fbpx
sliderΈβροςΤελευταία Νέα

Ανάδειξη της Αρχαίας Πλωτινόπολης στο Διδυμότειχο μέσω ΕΣΠΑ

Ο λόφος της Αγίας Πέτρας στη νοτιοανατολική πλευρά του Διδυμότειχου έχει ταυτιστεί με τη Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό και πήρε το όνομα της προς τιμήν της γυναίκας του Πλωτίνης. Ο λόφος αυτός, με την τόσο στρατηγική θέση,

παρουσίασε αρχαιολογικό ενδιαφέρον πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες, βρέθηκε μια χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-21 μ.Χ.), που φυλάσσεται στο Μουσείο Κομοτηνής. Συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από τη ΙΘ΄ΕΠΚΑ το καλοκαίρι του 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του `80, ενώ οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται από το 1996 μέχρις τις μέρες μας. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, που βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου μ.Χ. Επίσης βρέθηκε τμήμα λουτρού με το υπόκαυστό του (χώρος όπου καίγονταν τα ξύλα για να ζεσταθεί το νερό). Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα είναι ένα μεγάλο λίθινο πηγάδι βάθους μέχρι στιγμής 12,67μ. του οποίου ο πυθμένας δεν έχει ακόμη εντοπισθεί. Στο βόρειο τμήμα του υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε καμαροσκέπαστο θάλαμο, που χρησιμοποιείτο για την άντληση του νερού από το πηγάδι. Το παραπάνω συγκρότημα αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα υδραυλικής αρχιτεκτονικής, σχετίζεται με την υδροδότηση της πόλης και μάλλον είναι σύγχρονο με την ίδρυσή τη ς(αρχές του 2ου αι. μ.Χ.). Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ο χώρος προς το παρόν είναι μη επισκέψιμος.

Ανάδειξη της αρχαίας Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, οι εργασίες για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με το ποσό των 559.187 ευρώ.

Το έργο είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού και θα το υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Προβλέπει τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, τη διαμόρφωση της εισόδου, της περίφραξης και των μονοπατιών που οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο, καθαρισμούς και αποψιλώσεις, τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, φωτογράφιση των αντικειμένων και αεροφωτογράφιση της περιοχής, πυροπροστασία, έκδοση ενημερωτικού υλικού, την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής ημερίδας κ.ά.

Στόχος είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης να γίνει επισκέψιμος και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία της περιοχής του Διδυμοτείχου, να προσελκύσει επισκέπτες ως τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Σε μία συμβολική κίνηση άλλωστε, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος επισκέφθηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς την αρχαία Πλωτινόπολη, ενημερώθηκε για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν εκεί και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από την προϊσταμένη προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και μουσείων Έβρου κ. Φένια Παρδαλίδου και την προϊσταμένη βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων Έβρου κ. Λίλα Σαμπανοπούλου.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τηλέφωνο: +302531022411

 

Σχετικά Άρθρα