slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

“Φουλάρει” τις μηχανές ο Αλέκος Κοντός ενόψει του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς

Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις απασχόλησε την περασμένη Παρασκευή 2 Αυγούστου τη συνεδρίαση του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΣΟΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ, έγινε γόνιμη συζήτηση για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας.

Στόχος του ΣΑΣΟΕΕ είναι να καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα προάγει ισχυρά και βιώσιμα συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά με ανταγωνιστικούς όρους.

Μεταξύ άλλων στο έκτακτο ΔΣ υπογραμμίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου ότι με το νέο νόμο θα πρέπει να αρθούν κωλύματα του προηγούμενου πλαισίου, που εμπόδιζαν τα συνεταιριστικά σχήματα να αναπτυχθούν και να τους δίνει την ευελιξία να παίρνουν αποφάσεις, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να περιληφθούν φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς που παράγουν και επενδύουν αλλά και για τους αγρότες που παραδίδουν την παραγωγή τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, με στόχο την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και παράλληλα την πάταξη της “λαθραίας” διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ένα καίριο θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς συνεταιρισμούς και αφορά στις παλαιές οφειλές συνεταιρισμών ή μελών τους.

Σχετικά Άρθρα