fbpx
ΙστορικάΤελευταία Νέα

7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1907: ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ (άρθρο του Νικόλαου Φωτιάδη)

Ο καπετάν Άγρας (Τέλλος, Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός) ήταν Μακεδονομάχος, από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδόνικου Αγώνα ( Γαργαλιάνοι ( Ηλείας, 1880- Τέχοβο, σημ. ονομ. Καρυδιά, 1907).

Το 1901 τελείωσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αμέσως κατατάχθηκε εθελοντής στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Ο καπετάν Άγρας, θερμός υποστηρικτής της ιδέας ότι η Ελληνική ψυχή της Μακεδονίας θα αφυπνιζόταν μόνο με τη ένοπλο δράση, πολέμησε κυρίως στην περιοχή Βερμίου. Το 1906 έγινε αρχηγός του στρατιωτικού τμήματος της παραπάνω περιοχής.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του νεαρού Ανθυπολοχαγού στις σκληρές μάχες για την εκκαθάριση της λίμνης των Γιαννιτσών, η οποία λόγω της φυσικής θέσης της και των Βουλγαρικών οχυρώσεων είχε καταστεί οχυρό απροσπέλαστο. Στις μάχες αυτές ο Άγρας τραυματίσθηκε, ενώ παράλληλα προσβλήθηκε από ελονοσία .Τότε το κέντρο του Αγώνα (Αθήνα) διέταξε την αντικατάσταση του από τον Αξιωματικό Δουμπιώτη.

Πριν αναχωρήσει ο καπετάν Άγρας θέλησε να συναντηθεί με τους αρχηγούς των Βουλγαρικών τμημάτων της περιοχής, Κασάψεφ και Ζλάταν, με σκοπό να τους εξαγοράσει ή να τους πείσει να στραφούν κατά των Τούρκων. Παρά την αντίδραση των Ναουσαίων προκρίτων, δέχτηκε να συναντηθεί με τους Βουλγάρους σε ουδέτερο έδαφος, συνοδευόμενος μόνο από έναν σύντροφο του.

Οι Βούλγαροι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, συνέλαβαν αμέσως τους δυο μαχητές και αφού επί μια εβδομάδα τους περιέφεραν στα χωριά της περιοχής, τους απαγχόνισαν στους κλάδους μιας καρυδιάς που βρισκόταν κοντά στο χωριό Τέχοβο (7 Ιουνίου 1907).

Ο θάνατος του Ανθυπολοχαγού Τέλλου Αγαπηνού κατόπιν της δόλιας ενέργειας των Βουλγάρων κομιτατζήδων, όχι μόνο δεν τρομοκράτησε το Ελληνικό στοιχείο αλλά αντίθετα προκάλεσε την αγανάκτηση και τροφοδότησε με μεγαλύτερη πίστη τον Μακεδόνικο Ελληνισμό για την συνέχιση του αγώνα.

Ο κλάδος της καρυδιάς απ’ όπου κρεμάστηκαν οι δυο μαχητές φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο στις αίθουσες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Εδέσσης. Το χωριό Τέχοβο, σε ανάμνηση του τραγικού

θανάτου των δυο παλικαριών, μετονομάστηκε αργότερα Καρυδιά, ενώ το χωριό Βλάντοβο, όπου τάφηκε ο καπετάν Άγρας, μετονομάστηκε Άγρας.

 

Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄ ΣΣ

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Α. Γ. Μόδη, «ο Μακεδόνικος Αγων» Εταιρία Μακεδόνικων σπουδών 1967

Β. Εγκυκλοπαίδεια ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ

Γ. Εθνικές Επάλξεις Μάρτιος-Απρίλιος 2004

Σχετικά Άρθρα