Πηγή: Όμορφα ταξίδια.gr
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, έχουμε ταυτίσει τη γραφική Ξάνθη με το ξακουστό Καρναβάλι της, τα λαχταριστά γλυκά της και την περίφημη και καλοδιατηρημένη Παλιά της Πόλη, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα υπέροχα αρχοντικά. Μην ξεχάσουμε φυσικά και τους ανθρώπους της. Ιδιαίτερα ζεστοί και φιλόξενοι, ανοιχτόκαρδοι και πολύ γλεντζέδες, θα σας «κερδίσουν» αμέσως με τη συμπεριφορά τους. Μόνο αυτά έχει η Ξάνθη; Και φυσικά όχι. Πήγαμε, την περπατήσαμε εντός και εκτός πόλης και είδαμε μερικά επιπλέον μέρη, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και απευθύνονται σε όλα τα γούστα…
Παλιά Πόλη
Το καμάρι της πόλης είναι η ξακουστή «Παλιά Πόλη» της Ξάνθης. Δωρικά κοσμημένη με την αρχιτεκτονική της παράδοσης προσφέρει στον επισκέπτη μια υπέροχη εμπειρία να γυρίσει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο ! Είναι απαραίτητος ένας μεγάλος περίπατος στα λιθόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης. Μια οπτική πανδαισία από εκπληκτικά παραδοσιακά κτίρια που αφηγούνται αλλοτινές εποχές, πλατειούλες, πλακόστρωτα δρομάκια, καγκελόφραχτα παράθυρα και σκαλοπάτια γεμάτα γλάστρες που ευωδιάζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μικρά, ζεστά, όμορφα καφέ ή ταβερνάκια, όλα διακοσμημένα στο ύφος και τη φιλοσοφία της περιοχής, σας περιμένουν να χαλαρώσετε μετά τον περίπατό σας. Το Σεπτέμβριο διοργανώνονται οι περίφημες «Γιορτές Παλιάς Πόλης» με δεκάδες μουσικές, θεατρικές ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την περίοδο του Καρναβαλιού είναι και πάλι στο επίκεντρο διασκέδασης. Το χειμώνα και ειδικά με τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς, δίνει μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα για τον επισκέπτη. Σε μια έκταση 380.000 τ.μ, υπάρχουν σήμερα 1.200 κτίρια, χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, ενώ τα 140 εξ αυτών θεωρούνται «πολύ αξιόλογα». Η Παλιά Πόλη χτίστηκε το 1829 μετά τους σεισμούς, οι οποίοι ισοπέδωσαν τα πάντα. Την έχτισαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες, ενώ χαρακτηρίζεται από δαιδαλώδη μορφή των σοκακιών, γεμάτη από λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά,, εκκλησίες, αλλά και δυτικότροπα νεοκλασικά αρχοντικά, όπου διέμεναν κυρίως έμποροι καπνού. Το 1976 ανακηρύχθηκε σε προστατευόμενο οικισμό.
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Tο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Λόγω του μικρού χώρου που κατείχε και επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων επεκτάθηκε στα αρχοντικά του Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη στις αρχές του 19ου αιώνα.Το κτίριο που στεγάζεται αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της Ξάνθης, που κατασκευάστηκε την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας από το 1830 και μετά. Ο εσωτερικός διάκοσμος, προκαλεί τις αισθήσεις και υπογραμμίζει το αισθητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων. Οι τοιχογραφίες είναι από το 1880 με έργα Βαυαρών και Γερμανών. Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης θα δείτε έναν θησαυρό καλαισθητικής παράδοσης, άρρηκτα δεμένο με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Επιδέξια σκαλισμένες κασέλες, γεωργικά εργαλεία, φορεσιές Θρακιωτών, Σαρακατσαναίων, Ποντίων, ιερά κειμήλια, κοσμήματα, υφαντά, τσεβρέδες, γραπτά ντοκουμέντα κτλ είναι μερικά από αυτά που θα δείτε.
Μουσείο Σκιάς
Το «Σπίτι της Σκιάς- The House of Shadow» δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση. Αποτελείται από δύο βασικούς χώρους: το εργαστήριο-πωλητήριο και την έκθεση. Στον εκθεσιακό χώρο, μπορεί κανείς να δει γλυπτά από σκουπίδια, τα οποία όταν φωτιστούν κατάλληλα παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς. Η γενικότερη φιλοσοφία των έργων αυτών προσεγγίζεται στη θεώρηση των αντικειμένων, των καταστάσεων, των γεγονότων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η «απρόβλεπτη» σκιά κάθε έργου υποδεικνύει την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να κατανοήσουμε οτιδήποτε μας προβληματίζει ή ακόμα και ότι θεωρούμε δεδομένο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή του νομού Ξάνθης. Η πολύ της Ξάνθης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να την εξερευνήσετε. Άλλωστε όλα είναι σε κοντινές αποστάσεις.
Θρακικά Τέμπη
Οι περισσότεροι τα γνωρίζουν και ως: «Θρακικά Τέμπη» αφού το τοπίο θυμίζει αρκετά την περιοχή των Τεμπών στη Θεσσαλία. Στη Θράκη βέβαια τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα. Με συνολικό μήκος 234 χλμ (εκ των οποίων τα 100 στη Βουλγαρία) ο ποταμός Νέστος ξεκινά από το όρος Ρίλα, και εκβάλει στο Αιγαίο.
Η περιοχή του ποταμού μεταξύ των χωριών της Σταυρούπολης και Τοξοτών, από όπου το ποτάμι γίνεται και φυσικό σύνορο για τους Νομούς της Ξάνθης και της Καβάλας, είναι κατά γενική ομολογία και η εντυπωσιακότερη περιοχή από πλευράς φυσικού κάλλους.
Έτσι από το 1979 έχει κηρυχθεί περιοχή αισθητικού δάσους. Μέσα από αυτή την διαδρομή περνά εδώ και πάνω από 100 χρόνια η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχουν τριάντα γαλαρίες κατασκευασμένες από Γάλλους τεχνικούς στο τέλος του 19ου αιώνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας για να περνά το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης, το περίφημο ORIENT EXPRESS.
Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ζωντανό μνημείο της φύσης, με το εκπληκτικό τοπίο του, με διάφορους τρόπους. Αρχικά μπορείτε να πάρετε το τραίνο και να κάνετε μια υπέροχη γραφική διαδρομή μεταξύ των δυο παραπάνω χωριών. Άλλη επιλογή είναι να πάρετε το μονοπάτι που πάει παράλληλα με το ποτάμι, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα, αλλά και του «μαιανδρισμούς» που δημιουργεί η φυσική ροή του Νέστου. Την καλοκαιρινή περίοδο εμπειρία αποτελεί η κατάβαση του ποταμού με κανό, καγιάκ, ή φουσκωτές βάρκες. Το ποτάμι είναι ασφαλές, ρηχό, ήρεμο και ήσυχο.
Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος
Αφήνοντας την Ξάνθη με κατεύθυνση προς Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσετε τη σύγχρονη και εύκολη «Εγνατία οδό» για να φθάσετε στον προορισμό σας γρήγορα και ξεκούραστα. Η δεύτερη είναι, να πάρετε την παλιά εθνική οδό και να περάσετε μέσα από τη λίμνη Βιστωνίδα. Είναι κάπως δυσκολότερη βέβαια, αφού είναι σχετικά στενή και με κάποιες στροφές. Αξίζει όμως να το δοκιμάσετε και να κάνετε μια στάση στο χωριό Πόρτο Λάγος, και μάλλον δε θα χάσετε!
Το Πόρτο Λάγος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, με απόσταση 26 χλμ από την Ξάνθη, και λίγα παραπάνω από την Κομοτηνή. Aνήκει στο Δήμο Αβδήρων. Διαθέτει λιμάνι που εξυπηρετεί τη διακίνηση των προϊόντων του νομού. Είναι έδρα αλιευτικού συνεταιρισμού και φιλοξενεί πολλά αλιευτικά σκάφη. (Επαγγελματιών – Ερασιτεχνών). Το αλσύλλιο αλλά και η λίμνη Βιστωνίδα, που χαρακτηρίζεται υγροβιότοπος ιδιαίτερης σημασίας, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα και προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Το καμάρι όμως της περιοχής είναι το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, ο Άγιος Νικόλαος, στολίδι μοναδικό στην περιοχή τόπος, ηρεμίας και περισυλλογής. Το συγκρότημα του μοναστηριού είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παντάνασας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της.
Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Υπάρχουν επίσης πολλές ταβέρνες με φρεσκότατο ψάρι.
Άβδηρα
Τα Άβδηρα είναι μια κωμόπολη του Νομού Ξάνθης και πατρίδα των φιλοσόφων Δημόκριτου, Λεύκιππου, και Aνάξαρχου,αλλά και του σοφιστή Πρωταγόρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ξάνθης. Αξίζει μια επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα των ανασκαφών από τα Αρχαία Άβδηρα.
Πομακοχώρια
Τα Πομακοχώρια είναι οικισμοί οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια υπάρχουν στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα,αλλά ταυτόχρονα έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.
Δείτε και άλλες φωτογραφίες: