Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας έχοντας ως στόχο να φέρει τον άνθρωπο κοντά στο δάσος και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να το γνωρίσει και να το αγαπήσει.
Συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης και της διάθεσης του ανθρώπου να προστατέψει το δάσος και να αναδείξει την αξία του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, σε συνεργασία με το Δήμο Σουφλίου, διοργάνωσαν σχετική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου με πρωταγωνιστές καλεσμένους παιδιά, σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αλλά και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα της φετινής εκδήλωσης, «Γνωρίζω και αγαπώ το Δάσος», απευθυνόταν κυρίως στους μικρούς μας φίλους αλλά και σε όλους αυτούς που εκπαιδεύουν και αναδεικνύουν τη σχέση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.
Η εκδήλωση ξεκίνησε από το Δημοτικό θέατρο Σουφλίου, όπου εκεί τα παιδιά μέσω παρουσίασης από εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης, κλήθηκαν να γνωρίσουν το δάσος και την αξία του και να το αγαπήσουν για τα αγαθά που προσφέρει.
Στη συνέχεια, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για το Δάσος, ξεκίνησαν δυναμική πορεία προς τη κεντρική πλατεία του Σουφλίου.
Οι ζωηρές φωνούλες των παιδιών δώσανε δυναμικά μηνήματα όπως: ¨Σώσε το Δάσος, κέρδισε τη ζωή», «Δάσος βρίσκω, Δάσος αφήνω», «Θα φωνάξουμε με φωνή δυνατή, σε όλη την Ευρώπη να ακουστεί, το Δάσος πρέπει να διαφυλαχτεί», κλπ και ξεσήκωσαν το κοινό με τον περίσσιο ενθουσιασμό που έδειξαν.
Κατόπιν, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ακολούθησαν ενημερωτικές, σύντομες, ομιλίες από, την εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης κ. Άννα Κωνσταντινίδου, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Δασολογίας και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιο Κοράκη, την εκπρόσωπο του WWF Ελλάς- Πρόγραμμα Δαδιάς κ. Θεοδώρα Σκαρτσή, την εκπρόσωπο του Δασαρχείου Σουφλίου κ. Ανυσία Κωνσταντινίδου και τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σουφλίου, κ. Κωνσταντίνο Ταπεινόπουλο.
Παράλληλα, οι μικροί μας φίλοι και μελλοντικοί υπεύθυνοι πολίτες, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες.
Παρακολούθησαν παρουσίαση για την ανακύκλωση από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου, μάθανε για τη διαδικασία του κλαδώματος κουκουλιών πάνω σε μεγάλο κλαδί, φτιάξανε φύλλα και μεταξοσκώληκες από χαρτόνι με το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, κατασκευάσανε πανέμορφα μικρά δενδρύλια με άνθη από κουκούλια με το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα» και κατασκευάσανε υφαντά χαλάκια από παλιά υλικά με το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Στη συνέχεια πήραν μέρος σε παιχνίδια κινητικότητας του WWF Ελλάς – Πρόγραμμα Δαδιάς, τα οποία είχαν σαν θέμα τα απειλούμενα είδη που ζούνε στο δάσος, τη χρησιμότητα του δάσους για το φώλιασμα κάποιων αρπακτικών και συμμετείχαν σε διαγωνισμό γνώσεων.
Ακολούθησε επίδειξη πυροσβεστικού οχήματος για την κατάσβεση πυρκαγιάς από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σουφλίου και στο τέλος άφησαν το δικό τους μήνυμα, για τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει να δείξουμε στο δάσος, γραμμένο σε χαρτί σε σχήμα φύλλου, πάνω σε κλαδί δέντρου με τη βοήθεια του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης.
Μέσω της εκπαίδευσης αλλά και της βιωματικής δραστηριότητας και ψυχαγωγίας, τα παιδιά οδηγήθηκαν, από τις πιο μικρές έως τις μεγαλύτερες ηλικίες, στη διαμόρφωση φιλικών συμπεριφορών και συνηθειών προς το περιβάλλον αποκτώντας οικολογική συνείδηση.
Η εκδήλωση έκλεισε με συμβολική δενδροφύτευση Μουριάς, στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Σουφλίου με τη βοήθεια των μεγαλύτερων μαθητών και διανομή ανθοφόρων φυτών σε όλους.
Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να μάθουμε να αγαπάμε το δάσος, που είναι σημαντικό στοιχείο της ζωής μας και αποτελεί ανυπολόγιστης αξίας φυσικό αγαθό για τη ζωή, για τον ίδιο τον άνθρωπο.