sliderΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης, Μέτιος στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν δίνει χρίσμα σε κανέναν στον Δήμο Ξάνθης

Το στίγμα σκληρής αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης έδωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταδίκη της κυβέρνησης πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και ισχυρή ΝΔ» είπε αναφερόμενος στις προσεχείς ευρωεκλογές, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δίνει «πολιτική χροιά» και στις αυτοδιοικητικές εκλογές δευτέρου βαθμού, καθώς θεωρεί ότι ο σχεδιασμός των περιφερειών είναι συνδεδεμένος «αναπόσπαστα» με την εθνική αναπτυξιακή της στρατηγική.

«Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει με υποψηφίους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πολιτική χροιά και στις περιφερειακές κάλπες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ εξαρχής έδωσε «πολιτική χροιά» στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θεωρεί «τους περιφερειάρχες, ως αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής της στρατηγικής». Ξεκαθάρισε, ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο και για τους δήμους, όπου υπάρχει «μεγαλύτερη αυτονομία» ως προς στην επιλογή υποψηφίου και πρόσθεσε:

«Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει με υποψηφίους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα αποτελέσουν «δημοψήφισμα αξιολόγησης μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» και ταυτόχρονα μια «θετική ψήφο» υπέρ της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ανώδυνες επιλογές σε αυτή την ευρωκάλπη δεν μπορούν να υπάρξουν. Καταδίκη της κυβέρνησης πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και ισχυρή ΝΔ».

«Ο τρόπος επιλογής και συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, σας δίνει νομίζω και μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτήσουμε και τα εθνικά ψηφοδέλτια» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Χαιρέτισε, επίσης, τη σχετική απόφαση για ποσοστώσεις υπέρ της γυναικείας συμμετοχής στα ψηφοδέλτια και είπε ότι και ο ίδιος επιθυμεί να ενταχθούν πολύ περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια.

Βλέπουμε ήδη τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει ήδη απόνερα» τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, μέσα από την τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προέκυψαν οι προθέσεις του κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας πάντως ότι δεν του έκαναν εντύπωση, καθώς, όπως είπε, ο κ. Γαβρόγλου «ανήκε στη συνομοταξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», που θεωρούσε «ότι όλες οι ελληνικές ευαισθησίες γύρω στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας είναι ξεπερασμένες, ακροδεξιές, λαϊκίστικες και γραφικές».

«Πολύ καλά απάντησε στον κ. Γαβρόγλου, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

O Τσίπρας δεν έχει πάει στη Μόρια
Σε ερώτηση για τη μετανάστευση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σύνορα, που πρέπει να φυλάσσονται και είναι και σύνορα της Ε.Ε. και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για να υπάρξει ενίσχυση της «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάει στη Μόρια, εξ όσον γνωρίζω, να δει την κατάσταση, ο ίδιος, Να δει τα λύματα τα οποία είδα εγώ, μέσα από τη Μόρια να χύνονται στο δρόμο επειδή κανείς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει τη Μόρια με το βιολογικό καθαρισμό, τρία χρόνια τώρα περιμένουνε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Κακοδιαχείριση, διασπάθιση πόρων, υποψίες διαφθοράς, αυτό είναι το αποτύπωμα της δήθεν αριστερής κυβέρνησης».

Μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού καταδίκασε και εξέφρασε «βαθιά οδύνη» για το μακελειό σε χώρο λατρείας στη Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας ότι «η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων», που πρέπει «να διαφυλαχθεί και να υποστηριχθεί ως κόρη οφθαλμού» και να διαφημιστεί. Αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της πολιτικής της «ισονομίας και ισοπολιτείας» των πολιτών, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων τους, που εγκαινίασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και «ακολούθησαν» οι επόμενες κυβερνήσεις «όχι πάντα επιτυχημένα», όπως είπε και όχι πάντα χωρίς προβλήματα, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα τη συνεχίσει και ο ίδιος, εάν γίνει πρωθυπουργός.

«Πρόθεση, δική μου βούληση, είναι να δημιουργήσω ένα μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ, ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός της κεντρικής πολιτείας με την μειονότητα να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιούμε στη συνέχεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι είναι ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω για να συνεχίσω μια πολιτική, την οπαία ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις δεκαετιών. Μια πολιτική που σήμερα ζούμε τη ριζοσπαστικοποίηση θρησκευτικών πληθυσμών σε όλα τα μέρη του κόσμου αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη τα παιδιά της μειονότητας, τελειώνοντας το σχολείο, να μιλούν εξίσου καλά και τις δύο γλώσσες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, τις οποίες ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει, ενώ επικρότησε τις ειδικές ευνοϊκές διατάξεις για την εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη συνταγματική αναθεώρηση
Σε σχέση με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε μια τολμηρή αναθεώρηση» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα, όπως είπε, «κρίσιμα» άρθρα, αναφέροντας το άρθρο 16, 24, κ.α., που «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει έξω από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».

«Εμείς θα τηρήσουμε το Σύνταγμα, δηλαδή, θα προσέλθουμε στην επόμενη βουλή και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, με γνώμονα και με σημείο αφετηρίας τα άρθρα, τα οποία αυτή Βουλή στέλνει στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τα ευρωψηφοδέλτιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα τριάντα τέσσερα ονόματα, έμπειρα στελέχη, αλλά και νέοι ικανοί άνθρωποι που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από το χώρο της ΝΔ και τόνισε ότι τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν «όταν θα έρθει η ώρα τους».

Μόνος ο Τσίπρας υποστηρίζει το καθεστώς Μαδούρο
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για συγκεκριμένο tweet του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι τα «σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής έχουν αποτύχει οικτρά στην ακραία τους έκφραση» τον κάλεσε να εξηγήσει «γιατί η Ελλάδα παραμένει μόνη στην Ε.Ε. να στηρίζει το καθεστώς του κ. Μαδούρο».

«Μια στήριξη, η οποία βάζει την Ελλάδα στη γωνία, την απομονώνει στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η χώρα μας θα πρέπει να αναζητά και να χτίζει συμμαχίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για τον Χρήστο Μέτιο και τους Δήμους

Ο Χρήστος Μέτιος είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκαθάρισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι γνωρίζει για τα θέματα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές εκλογές στην περιοχή, τονίζοντας:

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια γενική τοποθέτηση, για να έρθω, στη συνέχεια, να απαντήσω ειδικά στο ερώτημα, το οποίο θέσατε. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έδωσε πολιτική χροιά και πολιτικό χαρακτήρα στην μάχη των Περιφερειακών εκλογών. Δεν το έκανε για να ισχυριστεί το βράδυ της 26ης ή της επόμενης Κυριακής, που θα έχουμε πια ολοκληρωμένα αποτελέσματα, ότι κέρδισε έναν μεγάλο αριθμό Περιφερειών. Το κάνουμε αυτό, γιατί θεωρούμε τους Περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Δεν γίνεται σε αυτήν τη χώρα να σχεδιάζουμε Περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες.

Αυτό σημαίνει ότι ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, το δικό μας όραμα, η δική μας φιλοσοφία πρέπει όσο το δυνατόν να συμπίπτει με τις απόψεις, τα οράματα, τους σχεδιασμούς των εκλεγμένων Περιφερειαρχών. Οι Περιφερειάρχες εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι μια κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας. Δίνουμε, όμως, πολιτικό στίγμα και πολιτικό χαρακτήρα στις μάχες αυτές, διότι θέλουμε ακριβώς όσο το δυνατόν περισσότεροι Περιφερειάρχες, την επόμενη μέρα, να συμμερίζονται τη δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Ο Χρήστος Μέτιος τη συμμερίζεται αυτήν τη φιλοσοφία και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να εκλεγεί Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και διαφωνίες. Και εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας είναι θεμιτό να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει και την εκλογή του στην Περιφέρεια. Όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όλοι θα κριθούν, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η Παράταξή μας. Θέλω να τονίσω ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος. Και ο βαθμός στήριξης είναι πολύ πιο χαλαρός στις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές. Αλλά, κλείνω λέγοντας και πάλι ότι στις Περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία πάει με υποψηφίους οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

 

Σχετικά Άρθρα