slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

“566 Χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως” |Φωτογραφίες από την εκδήλωση του Σαββάτου

11 Μαϊ.2019. Διοργανωτής Εκδήλωσης  :: Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

ΘΕΜΑ: «566 Χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως- Ο Απόηχος της Αλώσεως στην Ελληνική Λαϊκή Ψυχή».

Άγγιξε τις καρδιές και την ψυχή όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, στις 11 Μαΐου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, που παρουσιάστηκε από την 40 μελή χορωδία της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης με την παρουσία των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών και άλλων Αρχών, όπως και συνολικά γύρω στα 370-380 άτομα.

Δείτε Φωτογραφίες μετά ακολουθεί το υπόλοιπο κείμενο:

Η εκδήλωση ήταν στην ουσία παράσταση υψηλού επιπέδου και περιελάμβανε ιστορική αφήγηση, που άρχισε από την 11η Μαΐου του 330 μ.Χ, που ο Μ. Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη θέση της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου, που ο ίδιος ονόμασε «Νέα Ρώμη» και στη συνέχεια ονομάστηκε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ και έφτασε μέχρι και την αποφράδα ημέρα της 29η Μαΐου 1453, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη προβολή εικόνας video, ποιητικό λόγο, σπάνιες μονωδίες και 12 επετειακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ. Στρατού, κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από το σύνολο των Ανωτάτων Αξιωματικών και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Φρουράς Ξάνθης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, κ. Χρήστος Σταμπουλής, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος, κ Απόστολος Κυλίτσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπυριδόπουλος, οι Πρόεδροι και μέλη όλων των ‘’αναδόχων‘’ και άλλων Συλλόγων και Ενώσεων της Ξάνθης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Λομβαρδέας. Παρόντες επίσης ήταν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης κκ. Λύρατζης, Μελισσόπουλος, Παπαχρονης, Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωπος του ΕΒΕ, όπως και αρκετοί Διευθυντές και Καθηγητές Γυμνασίων & Λυκείων και οι Χοράρχες τριών (3) Χορωδιών της Ξάνθης: κκ. Φώτιος Κοντός, Τριαντάφυλλος Σφυρής και ως εκπρόσωπος ο κ. Μιχαήλ Μηλούσης

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους από τις Τοπικές αρχές που ανταποκρίθηκαν στην έγγραφη πρόσκληση μας και προσήλθαν, καλωσόρισε όλους τους παρόντες, αφού παρουσίασε στο κοινό τα βιογραφικά από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα και απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Στρατού, Αντγος Χαράλαμπος Λαλούσης και στη συνέχεια επακολούθησε η έναρξη του κυρίως μέρους της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση αν και είχε διάρκεια 140’ λεπτών, η υψηλή όμως ποιότητα της όπως όλων των συντελεστών της, καθήλωσε το κοινό, αφού μετέφεραν πλήρως τα συναισθήματα τους που άγγιξαν τις ψυχές όλων, αρχής γενομένης από τον ομιλητή κ. Ιωάννη Βεβενιώτη, τον αφηγητή κ. Ευάγγελο Στάμου, τους μονωδούς κκ. Δήμο Τσίμπο και Κωνσταντίνο Χριστογιώργο τον Χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο και την άριστη 40μελή χορωδία τους

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, στη συνέχεια, παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα να κλείσει  την εκδήλωση, ο οποίος και πραγματοποίησε μια μεστή περιεχομένου σύνοψη της την οποία εμπλούτισε με τις παραινέσεις του, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους τους συντελεστές από τους οποίους ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κκ. Χρυσόστομο.

 

Επακολούθησε ο ‘’αποχαιρετισμός’’ και το πηγαίο χειροκρότημα του κοινού προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, έγινε ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας και η συνηθισμένη ομαδική φωτογράφηση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης και όσους  υποστήριξαν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα :

Την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου

Τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ . Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο

τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Πασχάλη Λύρατζη

Το Δ΄Σ. Στρατού.

Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (.ΕΑΑΣ)

Το Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης.

Τα ΜΜΕ.

Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

 

Η εκδήλωση τελείωσε ψάλλοντας όλοι μαζί «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» και στη συνέχεια τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, αποχωρώντας με δακρυσμένα τα μάτια όλων!!!

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους προσήλθαν. .

 

Για το ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

 

Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ

 

Σχετικά Άρθρα