slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Ξεκίνησε σήμερα το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουνίου 

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου, που καταγράφεται από τις μουσουλμανικές κοινότητες παγκοσμίως, ως ο μήνας νηστείας που μνημονεύει την πρώτη αποκάλυψη του Κορανίου στον Προφήτη Μωάμεθ.

Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι αντίστοιχο με τη Σαρακοστή των χριστιανών με τη διαφορά πως οι μουσουλμάνοι νηστεύουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα από τα χαράματα μέχρι και την ώρα που θα σκοτεινιάσει το βράδυ, δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν απολύτως τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τσιγάρο, ούτε καν να μασήσουν τσίχλα. Επίσης κατά τις ώρες της νηστείας δεν επιτρέπονται οι σεξουαλικές επαφές ενώ κατά τις ίδιες ώρες δεν επιτρέπεται ούτε το μπάνιο.

Όλα τα παραπάνω όμως επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος που έτσι κι αλλιώς τα απαγορεύει το Ισλάμ.

Σε αντίθεση με την Σαρακοστή η οποία ναι μεν είναι κινητή αλλά την ίδια περίοδο πάνω κάτω, το Ραμαζάνι κάθε χρόνο πάει 10 μέρες πίσω. Αυτό σημαίνει πως το Ραμαζάνι του 2020 θα είναι περίπου στις 26 Απριλίου ενώ 6 Μαΐου θα έχουν πάλι Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι σε 36 χρόνια. Κάθε 36 χρόνια δηλαδή γίνεται ένας κύκλος.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι 4 από τις 5 ημερήσιες προσευχές των μουσουλμάνων παραμένουν αμετάβλητες και αλλάζει μόνο η τελευταία, η βραδινή. Κατά την περίοδο της νηστείας οι μουσουλμάνοι κάνουν κάθε βράδυ μια ειδική και αρκετά μεγάλη προσευχή η οποία μπορεί να γίνει και στο τζαμί με τον Ιμάμη αλλά και στο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα