slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Τι είπε σήμερα ο Στέλιο Πέτσας στην ενημέρωση των συντακτών

Καλησπέρα σε όλους και όλες.

Σε ό,τι αφορά την άρση των capital controls:

 

Χθες, με την συμπλήρωση 50 ημερών της νέας κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ίσχυαν για 50 μήνες, καθώς επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου 2015.

Η απόφαση για την άρση τους ελήφθη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων και με σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Με την απόφαση αυτή, αποκαθιστούμε, πλήρως, την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Άλλη μια  προγραμματική δέσμευσή μας γίνεται πράξη και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι είχαμε θέσει. Κλείνει, έτσι, οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας  νέος κύκλος αισιοδοξίας για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας.

Υπογραμμίζω ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας επιβεβαιώνεται, στο μεταξύ, από σειρά δεδομένων:  Ιδίως μάλιστα:

-Από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

-Από την έκδοση επταετούς ομολόγου με το οποίο δανειστήκαμε από τις αγορές  2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%.

-Από το γεγονός ότι, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

-Από το γεγονός ότι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

-Και βέβαια από το γεγονός ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού προχωρά ικανοποιητικά και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι τα capital controls επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015, εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής που ακολούθησε. Είχε προηγηθεί, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου,  που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι», και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληγούν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα, να μειωθούν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, να εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιά ύψους περίπου 40 δις ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και οι μικρομέτοχοι των τραπεζών, να επέλθει καθίζηση στο Χρηματιστήριο και να επωμιστούν τεράστιο βάρος η παρούσα και οι επόμενες γενιές.

 

Αναφορικά με την ενίσχυση της  ασφάλειας των πολιτών:

 

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και τις σχετικές πρωτοβουλίες θέλω να υπογραμμίσω ότι θεωρούμε πρωταρχική υποχρέωση του Κράτους την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και  όσων βρίσκονται στην Πατρίδα μας. Μας νοιάζει η ασφάλεια των Ελλήνων, μας νοιάζει και η ασφάλεια των προσφύγων. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Αυτό αποδείξαμε και χθες στα Εξάρχεια. Επιδιώκουμε την εμπέδωση της ασφάλειας, στα σπίτια, στις δουλειές, στις γειτονιές μας, στις πόλεις και τα χωριά μας.

Ενισχύουμε για τον σκοπό αυτό την Αστυνομία και την αφήνουμε ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Ήδη, επαναφέραμε στο δρόμο πολλούς αστυνομικούς, προχωρούμε  στην πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών για τη στελέχωση της Ομάδας «ΔΙΑΣ» και την επανασύσταση της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ», δρομολογούμε τις διαδικασίες  για  τη βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική προστασία. Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο  στη θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική και το σεισμό στην Αθήνα, όσο και στις δεκάδες φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές -με σοβαρότερη εκείνη της Εύβοιας- επέδειξαν τα  αντανακλαστικά που απαιτούν οι περιστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.  Αποδείχθηκε, έτσι, ότι η δημόσια διοίκηση και ο κρατικός μηχανισμός έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις, φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Προσθέτω ότι έχουμε έτοιμο πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και θα το εφαρμόσουμε αμέσως μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

 

 Αναφορικά με το νομοθετικό έργο:

 

Ψηφίστηκε χθες και είναι πλέον νόμος του Κράτους  το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία 680 του 2016 για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο εθνικό μας δίκαιο. Έτσι η Ελλάδα έπαψε να είναι εκτεθειμένη στην επιβολή του ημερήσιου προστίμου ύψους 5.300 ευρώ περίπου, το οποίο της είχε επιβληθεί και «έτρεχε» ήδη από τον Μάιο του 2018. Κυρίως όμως, οι Έλληνες πολίτες  έπαψαν να είναι εκτεθειμένοι ως προς την διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων.

Χαιρετίζουμε εδώ το πνεύμα συναίνεσης και την εποικοδομητική διαδικασία στη Βουλή, στην οποία πολλές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί από τους 275 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΜΕΡΑ25.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα, να ζητούν από εταιρίες που τα χρησιμοποιούν να τα διαγράψουν, να απαγορεύουν την επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης, υγείας και ζωής. Επιφυλάσσει ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Κράτος, καθώς βάζει τέλος στα νομικά κενά και την αβεβαιότητα ως προς τη σύννομη συλλογή, επεξεργασία, διατήρηση και αξιοποίηση των δεδομένων.

Τονίζω, σε αυτό το σημείο, ότι είναι το τέταρτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στις πρώτες πενήντα μέρες της νέας διακυβέρνησης, με τα δύο εξ’ αυτών να υπερψηφίζονται από περισσότερους από 275 βουλευτές. Ένα αποτέλεσμα που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι με καλή πίστη, πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, η Ελλάδα πάει μπροστά.

 

Αναφορικά με τον Κυβερνητικό Προγραμματισμό:

Αύριο Τετάρτη (28/8)  συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση αυτή  θα γίνει -όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα- επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνουν εισηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και τους Υπουργούς κ. Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θα συζητηθεί, επίσης, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και ρυθμίζονται άλλα κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Αναφορικά με τις  τοποθετήσεις Διοικήσεων και Ενημέρωση της Βουλής:

Αυτή την ώρα γίνεται η ακρόαση στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των προτεινόμενων για διορισμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών-εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την κατάσταση της Δ.Ε.Η.

Όπως είναι καλά γνωστό, η Δ.Ε.Η. ήταν μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέτοια εποχή το 2014, η Δ.Ε.Η. είχε περίπου 2 δις κεφαλαιοποίηση, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές ήταν περίπου στο 1/7 αυτής. Κι αυτό γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της «μικρής» Δ.Ε.Η. που υπήρχε πριν, κατέληξε σε μία «κουτσή» Δ.Ε.Η. και έσερνε τη χώρα σε μια προοπτική «χωρίς Δ.Ε.Η.».

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τη Δ.Ε.Η. Αυτό ήδη το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για να σταθεί, όμως, στα πόδια της η Δ.Ε.Η. , απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στη Βουλή ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. κ. Γιώργος Στάσσης.

Σε ό,τι αφορά  τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το πρόγραμμά του για τις επόμενες μέρες:

`Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επαφές του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  από το Παρίσι. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Διαπιστώθηκε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα, όπως οι μεγάλες

προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο ενιαίος προϋπολογισμός, η ανάγκη

έμφασης στην ανάπτυξη, η ανάγκη να φυλάσσει η Ευρώπη αποτελεσματικά τα σύνορά της, η ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU), αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επόμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη (29/8) στο Βερολίνο. Στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών κ. Σόλτς.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται η οικονομία,  το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η προσέλκυση επενδύσεων  με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Την Παρασκευή (30/8)  ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ενόψει της Δ.Ε.Θ.

Την Δευτέρα (2/9) και την Τρίτη (3/9) ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Χάγη.

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα κηρύξει τα εγκαίνια της 84ης Δ.Ε.Θ, ενώ την Κυριακή (8/9) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Το διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 74η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ηγέτες άλλων χωρών, και εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες που, με τη σημερινή ανακοίνωση των βάσεων, είδαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν. Σε όσους δεν εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέλω να τους πω ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας με καλές και κακές στιγμές. Σημασία έχει να πιστεύεις στις δυνατότητές σου και να είσαι έτοιμος να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πολλαπλασιάσει αυτές τις ευκαιρίες για όλους.

Σχετικά Άρθρα