slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Ξάνθη: Η παραμυθένια Παλιά Πόλη του Χατζιδάκι

Η παλιά της πόλη είναι σαν υπαίθριο μουσείο, είναι η γενέτειρα ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες κι αποτελεί μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας.

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα», ήταν τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι για την Ξάνθη και την Παλιά της Πόλη και η ομορφιά της είναι όντως ανεπανάληπτη.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας
Ανεπηρέαστη από τη φθορά του χρόνου και διατηρώντας μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορική αξία που αξίζει να επισκεφτείτε. Στους δρόμους της θα «ταξιδέψετε» στα καλλιτεχνικά ρεύματα περνώντας από την μπελ επόκ, στην Ιταλική Αναγέννηση, τον γερμανικό ρομαντισμό αλλά και τον ελληνικό νεοκλασσικισμό. Θαυμάστε τα πλακόστρωτα δρομάκια της αλλά και αριστοτεχνικά οικήματα θρησκείας, παιδείας και τέχνης.

Στο πατρικό σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι

Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου. Αριθμός 17. Ένα επιβλητικό κτίριο μαγνητίζει τα βλέμματα και προκαλεί άπαντες να το επισκεφτούν και αν το θαυμάσουν. Ο λόγος για την οικία στην οποία το 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο που οικοδομήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα έχει στοιχεία νεοκλασσικισμού αλλά και μπαρόκ. Η πρόσφατη ανακαίνισή του το ανέδειξε ως ένα πραγματικό έργο τέχνης στην πόλη της Ξάνθης. Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελούν την κυριότερη πηγή γοητείας του ενώ πια λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης.

Στον Οθωμανικό Τεκέ του Μπουνταλί Χότζα

Θα πάτε στην Ξάνθη και δεν θα δείτε κάτι παραδοσιακό από οθωμανική κουλτούρα; Το κτήριο του τεκέ σας περιμένει, εσάς που δεν κάνετε πάντα τα ίδια. Περιλαμβάνει δύο χώρους, ένα τουρμπέ (οθωμανικό ταφικό μνημείο) και το χώρο συνάθροισης. Ο χώρος του τεκέ ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία. Αν και η ανακαίνιση, σύμφωνα με τον ιστορικό-οθωμανολόγο Χίθ Λόουρι από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, κατέστρεψε την αρχική μορφή του τεκέ, εσείς θα δείτε τα πλακάκια Ιζνίκ από την Κιουτάχεια της Τουρκίας. Και θα διαπιστώσετε το μόνο που παρέμεινε με την αρχική μορφή του και δεν είναι άλλο από το τρουλωτό χαμάμ. Βάλτε στο πρόγραμμά σας τον Τουρμπέ/μαυσωλείο, λοιπόν, στις Θέρμες – Ιαματικές πηγές της Ξάνθης.

Δείτε τις περίφημες καπναποθήκες

“Μυριστείτε” τις καπναποθήκες της Ξάνθης και “ανάψτε” την φαντασία σας. Όσο για τις περίφημες καπναποθήκες, αυτές ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια μέχρι το 1912, σε χωριστή συνοικία, στις υγρές αλλά ιδανικές για τον καπνό συνθήκες του κάμπου νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης. Στην οδό Καπνεργατών 9 θα δείτε το περιβόητο «Π», το μεγαλύτερο συγκρότημα καπναποθηκών που υπήρχε τότε στα Βαλκάνια (χωρητικότητας 49.000 κυβικών μέτρων) και έχτισε το Οθωμανικό Μονοπώλιο. Πιο πέρα, Καπνεργατών & Δημοκρίτου, μια μικρότερη λειτουργεί ως ΚΑΠΗ Ξάνθης, ενώ στην καπναποθήκη της 12 Αποστόλων & Ανδρούτσου στεγάζεται το δραστήριο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Σχετικά Άρθρα