Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα πολλών σχολείων οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, που συνδυάζουν την διασκέδαση με τη γνώση. Σκοπός;  Να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αβδηριτών, να γνωρίσουν τη σχέση του αρχαίου και του σύγχρονου υλικού πολιτισμού και να αποκτήσουν την εμπειρία μιας βιωματικής σχέσης με το περιεχόμενο ενός αρχαιολογικού μουσείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από αρχαιολόγους της Εφορείας και για τον μήνα Μάιο προσφέρονται τα ακόλουθα, για τα οποία απαιτείται προσυνεννόηση καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. επικοινωνίας: 25410-52041).

Προτεινόμενος αριθμός μαθητών: 20-25 μαθητές.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα…στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα της Δ’ Δημοτικού, και πραγματοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικών φυλλαδίων που σκοπό έχουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με το ταξίδι της τροφής από την εύρεση, στη μεταφορά – αγορά, στην παρασκευή και στην κατανάλωσή της. Οι μαθητές μέσω της παρατήρησης επιλεγμένων εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων και της συμμετοχής σε συγκεκριμένες δράσεις παρακολουθούν τη διαδρομή της τροφής και γνωρίζουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην αρχαιότητα, σε αντιπαραβολή με υλικά και άυλα αντίστοιχα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς Έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Μαρία Χρυσάφη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα της Δ΄ και Ε’ τάξης, και αποσκοπεί στη γνωριμία των παιδιών με τη χρήση της φωτιάς στην αρχαιότητα και στην κατανόηση της συμβολής της αρχέγονης αυτής δύναμης στην εξέλιξη του πολιτισμού. Περιλαμβάνει προβολή εκπαιδευτικού βίντεο με τίτλο «Ἀείζωον πῦρ», διαδραστικά παιχνίδια στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και στην Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων καθώς και βιωματική δράση σχετικά με την παρασκευή και όπτηση άρτου σε ομοίωμα αρχαίου φούρνου στον αύλειο χώρο.

Η χρονική σειρά τους είναι η ακόλουθη.

Τετάρτη, 8 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα…στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Δέσποινα Σκουλαρίκη

Τετάρτη, 22 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα…στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Δέσποινα Σκουλαρίκη

Πέμπτη, 23 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς Έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Μαρία Χρυσάφη

Τετάρτη, 29 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόσκληση σε γεύμα…στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Δέσποινα Σκουλαρίκη

Πέμπτη, 30 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτιάς Έργα». Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Μαρία Χρυσάφη

 

Σχετικά Άρθρα