slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πρόταση για έκδοση επετειακής σειράς γραμματοσήμων με θέμα την απελευθέρωση της Ξάνθης

Η Φιλοτελική Εταιρεία Ξάνθης χαιρετίζει την πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ να εκδώσει γραμματόσημο με την παραδοσιακή φορεσιά της Ξάνθης, αν και διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για την αντιπροσωπευτικότητα της. (Νυφική φορεσιά των προσφύγων από την περιοχή της Μακράς Γέφυρας στην Ανατολική Θράκη, τέλη 19ου αιώνα).

Η έκδοση ενός γραμματοσήμου με θέμα την Ξάνθη είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τιμά και προβάλει τον τόπο μας,  αν και θα μπορούσαν τα ΕΛΤΑ να τιμήσουν την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της  όπως επισημάναμε με την παρακάτω επιστολή μας στις 10 Απριλίου 2019 και η οποία δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, ίσως και λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΤΘ 94, Ξάνθη 67100                                        Ξάνθη, 10 Απριλίου 2019

Προς:

  1. τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΤΑ κ. Πολυχρόνη Γριβέα
  1. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ κ. Αθανασίου Ηλία.

Αξιότιμοι κύριοι,

Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός με τον Στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και την 9η Μεραρχία μπαίνει στην Ξάνθη και την απελευθερώνει.  Επικεφαλής των στρατευμάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς. Η Ξάνθη, έπειτα από 544 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν πάλι ελεύθερη και ελληνική.

Οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Δήμοι, Σύλλογοι  ανάλαβαν πρωτοβουλίες για δράσεις και εκδηλώσεις, που θα αφορούν την ανάδειξη του γεγονότος και την  διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους.

Την εμβληματική αυτή επετειακή χρονιά και μιας ακόμα σημαντικής πτυχής της Ιστορίας του τόπου μας, έχουμε μια ιδιαίτερη, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού και σημασίας, ευκαιρία να τιμήσουμε, να φωτίσουμε και να προβάλουμε  και με τη συμβολή των ΕΛ.ΤΑ. με την έκδοση  επετειακής  αυτοτελούς σειράς και σχετικού φακέλου.

Κύριος στόχος είναι να γνωρίζουν οι νεότερες γενεές την ιστορία μας, που δεν είναι πίσω μας αλλά μας ακολουθεί.

Σας αποστέλλομαι συλλεκτικές φωτογραφίες, από συλλογή μέλους της Φιλοτελικής Εταιρείας Ξάνθης βέβαιοι για την θετική σας ανταπόκριση.

Πάντοτε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γ. Γραμματέας

Αναστάσιος Τεφρωνίδης          Θεόδωρος Ρωμανίδης

Σχετικά Άρθρα