράτος παρεμβαίνει απίστευτα σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσης.

Όταν πρόκειται για κρατική πολιτική, ακόμα και να έρθει η νέα κυβέρνηση, αν είναι το θέμα Δυτική Θράκη, τα πράγματα διαχειρίζονται με παλιό σύστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν φαίνεται δυνατόν να αναμένουμε μια αλλαγή βασισμένη στον διάλογο.

Εάν έτσι είναι τα πράγματα, θα συνεχίσουμε και εμείς να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και φιλοδοξία.

Επειδή δεν έχουμε άλλο δρόμο!

Με εκτίμηση.

Χαλίτ Χαμπίπογλου

Πρόεδρος της ABTTF

Σχετικά Άρθρα