slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Τα κέρδη βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον μας

Δασοπροστασία σημαίνει μόνιμες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες 
Όχι ασφαλτόστρωση για τα επιχειρηματικά συμφέροντα 

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ χαιρετίζει την πολύ μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου της Θηλιάς που κάλεσε ο Ορειβατικός Σύλλογος και άλλες αθλητικές και φυσιολατρικές συλλογικότητες της Ξάνθης σήμερα (Δευτέρα 10/6) το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία. Ο δρόμος έχει ήδη βγει σε δημοπρασία από το Δασαρχείο Ξάνθης με χρηματοδότηση ύψους 565.000 ευρώ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Απέναντι σε αυτή την προκλητική εξέλιξη πάνω από χίλιοι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: “Κάτω τα χέρια απ’ τη Θηλιά!”.

Είναι απολύτως σαφές ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πυρασφάλεια ούτε με τη σύνδεση των ορεινών οικισμών. Εξυπηρετεί τα στενά συμφέροντα ενός επιχειρηματία που με τη στήριξη πολιτικών παραγόντων της Δεξιάς έχει επενδύσει «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» και εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για να γίνει η περιοχή «τουριστικός προορισμός». Τέτοιους στόχους βάζουν οι «θεσμοί», από τις Περιφέρειες και τα Δασαρχεία μέχρι την ΕΕ και την ΕΚΤ. Στόχους που έρχονται καθημερινά σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής της τεράστιας πλειοψηφίας του κόσμου.

Αν όντως θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, αν δεν θέλουν να ξαναζήσουμε καταστροφικές πυρκαγιές, όπως στο Μάτι, και φονικές πλημμύρες, όπως στη Μάνδρα, αν θέλουν πραγματική ασφάλεια για τους πεζοπόρους, τους ορειβάτες, τους ποδηλάτες, για τον καθένα και την καθεμιά που απολαμβάνει τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος, να σταματήσουν τις περικοπές και να προσλάβουν εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας που να φροντίζουν ακριβώς γι’ αυτές τις ανάγκες, που είναι πολλές και που δεν έχουν καμία σχέση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων του κόσμου της μειονότητας, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του ορεινού όγκου, να βελτιώσουν τους υπάρχοντες επαρχιακούς δρόμους, που είναι “σκοτώστρες”, και να εξασφαλίσουν επιτέλους γι’ αυτό τον κόσμο φθηνά και τακτικά μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Είναι προκλητική η υποκρισία τους, από τη μια να γυρνάνε την πλάτη στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου κι από την άλλη να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα χατίρια τους στους “επενδυτές” με ψέματα και κοροϊδίες.

Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση είναι κομμάτι του περιβαλλοντικού κινήματος που έφτασε στις 15 Μάρτη να κατεβάσει 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους όλου του κόσμου με σύνθημα: “Να αλλάξουμε σύστημα, Όχι πλανήτη!”. Το αίτημα της ακύρωσης της ασφαλτόστρωσης της Θηλιάς ξεσήκωσε μετά από πολύ καιρό έναν ολόκληρο κόσμο που κουβαλάει εμπειρίες από τις μάχες ενάντια στα μνημόνια, το ρατσισμό και τους φασίστες. Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει αυτό τον κόσμο και να δίνει μαζί του τις μάχες ενωτικά, αλλά και αιχμηρά, κοιτώντας τον εχθρό στα μάτια.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Σχετικά Άρθρα