slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Η Απάντηση του Χρ. Μέτιου στις δηλώσεις Εμμανουηλίδη και Μαρκόπουλου για το αρδευτικό δίκτυο της δυτικής κοιλάδας του Νέστου 

«Μετά τις ταυτόχρονες και πανομοιότυπες δηλώσεις του Βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Εμμανουηλίδη και του κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου ότι το έργο για την ανακατασκευή του αρδευτικού δικτύου της δυτικής κοιλάδας του Νέστου δήθεν εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια απεντάχθηκε λόγω της υποτιθέμενης ανικανότητας της Διοίκησης της Περιφέρειας, θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα.

Αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια άσκησης των καθηκόντων τους εξακολουθούν να αγνοούν βασικούς όρους και διαδικασίες διοίκησης, θα τονίσω μόνο ότι για να απενταχθεί ένα έργο θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί.

Καλώ λοιπόν και τους δύο να απαντήσουν:

  1. Με ποιο έγγραφο-απόφαση του Υπουργείου το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση;
  2. Με ποιο έγγραφο το Υπουργείο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία για το συγκεκριμένο έργο και η Περιφέρεια δεν τα έστειλε;
  3. Με ποιο έγγραφο-απόφαση του Υπουργείου το έργο απεντάχθηκε;

Οι κ. Εμμανουηλίδης και Μαρκόπουλος λένε ψέματα. Και δυστυχώς τα λένε στους πολίτες της Καβάλας που τους εξέλεξαν, όχι σε μένα, γιατί εγώ γνωρίζω ακριβώς τι έχει συμβεί.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας παραθέτω το ιστορικό του όλου ζητήματος με ημερομηνίες, και αν μου ζητηθεί με αριθμούς πρωτοκόλλου των αντίστοιχων εγγράφων:

  • Στις 10 Οκτωβρίου 2016 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε έγγραφο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με το οποίο ζητούσε να υποβληθούν προτάσεις έργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, για να ετοιμάσει την αντίστοιχη πρόσκληση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας.
  • Στις 18 Μαΐου 2017 έστειλα σχετική ειδοποίηση στους πέντε χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να επισπεύσουν την αποστολή των προτάσεών τους στην έδρα της Περιφέρειας, υπενθυμίζοντας το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου.
  • Μη έχοντας απάντηση, έστειλα στις 14 Ιουνίου 2017 νέα ειδοποίηση.
  • Στις 23 Ιουνίου 2017 λάβαμε την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε και το έργο της ανακατασκευής του αρδευτικού δικτύου Νέστου.
  • Στις 29 Ιουνίου 2017, έχοντας απαντήσεις και από τους πέντε χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, έστειλα στο Υπουργείο τη λίστα με όλα τα έργα που είχαν προτείνει οι Αντιπεριφερειάρχες είτε αυτά ήταν ώριμα είτε όχι.
  • Στις 23 Απριλίου 2018 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου για υποδομές εγγείων βελτιώσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με ημερομηνία λήξης το τέλος Νοεμβρίου 2018.
  • Στις 12 Ιουνίου 2018 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ έστειλε με εντολή μου έγγραφο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να στείλουν στην έδρα της Περιφέρειας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δηλαδή ώριμους τεχνικούς φακέλους έργων από τη λίστα των έργων που είχαμε αποστείλει στο Υπουργείο.
  • Στο έγγραφο αυτό απάντησε μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος στις 29 Ιουνίου 2018, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, έστειλε στην έδρα της Περιφέρειας πλήρη τεχνικό φάκελο για το έργο «Αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου», προϋπολογισμού 8,7 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Έχοντας ανταπόκριση μόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, στις 3 Ιουλίου 2018 συγκάλεσα στο γραφείο μου γενική σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, με σκοπό να αποστείλουν άμεσα στην έδρα της Περιφέρειας τους ώριμους τεχνικούς φακέλους έργων. Στη σύσκεψη αυτή προσήλθαν όλοι.
  • Έκτοτε, και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει το Υπουργείο,  δεν υπήρξε καμία άλλη ανταπόκριση και συνεπώς υποβάλαμε στο Υπουργείο μόνο τον φάκελο από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Ο φάκελος του έργου για το αρδευτικό δίκτυο της δυτικής κοιλάδας Νέστου, ο οποίος θα έπρεπε να είχε αποσταλεί στην έδρα της Περιφέρειας και στη συνέχεια στο Υπουργείο, εφόσον το έργο ήταν ώριμο, βρίσκεται ακόμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την ευθύνη των οποίων έχει αποκλειστικά ο κ. Μαρκόπουλος».

Σχετικά Άρθρα