slider Τελευταία Νέα

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Κοσμοσώτειρα | Φωτογραφίες

Πλήθος πιστών συμμετείχαν με ευλάβεια και συγκίνηση, στην Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Αλεξανδρούπολης.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ενώ το παρόν έδωσαν αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί, φορείς καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθος πιστών.

Για ακόμη μια χρονιά τελέστηκε Περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στους δρόμους των Φερών, ενώ η χορωδία έψαλλε τον ύμνο των Θρακών, αλλά και το σύνολο των παρευρισκομένων στον τέλος της συγκινητικής βραδιάς, τραγούδησαν δυνατό τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο με τη συνοδεία της Δημοτικής Μπάντας και χορωδίας.

Λίγα λόγια για την Παναγία Κοσμοσώτειρα

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις Φέρες έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄.

Ο Ισαάκιος το 1151 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο ναός ήταν το καθολικό της μονής. Σήμερα διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών, καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του ναού.

Πηγή e- evros

Φωτογραφίες Ν. Γκότσης

Σχετικά Άρθρα