slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Επιστολή του ΕΟΣ Ξάνθης για το θέμα της Θηλιάς… Μη κλέβετε από τις επόμενες γενιές αυτό το υπέροχο δώρο που έχει η πόλη μας!

Επανερχόμαστε στο θέμα της ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου της Θηλιάς επειδή τις τελευταίες μέρες- και μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που έχει η κριτική και  το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Δευτέρας -έχει ενταθεί η προσπάθεια  να βάλουν τους Συλλόγους μας “απέναντι”   από τους κατοίκους των ορεινών οικισμών και τους επαγγελματίες (πόσους άραγε;). Έτσι παρουσιάζονται σε κάποια μέσα ενημέρωσης “δύο στρατόπεδα” αλλά και ένταση της αντιπαράθεσης  μεταξύ των « δύο» πλευρών !!!

Πρώτα απ’ όλα μας εντυπωσιάζει το γεγονός πως, αν και οι επιστολές μας απευθύνονται στην περιφέρεια και σε υπηρεσίες, δεν έχουμε , μέχρι στιγμής, καμιά επίσημη απάντηση στα επιχειρήματά μας για την ακύρωση του έργου. Αντίθετα , σε μερικά μέσα ενημέρωσης της πόλης παρουσιάζεται σαν υποστηρικτής και τιμητής συγκεκριμένος επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος -με έξι ακόμα υπογραφές κατοίκων και την “απειλή” συγκέντρωση  5-6.000(!)- θέλει να μας πείσει για την ύπαρξη δύο στρατοπέδων. Θεωρούμε ότι με το παραλήρημά του, ο συγκεκριμένος κύριος, εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί επιβεβαιώνει τις φήμες για την πραγματική σκοπιμότητα του έργου ! Θα θέλαμε να ξέρουμε πως θα δικαιολογήσει- στους ανθρώπους που τώρα προσπαθεί να  ξεσηκώσει- ότι η ασφαλτόστρωση δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει παραπάνω από την επιχείρησή του! Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι το κόστος του συγκεκριμένου έργου (μισό εκατομμύριο ευρώ!) το πληρώνουν οι πολίτες και όχι ο ίδιος, άρα δηλώσεις του τύπου “ δεν μπορούν να μας υποδεικνύουν μια «χούφτα» άνθρωποι, από ποια πόρτα του σπιτιού μας θα μπούμε μέσα” είναι το λιγότερο προκλητικές. Οι δηλώσεις του αγγίζουν τη φαιδρότητα με τις κατηγορίες για πεζοπόρους “που του έκλεισαν το δρόμο….και μοίραζαν πορτοκάλια” ,  την άποψη ότι “είναι ρατσιστικό να μπορούν να ανεβαίνουν μόνον αυτοί που μπορούν, δηλαδή  πολύ λίγοι” και το συσχετισμό με τις πυρκαγιές στο Μάτι. Γίνονται όμως και επικίνδυνες όταν προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα:  “ επικίνδυνα είναι τα μονοπάτια τα «πολιτικά» που ξεκινούν από την Λεπέν και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ»…” ,όταν μας απειλεί ότι“ τα πράγματα θα έχουν πολύ κακή εξέλιξη και υπεύθυνοι θα είναι αυτοί…”  και ισχυρίζεται ότι “διάφοροι σύλλογοι σαν και αυτούς και ΜΚΟ έχουν καταστρέψει όλες τις επενδύσεις της Ελλάδας την χρονική στιγμή που η Ελλάδα μας αιμορραγεί”. 

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ξανά κάποια πράγματα:

Για όσους μας ξέρουν δε χρειάζεται να αποδείξουμε ότι τα μέλη των Συλλόγων μας , αλλά και όσοι θα είναι τη Δευτέρα στην πλατεία, ανήκουν σε όλο το πολιτικό και κομματικό φάσμα της χώρας. Ο αγώνας μας δεν έχει κομματική ταυτότητα!

Σαφώς και δεν είμαστε ρατσιστές-όσο αφορά τους χρήστες της περιοχής- και το έχουμε αποδείξει με τις προσπάθειες (επιτυχημένες θεωρούμε) που κάνουμε πολλά  χρόνια να εντάξουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στις δραστηριότητές μας -εκπαιδεύοντάς τους ταυτόχρονα για τη σωστή στάση απέναντι στο περιβάλλον . Μας ενοχλούν βέβαια οι ορδές της πρωτομαγιάς με τους τόνους πλαστικών που αφήνουν πίσω τους! Ναι, μ’ αυτούς – που θα γίνουν περισσότεροι με την ασφαλτόστρωση- είμαστε «ρατσιστές»!

Ποτέ δεν παραταχθήκαμε απέναντι στους κατοίκους των ορεινών οικισμών και στο δικαίωμα μετακίνησής τους . Πραγματικά θα ήταν πού δύσκολο να εναντιωθούμε στο έργο αυτό  αν είχαν πρώτα ασφαλτοστρωθεί τα 12,6 χιλιόμετρα –τα πιο δύσκολα, μια και ο δρόμος είναι σχεδόν κατεστραμμένος-  από τον Κένταυρο μέχρι τα λιβάδια. Το έργο όμως ξεκινά ακριβώς αντίθετα και έτσι δε μας πείθει, όπως δεν πρέπει να πείθει και τους κατοίκους! Άλλωστε, αν οι προθέσεις είναι αληθινές,  στις επιστολές μας προτείνουμε τη διαδρομή (κατεβαίνοντας): Κένταυρος-Πανέρια-Τουριστικές κατοικίες 916-Διάφορο-Σιρόκο –Ξενοδοχείο Αγριάνη- Ξάνθη. Η διαδρομή αυτή δεν προσθέτει χιλιόμετρα στη σύνδεση με Ξάνθη, αντίθετα απαιτεί λιγότερη, κατά 4 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωση και δεν επηρεάζει την επίμαχη περιοχή. Όσο δε για το δρόμο της Θηλιάς προτείνουμε βελτίωση με τεχνικά έργα ώστε να μη καταστρέφεται από τις νεροποντές  αλλά τη  διατήρηση του χωμάτινου χαρακτήρα του.

Τέλος δεν στεκόμαστε απέναντι ούτε από το συγκεκριμένο ούτε από κανέναν άλλο επιχειρηματία,  απλά ζητάμε από τους φορείς της πολιτείας να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό των πολλών και όχι του ενός (ο οποίος μάλιστα απαιτεί να πληρώσουμε εμείς την επιχειρηματική του επιλογή).

Ελπίζουμε ότι δε θα πέσει άλλη λάσπη σε μια ειλικρινή, καθαρή και ανιδιοτελή αντίδραση των Συλλόγων μας αλλά και των χιλιάδων πολιτών που στέκονται δίπλα μας!

Περιμένουμε τους πολίτες της Ξάνθης τη Δευτέρα στις 19.00 στην κεντρική πλατεία να φωνάξουμε ένα μεγάλο:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΘΗΛΙΑΣ-ΜΗ ΚΛΕΒΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Σχετικά Άρθρα