fbpx
sliderΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Ο «ΚλεφτοΘόδωρος» στον Πολύσιτο Ξάνθης | Ένα έθιμο με πολύ… κλέψιμο

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Η xanthinews.gr κάνει μια προσπάθεια να καταγράψει τα ήθη και έθιμα του τόπου μας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα για να τα γνωρίσουμε και να είναι καταγεγραμμένα αλλά και να τα γνωρίσουν οι νέες γενιές..

Ένα πολύ ωραίο έθιμο που παραμένει  ζωντανό στην περιοχή μας είναι το έθιμο του «ΚλεφτοΘόδωρου». Οι νέοι ανύπαντροι του χωρίου στο πολύσιτο Ξάνθης το βράδυ  την πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών και παραμονή των Αγίων Θεοδώρων»κλέβουν» όπως προστάζει το έθιμο ότι βρουν από τα σπίτια των κοριτσιών όπως πλατφόρμες, πόρτες αυλών, τραπέζια, καρέκλες και πάσης φύσεως αγροτικά εργαλεία αλλά και γλάστρες, λουλούδια και άλλα.

Τα «κλοπιμαία», τα πάνε στην πλατεία του χωριού και την άλλη μέρα πάνε οι ιδιοκτήτες τους και τα παίρνουν πάλι πίσω…

Η προέλευση αυτού του εθίμου είναι από την Ανατολική Θράκη.

Δείτε φωτογραφίες :

Το έθιμο του Αγ. Θεόδωρου (κατά την παραμονή)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι νεαροί ξαναθυμήθηκαν το έθιμο που γινόταν την πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών και παραμονή των Αγίων Θεοδώρων.

Αποβραδίς λοιπόν τα παλικάρια κλέβανε τα κάρα από τα σπίτια που είχαν ελεύθερα κορίτσια για παντρειά, εκτός από κάρρα πολλές φορές παίρναν και άλλα γεωργικά αντικείμενα όπως σβάρνες, τουρμούκια, τσίτια, αλέτρια, πορτάρες κ.ά. Ολόκληρο το βράδυ το χωριό βούιζε από τις φωνές των παιδιών.

Μερικοί νοικοκυραίοι δεν κοιμόντουσαν το βράδυ αλλά ξαγρυπνούσαν μην τυχόν και ακούσουν κάποιο θόρυβο, να πεταχτούν έξω και να αποτρέψουν την κλεψιά. Έτσι λοιπόν οι νεαροί, τους αφήναν για τα ξημερώματα όπου είχαν πλέον αποκοιμηθεί από την αϋπνία και έτσι η αυλή ήταν ελεύθερη. Άλλα άτομα πάλι κρυβόντουσαν στις αποθήκες ή σε άλλα μέρη της αυλής και όταν πήγαιναν τα παληκάρια για να κλέψουν βγαίναν φωνάζοντας και πετώντας πέτρες, ξύλα, ζέβολες κ.ά. αντικείμενα που μπορούσαν πολλές φορές να αποβούν μοιραία. Υπάρχει και μια άλλη μερίδα νοικοκυραίων που δρούσαν πολύ έξυπνα χωρίς να τους πειράξουν. Αυτοί λοιπόν άλειφαν με κόπρανα ή κατράμι μερικά μέρη από το κάρρο (αρίς, παρμάκια, ντοσιμένες, καρλαγκούτσια) και πήγαιναν ήσυχοι και ανέμελοι για ύπνο. Όταν τα παιδιά πηγαίναν να πάρουν το κάρο αντιμετώπιζαν μια «μυρωδάτη» έκπληξη ή μια αποκρουστική μαύρη πίσσα που κολλούσε και μαύριζε τα χέρια και ρούχα τους. Έτσι άφηναν το κάρρο και φεύγαν άπρακτοι.

Το πρωί της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων η πλατεία του χωριού και η αγελαριά που ήταν τόπος συγκέντρωσης ήταν γεμάτες από κλεμμένα λάφυρα και γύρω – γύρω άνδρες και παληκάρια να κάνουν χάζι.

Οι πατεράδες των αγοριών καμάρωναν που οι γιοι τους πήραν μέρος και τα κατάφεραν να κάνουν καλή δουλειά, ενώ μερικοί πατεράδες των κοριτσιών καμαρώναν που άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον τα παληκαράκια του χωριού.

Πολλά πειράγματα γίνονταν μεταξύ θυτών και θυμάτων, τις πιο πολλές φορές με εύθυμη διάθεση και σχεδόν πάντοτε καλόκαρδα.

 

 

Σχετικά Άρθρα