Υγιεινή διατροφή για όλους. Γράφει στο XanthiNews ο π. πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Υγιεινή διατροφή για όλους. Γράφει στο XanthiNews ο π. πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Νίκος Κατσαρός

π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Πρόεδρος Επιστ. Συμβουλίου Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος

Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας&ΔιαιτολογίαςNewYorkCollege.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WorldHealthOrganization,WHO) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ( FoodandAgricultureOrganization,FAO), υγιεινή διατροφή είναι εκείνη που βοηθά στην διατήρηση ή και βελτίωση της υγείας εφοδιάζοντας τον οργανισμό με βασικά συστατικά οπως:υγρά.μάκρο- και μίκρο- θρεπτικά στοιχεία και θερμίδες.

Υγιή άτομα είναι εύκολο να ακολουθήσουν  μια υγιεινή διατροφή που συνίσταται κυρίως σε φρούτα,λαχανικά,όσπρια.ανεπεξέργασταδημητριακά, με μικρή ποσότητα συσκευασμένων τροφίμων και σακχαρούχων αναψυκτικών.Οι απαιτήσεις της υγειϊνής διατροφής μπορούν να ικανοποιηθούν με μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτικά και ζωικά προϊόντα.Οδηγοί υγιεινής διατροφής έχουν εκδοθεί από διάφορες χώρες και οργανισμούς υγείας και στην χώρα μας.Στην Ε.Ε. ισχυρισμοί υγείας για συστατικά τροφίμων ακολουθούν διαδικασίες που καθορίζoνται από Κανονισμούς της  Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ( EuropeanFoodSafetyAuthority,EFSA).

Υγιεινή διατροφή συνδιάζεται με καθημερινή φυσική άσκηση και υγιεινό τρόπο ζωής που προλαμβάνει ή και μειώνει τις πιθανότητες ασθενειών οπως: παχυσαρκία,διαβήτης τύπου ΙΙ,καρδιαγγειακάνοσήματα,υπέρταση,υπερχοληστηρεμία και τύπους καρκίνων.Υπάρχουν ειδικές δίαιτες που ονομάζωνται ιατρικές θεραπευτικές διατροφικές δίαιτες (medicalnutritiontherapy) για άτομα με ωρισμένες ασθένειες ή καταστάσεις.Ειδικές θεραπευτικές δίαιτες περιλαμβάνονται  και στην κινεζική ιατρική.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AmericanHeartAssociation) ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Ερευνα στον Καρκίνο (WorldCancerResearchFund) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο (AmericanInstituteforCancerResearch) συστήνουν μια δίαιτα που περιλαμβάνει κυρίως ανεπεξέργαστες φυτικές τροφές ,μη αμυλούχα φυτικά προϊόντα, λαχανικά,όσπρια,δημητριακά,φρούτα,που έχουν διαφορετικά χρώματα ,κόκκινο,πράσινο,κίτρινο,πορτοκαλί και λευκό.Τέλος συνιστούν αποφυγή σακχαρούχων αναψυκτικών,κόκκινουκρέατος,τροφές πλούσιες σε ενέργεια(πχ. γλυκά)καιταχυφαγείων.Οι παραπάνω Oργανισμοί καταλήγουν ότι  με την δίαιτα αυτή και με φυσικό τρόπο ζωής αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για καρδιαγγειακά νοσήματα,χρόνιες ασθένειες και καρκινογενέσεις.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας από τους πλέον υγειϊνούς τρόπους διαβίωσης.

Τέλος η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (HarvardUniversity)συστήνει για μια υγιεινή δiατροφή:

1.Επέλεξε καλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα).φρούτα,λαχανικά,όσπρια,μηαποφλοιομένα δημητριακά.

2.Πρόσεξε στην επιλογή πρωτεϊνών,απόφυγε κόκκινο κρέας,προτίμησε,κοτόπουλο,ψάρι,ανάλατους ξηρούς καρπούς.

3.Προτίμησε το ελαιόλαδο για λιπαρά και απέφυγε κεκορεσμένα λίπη και βιομηχανικά μερικώς υδρογονομένασπορέλαια(μαργαρίνες) που περιέχουν trans λιπαρά.

4.Προτίμησε τροφές που περιέχουν ίνες(φρούτα,λαχανικά,ανεπεξέργαστα δημητριακά).

5.Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).

6.Κατανάλωσε τροφές που περιέχουν ασβέστιο,γάλα,γαλακτοκομικά,ή και συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

7.Προτίμησε νερό ή φυσικούς χυμούς αντί σακχαρούχα αναψυκτικά.

8.Περιόρησε την κατανάλωση αλατιού.Συσκευασμένατρόφμα  συνήθως περιέχουν αλάτι.

9.Περιόρησε την κατανάλωση αλκοόλ.(1ή 2 ποτήρια κρασί με το γεύμα).

10.Η καθημερινή κατανάλωση πολυβιταμινών είναι χρήσιμη επιλογή για πολλά άτομα.

Εκτός των παραπάνω η καθημερινή φυσική άσκηση  είναι απαραίτητη για υγιεινή ζωή.

Σχετικά Άρθρα