slider Καβάλα Τελευταία Νέα

Με επιτυχία το 11ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Χρυσούπολη | Φωτογραφίες

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δήμος Νέστου, με την στήριξη του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, διοργάνωσαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, με μεγάλη επιτυχία, το 11ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης.

Δείτε φωτογραφίες ( αμέσως μετά ακολουθεί το κείμενο)

Μία από τις  πιο συμβολικές γιορτές, που συνδυάζει το μεγαλείο της παράδοσης με τα νιάτα, την αθωότητα, τη ζωντάνια, την ελπίδα και τη χαρά. Και φυσικά, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη αγάπης των νέων προς τους χορούς και τους ήχους του Πόντου. Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας,  έδωσαν ραντεβού σε κεντρικό σημείο της Χρυσούπολης, ύψωσαν τα λάβαρα τους, φόρεσαν το πιο θερμό χαμόγελο τους και μας οδήγησαν, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης. Εκεί λοιπόν, σε ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, κρατώντας τα χέρια σφιχτά μας δίδαξαν, ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και μέσα από την σύμπνοια μπορούμε να αναδεικνύουμε τις αξίες των προγόνων μας, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρες.

Την αυλαία του 11ου Παιδικού- Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, άνοιξαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γάρς”, τα οποία, ενόψει της σπουδαίας ημέρας για την Χριστιανοσύνη, της Κυριακής των Βαΐων,  έψαλλαν τα κάλαντα των Βαΐων και αναβίωσαν το έθιμο του Πόντου, που συνεχίζεται, ακόμα και σήμερα στην Κομοτηνή, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Προσφέροντας και δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γευτούν, τα νόστιμα “κερκέλια”.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Του Νίκου Ζουρνατζίδη, για την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των ποντιακών χορών. Και της αείμνηστης Αικατερίνης (Καίτη) Ελευθεριάδου, για την προσφορά της στον Ποντιακό Πολιτισμό, την τιμητική πλακέτα της οποίας παρέλαβε η ανιψιά της Στέλλα Χατζημιχαηλίδου.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Νέστου, πατέρας Αδαμάντιος, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Χρυσούπολης Παναγιώτης Παντζαρίδης, ο εκπρόσωπος του διοικητή Αστυνομίας Παναγιώτη Παπαδόπουλου του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης  ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Νέστου Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Νέστου Λάζαρος Σαββαΐδης, ο υπεύθυνος Τεχνικών Έργων του Δήμου Νέστου Γεώργιος Καραγεωργίου, η  υπεύθυνη  Πολιτισμού του Δήμου Νέστου Ελένη Ψυλλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέστου Νίκος Βαλσαμίδης, η αντιπρόεδρος “Ευνεστίας” του Δήμου Νέστου Ελένη Αργυρέλη,  ο πρόεδρος Αναπτυξιακής Χρυσούπολης Δημήτρης Τουμπεκτσής, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νέστου Ελένη Χατουτσίδου, ο τέως δήμαρχος Νέστου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάββας Μιχαηλίδης, ο τέως  δήμαρχος Χρυσούπολης και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων Νέστου Μιλτιάδης Πασσαλίδης, τέως πρόεδροι του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, πρόεδροι και εκπρόσωποι Σωματείων της Περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου,  Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Νέστου πατέρας Αδαμάντιος, ο οποίος κλήθηκε πρώτος να μιλήσει, τόνισε πως: “Έχουμε ανάγκη σήμερα, τα νιάτα να είναι κοντά στην Πίστη και στις αξίες μας. Αυτά είναι η δύναμη και η χαρά μας”. Ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, αρχικά με μεγάλη του χαρά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε πως: “Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας και όσο υπάρχουν αυτά, δεν θα ζήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες” και έκλεισε τον χαιρετισμό του, επισήμανε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.  Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ Γρηγόρης Κεσαπίδης, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμο Νέστου, το Σύλλογο Ποντίων Νέστου και την μαχητική Νεολαία, όπως χαρακτήρισε, ανέφερε ότι: “Οι απόγονοι, ενός γενοκτονημένου λαού, μας δίνουν το μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά, είναι ακόμα εδώ και δίνουν το παρόν. Δηλώνοντας περίτρανα, ότι είναι αυτοί που δεν γενοκτονήθηκαν, αλλά αποτελούν το άνθος, που ανθεί και φέρει και άλλο.” Η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, συμπλήρωσε πως: “Όσο τα παιδιά μας σφίγγουν γερά τα χέρια τους, σε αυτούς τους κυκλωτικούς μας χορούς. Όσο συνεχίζουν να ανταμώνουν με την ιστορική μνήμη και παράδοση. Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, Ας τους το εξασφαλίσουμε.” Ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης, δήλωσε ότι: “Στοίχημα μεγάλο για εμάς, 100 χρόνια μετά από την γενοκτονία, είναι να διαδίδουμε το μήνυμα της δικαίωσης, μέσω αυτών των παιδιών, στους οποίους επενδύουμε και για τους οποίους παλεύουμε.” Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε ότι: “Τα παιδιά με το παράστημα τους, το κέφι τους και το χορό τους σηματοδοτούν την συνέχιση της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ευχαριστούν από καρδιάς τον Δήμο Νέστου, τον Δήμαρχο Ευάγγελο Τσομπανόπουλο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Σύλλογο Ποντίων Νέστου, και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του, Πάρη Βασιλειάδη, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την  άοκνη προσπάθεια τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Τον Δήμο Δράμας, για  την παραχώρηση του τάπητα αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις πρόβες των σωματείων του Νομού Δράμας. Ακόμα, την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, και τον Διευθυντή αυτής, κ. Πέτρο Πετρόπουλο, τον κ. Εμμανουηλίδη, Διευθυντή του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παγγαίου, καθώς και τον Δήμο Σαπών για την παραχώρηση των γηπέδων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρόβες των Σωματείων Νομού Καβάλας και Θράκης, αντίστοιχα.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει, ο Σύνδεσμος,  στην Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας, σε όλους τους εθελοντές και φορείς, που με την εθελοντική τους παρουσία διευκόλυναν στο μέγιστο βαθμό τους ανθρώπους που παρευρέθησαν στο γήπεδο και τους χορηγούς, που συνέβαλαν σημαντικά στην συνολική διοργάνωση της όμορφης αυτής γιορτής. Κυρίως, στα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του περιφερειακού τμήματος Χρυσούπολης, για την πολύτιμη παρουσία τους, καθώς και όλα τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή της συγκεκριμένης εκδήλωσης και φυσικά, το Livemedia για την ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους παρουσιαστές του Φεστιβάλ, Γιάννη Μαρμαλίδη και Δέσποινα Παπαδοπούλου, οι οποίοι με την ζεστασιά της φωνής τους μετέδωσαν τον παλμό και την ένταση της εκδήλωσης. Επίσης, στην Μαρία Αποστολίδου, για την παραχώρηση υλικού, από το προσωπικό της αρχείο και στον καλλιτέχνη Αλέξη Γαζγαλίδη, για την δημιουργία του σκίτσου, που πλαισίωσε το πρόγραμμα και την αφίσα. Τέλος, στα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, για την αναπαράσταση του εθίμου, καθώς και τις γυναίκες αυτού, για τα κερκέλια που έφτιαξαν και πρόσφεραν.

Πολλά συγχαρητήρια, σε όλα τα Σωματεία της Περιφέρειάς για την μαζική συμμετοχή τους, τους συντονιστές χοροδιδασκάλους και όλους τους χοροδιδασκάλους, για το ήθος που έδειξαν απέναντι στους μικρούς χορευτές, όπως και τους μουσικούς, για την συμβολή τους στην πολύ καλή εμφάνιση των χορευτών.

Τα πιο θερμά όμως συγχαρητήρια αξίζουν στους 700 και πλέον χορευτές της περιφέρειας μας, που με την εξαιρετική τους εμφάνιση, χάρισαν μοναδικές στιγμές περηφάνιας και αισιοδοξίας και φυσικά εξύψωσαν το ηθικό όλων των παρευρισκομένων.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γενική Γραμματέας

Γρηγόρης Κεσαπίδης                                                             Αθηνά Νακούση

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα