slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Οι φοιτητές του ΔΠΘ “γκαζώνουν” τους Βουλευτές του Σύριζα για το θέμα της Νομικής

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

 ΚΥΡΙΟΙ,

Έκπληκτοι διαπιστώνουμε την ευκολία με την οποία προσπαθήσατε να εξαπατήσετε τη φοιτητική κοινότητα της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, η οποία με καλή πίστη προσήλθε σε διάλογο μαζί σας και ευελπιστούσε σε υποστήριξη του δίκαιου αιτήματός της.

Παρά τις ΡΗΤΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, μόλις το προηγούμενο Σάββατο (13/4/2019), ότι το επίμαχο Νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μετά το Πάσχα και με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, το Νομοσχέδιο εισήχθη ΑΧΑΡΑΓΑ ΕΧΘΕΣ (16/4/2019) με τη διαδικασία του επείγοντος (110 παρ. 1 ΚτΒ) προκειμένου να αποφευχθεί ο διάλογος σε κάθε επίπεδο.

ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΕΚΘΕΤΟΙ ενώπιον τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της τοπικής κοινότητας που σας εξέλεξε.

Παράλληλα, καταδικάζουμε απερίφραστα την απαθή στάση που τελικά τηρήσατε αναφορικά με την προωθούμενη υποβάθμιση της Νομικής Σχολής και του ΔΠΘ ευρύτερα. Πού είναι οι συναντήσεις με τους συναδέλφους σας Βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για τις οποίες δεσμευτήκατε; Πού είναι οι κοινές τοποθετήσεις; Οι συναντήσεις με Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό; Πού είναι ο ακαδημαϊκός πατριωτισμός και η αγάπη για το ΔΠΘ για την οποία μας διαβεβαιώνατε;

Οφείλετε έστω και την ύστατη αυτή ώρα να αναλογιστείτε τις ευθύνες σαςκαι να πράξετε κατά τον προσήκοντα κοινοβουλευτικά τρόπο.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής ΔΠΘ 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Βουλευτές και Πολιτευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α 

ΚΥΡΙΟΙ,

Η φοιτητική κοινότητα της Νομικής του ΔΠΘ έχει πολλάκις εκφραστεί τόσο γραπτώς όσο και με κινητοποιήσεις (συλλογή υπογραφών,διεξαγωγή ειρηνικής διαμαρτυρίας, συναντήσεις με τοπικούς φορείς ) σχετικά με την αντίθεση της στην ίδρυση μίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Το αιτιολογικό αυτής της στάσης αφορά ιδίως σε ακαδημαϊκής φύσεωςλόγους (υποστελέχωση και υλικοτεχνικές ελλείψεις των υφισταμένων Νομικών Σχολών και επικείμενος μαρασμός της ακριτικής Νομικής Κομοτηνής λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της τοποθεσίας) όσο και σε δημοσιονομικούς (επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την ανέγερση νέων κτιρίων, στελέχωση με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού κλπ) τη στιγμή που οι νομικοί επιστήμονες υπηρετούν έναν ήδη υπερκορεσμένο κλάδο. Αναλυτικά τα επιχειρήματά μας αναφορικά με την τέταρτη νομική παρατίθενται στην από 16/12/2018 ανοιχτή επιστολή μας[1].

Αντίστοιχα, αρνητική στάση έχουν υιοθετήσειμε ψηφίσματα οι υπόλοιπες Νομικές Σχολές της Χώρας, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ιδίως δε οι δικηγορικοί σύλλογοι της εφετειακής περιφέρειας Θράκης οι οποίοι, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Ακόμη, αντιδρούν ο Δήμος Κομοτηνής, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςαλλά και οι Μητροπόλεις της Θράκης με κοινή δήλωση των Μητροπολιτών τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι γειτονικοί στην Πάτρα Δικηγορικοί Σύλλογοι Κυπαρισσίας και Καλαμάταςέχουν επίσης αποφασίσει αποχή των μελών τους από τις εργασίες τους ως αντίδραση στην προωθούμενη ρύθμιση.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης την Κυριακή 14/4/2019 σε εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ροδόπης ενώπιον αντιπροσωπείας των φοιτητών της Νομικής ΔΠΘ:

«Του είπα προσωπικά [σ.σ.: του Πρύτανη ΔΠΘ ] ότι είναι λογικά επιχειρήματα τα οποία πρέπει να ακουστούν και να συνεκτιμηθούν και να συνοδεύονται από τοποθετήσεις όχι μόνον δικές σας [σ.σ.: της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ] αλλά και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και των άλλων δύο Νομικών Σχολών. Το ΔΠΘ χρειάζεται ενίσχυση και όχι υποβάθμιση για λόγους προφανείς[…]. Αναλάβαμε τη δέσμευση [σ.σ.: με τον επίσης παρόντα Π. Κουρουμπλή] μετά τη συνάντηση αυτή και τα αποτελέσματά της που εύχομαι να είναι και θετικά και παραγωγικά να κάνουμε και πρόσθετες αλλαγές αν χρειαστεί όχι μόνο προς τον Υπουργό Παιδείας αλλά και προς τον Πρωθυπουργό[…] ». [2]

ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΣΤΕ:

Γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει νύχτα προς ψήφιση ένα τόσο κρίσιμο Νομοσχέδιο για το οποίο κρίνεται απαραίτητος ο εκτενής διάλογος και η τροποποίηση τουακόμα και από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Γιατί η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρύτανη του ΔΠΘ έγινε χωρίς την παρουσία του Κοσμήτορα της άμεσα θιγόμενης Νομικής Σχολής;

Γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην από 21/12/2018 επιστολή των φοιτητών της Νομικής ΔΠΘ (αρ. πρωτ. 221002/21-12-18) ;

Γιατί κωφεύετε μπροστά στις φωνές όλων των οικείων με το ζήτημα φορέων;

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω σας καλούμε έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστείτε τις δραματικές –  με ακαδημαϊκά και δημοσιονομικά κριτήρια – συνέπειες αυτής σας της επιλογής. Επικαλούμενοι τη δημοκρατική σας συνείδηση ζητούμετην απόσυρση της σχετικής διάταξης με την οποία ιδρύεται το Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής ΔΠΘ

 

 

[1]Δημοσιευμένη στο ειδησεογραφικό sitenews247.gr: https://www.news247.gr/paideia/foitites-nomikis-komotinis-gavrogloy-diasyrete-timi-panepistimioy.6680229.html

[2]βλ. το δημοσίευμα της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΣ: https://www.xronos.gr/epikairotita/vrontero-ohi-stin-tetarti-nomiki-apo-foitites-nomikis-dpth/  , όπου δημοσιεύεται το οπτικοακουστικό υλικό με την τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη.

Σχετικά Άρθρα