fbpx
sliderΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Αποκλειστική συνέντευξη της Μαίρης Δαληκριάδου με τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη. Απαντάει για Ευρώπη- Κυριάκο- Εκλογές- Στελέχη της ΝΔ και την Θράκη

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην XanthiNews.gr και την δημοσιογράφο μας Μαίρη Δαληκριάδου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ενόψει της επίσκεψης του αύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη για να παραστεί στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Ο κ. Κεφαλογιάννης είναι πρώην βουλευτής Ηρακλείου με την Νέα Δημοκρατία, Ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Μαίρη Δακληκριάδου: Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Πως θα το αντιμετωπίσουμε;

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα προβλήματα που επιζητούν λύσεις και έναν μεγάλο πολιτικό αντίπαλο.

Πρώτο πρόβλημα. Το δημογραφικό. Ίσως, το σημαντικότερο και σίγουρα το λιγότερο προβεβλημένο.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το βιώνουμε πλέον πολύ έντονα και στη χώρα μας. Η Ελλάδα, η Ευρώπη γερνάει. Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν για τη χώρα μας για το 2017 είναι άκρως ανησυχητικά. Όπως και οι προβλέψεις όλων των ερευνών. Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα συρρικνωθεί στα 7.500.000 και της Ευρώπης συνολικά θα μειωθεί κατά 50.000.000. Με αποτέλεσμα, εφόσον δεν θα υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι να τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω.

Θα ήθελα να σας παραθέσω δύο στοιχεία που αφορούν το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Το 2017 για πρώτη φορά το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων ήταν αρνητικό. Είχαμε δηλαδή 30.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Και το 20% των γεννήσεων στη χώρα μας ήταν από άτομα που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Το δημογραφικό πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρές πολιτικές επιδότησης των νέων ζευγαριών ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Σήμερα στη χώρα μας ο μέσος όρος γεννήσεων ανά ζευγάρι είναι 1,2. Αν το πρόβλημα αφεθεί «στις καλένδες», αν δεν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις, τότε η Ευρώπη που ξέρουμε δεν θα έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που θα γνωρίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δεύτερο πρόβλημα, το προσφυγικό. Η Ευρώπη απέτυχε να διαχειριστεί 1.000.000 πρόσφυγες. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μία διέξοδο από τη φωτιά που είχαν πίσω τους. Κλειστήκαμε, στους «εθνικούς μας εγωισμούς» και αντιδράσαμε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Η Ευρώπη άφησε στη μοίρα τους τις χώρες εισόδου. Μέχρι να αντιληφθεί το ζήτημα και να προχωρήσει σε λύσεις.

Την ίδια ώρα –με κονδύλια ασφαλώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση- που η Τουρκία φιλοξενεί 3.500.000 Σύριους πρόσφυγες και δύο μικρά κράτη, ο Λίβανος και η Ιορδανία 1.800.000 και 1.500.000 αντίστοιχα. Στην Ελλάδα βέβαια μπερδέψαμε τις έννοιες. Και τους βάλαμε όλους σε ένα τσουβάλι. Λόγω των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είναι το ίδιο, δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση ο πρόσφυγας που εγκαταλείπει τη χώρα του λόγω ενός πολέμου που μαίνεται εκεί. Τον άνθρωπο αυτόν, και βάσει των διεθνών συνθηκών που έχουμε υπογράψει οφείλουμε και να τον προστατέψουμε και να τον περιθάλψουμε.

Και είναι άλλο ο οικονομικός μετανάστης. Που εγκαταλείπει τη χώρα του για μία καλύτερη τύχη. Αυτής της μορφής η μετανάστευση πρέπει να γίνεται συντεταγμένα. Και εσείς στην περιοχή σας το γνωρίζετε εκ πείρας καλύτερα.

Και μέχρι το 2014, τότε που μας κατηγορούσαν για έλλειψη ανθρωπισμού, αν κάποιο αιρ κοντίσιον στην Αμυγδαλέζα δεν λειτουργούσε, προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Μία μετανάστευση που με τις ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης έγινε ανεξέλεγκτη. Και ζήσαμε απίστευτες σκηνές ντροπής. Που μας προσβάλλουν όλους. Στη Μόρια, στην Ειδομένη.

Τρίτο πρόβλημα, η οικονομική κρίση. Η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η χώρα μας και ο λαός βίωσαν και βιώνουν ακόμη μία παρατεταμένη οικονομική κρίση. Μία διεθνής οικονομική κρίση που κτύπησε πρώτα τις ΗΠΑ και «πήρε μετεγγραφή» στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν τα χρηματοπιστωτικά εκείνα εργαλεία μπόρεσαν και την αντιμετώπισαν και πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Η έκδοση ομολόγων και η εκτύπωση έστω και λίγου πληθωριστικού χρήματος είναι κάποια από τα απαραίτητα εργαλεία για να στρίψει το καράβι από την ύφεση στην Ανάπτυξη.

Και εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη του Αύριο. Για μία Ευρώπη με μία φωνή, μία απόφαση, μία κοινή πορεία.

Η, όσο το δυνατόν ταχύτερη, πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Με οικονομική και τραπεζική ενοποίηση. Ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ΟΝΕ, της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Γιατί 17 χρόνια τώρα έχουμε μείνει στο ΝΕ. Μία ενοποίηση που θα οχυρώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς απέναντι στις διεθνείς οικονομικές κρίσεις.

Η κοινή εξωτερική πολιτικής. Οι κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Ευρωπαϊκός στρατός που θα φυλάει και θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Ευρώπη αν δεν εκσυγχρονιστεί κινδυνεύει να εξαφανιστεί…

Και πιστεύω βαθιά ότι μόνο με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με μία Ευρώπη φιλική στους λαούς της, με μία Ευρώπη, όχι με δημόσιους λειτουργούς πολυτελείας αλλά με εμπνευσμένους ηγέτες με όραμα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πολιτικό αντίπαλο της εποχής μας. Που έχει διεισδύσει σε όλη την Ήπειρο. Το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Και θα ηττηθεί σίγουρα στη χώρα μας και στις Ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο στις εθνικές εκλογές.

Αλλά για να νικήσουμε το  λαϊκισμό πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό.

Μαίρη Δακληκριάδου: Η Ελλάδα περνάει σε μια φάση παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, τι νομίζετε ότι θα κρίνει την τελική ψήφο του λαού στις επόμενες εκλογές;

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ζούμε ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες της πιο λαϊκίστικης και δημαγωγικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Η πιο θλιβερή και κυνική κυβέρνηση σε λίγο θα μας αποχαιρετήσει. Για πάντα. Μία κυβέρνηση που με τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις έκανε κακό σε όλα τα επίπεδα. Σε όλους τους τομείς. Στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο Κράτος Δικαίου. Δεν χρειάζονται νομίζω παραδείγματα και επεξηγήσεις. Όλος ο ελληνικός λαός τα «έργα και τις ημέρες» αυτής της κυβέρνησης και τα γνωρίζει και τα πλήρωσε και τα πληρώνει πολύ ακριβά.

Μία «τοξική» κυβέρνηση που προσπάθησε με κάθε τρόπο να διχάσει τους Έλληνες. Όλες οι πληγές που θα αφήσει πίσω της θα επουλωθούν αργά ή γρήγορα. Αλλά οι πληγές στα εθνικά θέματα επουλώνονται πολύ δύσκολα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Στη Συμφωνία των Πρεσπών που λειτουργώντας «ως επισπεύδουσα» βιάστηκε να εκχωρήσει στους Σκοπιανούς εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα. Μία Συμφωνία που η κύρωση της, την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή, την καθιστά πλέον Διεθνές Δίκαιο. Και αλλάζει ή τροποποιείται με έναν μόνο τρόπο. Με μία νέα διεθνή συμφωνία.

Όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Θράκες γνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Που υπογράφτηκε το 1923 και καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας αλλά και αναγνωρίζει τη μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική μειονότητα και την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ως ελληνική εθνική μειονότητα. Και αυτός βασικά είναι ο λόγος της γνωστής αντίθεσης του προέδρου της Τουρκίας που ζητά την αναθεώρησή της. Αλλά τους έχει καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές ότι μία Διεθνής Συμφωνία όπως η Συνθήκη της Λωζάννης που μάλιστα είχε υπογραφεί από όλες τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις δεν αναθεωρείται, δεν τροποποιείται, δεν αλλάζει.

Μία Συνθήκη που έχει πλέον καταστεί και κοινοτικό, ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά την αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίας που κατέθεσα ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, μία Επιτροπής που απαρτίζεται από 80 Ευρωπαίους και Τούρκους βουλευτές μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Έλμαρ Μπροκ. Μία τροπολογία που καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αλλάζει.

Μαίρη Δακληκριάδου: Πόσο έτοιμη είναι η ΝΔ και ο προέδρους Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγήσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αλλαγές στην ζωή μας;

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία που θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας είναι πανέτοιμη. Ήταν είναι και θα είναι μία σοβαρή Παράταξη. Έχουμε και σχέδιο και όραμα και πρόγραμμα Δεν έχουμε ασφαλώς κάποιο μαγικό ραβδί σαν τη νεράιδα του παραμυθιού που θα τα διορθώσει όλα μονομιάς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην πραγματική οικονομία κοντά στα 200 δισεκατομμύρια. Αλλά όταν θα βρεθούμε στην κυβέρνηση ασφαλώς «δεν θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα». Τα έργα και οι ημέρες της σημερινής κυβέρνησης δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για τη δική μας κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη δεσμευτεί για δραστικές μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μία σοβαρή προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την υπερφορολόγηση που επέβαλλε η σημερινή κυβέρνηση και η οποία έχει οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής πολύ σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας.

Η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά και να οδηγηθούμε στην Ανάπτυξη χρειάζεται γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεολογικές εμμονές της διακατέχεται από κρατιστική αντίληψη και παθαίνει αλλεργία στο άκουσμα και μόνο της λέξης επένδυση.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Κάθε ύψους. Γιατί επένδυση είναι –και βοηθά στην ανάπτυξη- η πρόσληψη ενός εργαζόμενου από ένα μικροεπαγγελματία.

Αυτό για το οποίο διατηρώ πολύ ζωηρές αμφιβολίες είναι το κατά πόσο θα είναι σοβαρή αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όσο ασόβαρη υπήρξε ως κυβέρνηση τόσο και χειρότερα θα είναι ως αντιπολίτευση.

Μαίρη Δακληκριάδου: Τα στελέχη της ΝΔ είναι τα περισσότερα νέα, είναι θετικό ή αρνητικό αυτό κατά την γνώμη σας, γιατί η πρόκληση που έχει μπροστά του ο Κυριάκος είναι μεγάλη, Τι θα γίνει με τα παλιά στελέχη;

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευτυχία να διαθέτει πληθώρα σημαντικών και σοβαρών στελεχών. Παλιών, παλαιότερων ή πιο νέων ή καινούργιων δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Όλοι μαζί με ανιδιοτέλεια θα δώσουμε τη μάχη –και θα την κερδίσουμε να είστε βέβαιοι- για την Αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική εμπειρία και τη διορατικότητά του θα δημιουργήσει μία κυβερνητική ομάδα με γνώση, εμπειρία, δυναμισμό και μεγάλη όρεξη για δουλειά και προσφορά. Στην Πολιτική τον πρώτο ρόλο παίζουν η Ψυχή και το Όραμα.

Μαίρη Δακληκριάδου: Η Θράκη είναι η είσοδος αλλά και η έξοδος της Ευρώπης προς ανατολικά. Ποιο το σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξή της; 

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία δυστυχώς βρίσκονται ως Περιφέρεια στην τελευταία θέση της κατάταξης όσον αφορά το κατά κεφαλής ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Είναι συνεπώς αυτονόητο να πούμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να μείνει μόνο σαν ευχολόγιο. Ο δικός μας στόχος είναι η στήριξη της περιοχής. Σε όλα τα επίπεδα και ειδικά με βελτίωση των υποδομών. Με σημαντικές παρεμβάσεις για τον αγροτικό τομέα. Μ δραστική μείωση της φορολογίας και για τους δύο πυλώνες ανάπτυξης και της Θράκης.

Πρωτογενής Τομέας και Τουρισμός είναι οι δύο πιο σημαντικοί πυλώνες ανάπτυξης.

Η Θράκη μία περιοχή με φυσικό κάλλος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να αποκτήσει και οφείλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό ως κυβέρνηση ελκυστική τουριστική ταυτότητα. Γιατί διαθέτει για τον επισκέπτη ένα ευρύ φάσμα επιλογών και εμπειριών.

Το μέλλον, επίσης,  της ελληνικής γεωργίας είναι άρρηκτα δεμένο με την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πάνω από όλα απαιτείται μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Που δυστυχώς σήμερα –ευτυχώς για πολύ λίγο καιρό ακόμη- απουσιάζει. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει τις βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις της για τα αγροτικά προβλήματα προκειμένου να καταστεί ο αγροτικός τομέας αρωγός στην ανάπτυξη και στην ουσιαστική έξοδο της Πατρίδας μας από την οικονομική κρίση. Στην Πολιτική χρήσιμος είναι όχι αυτός που αναλύει τα προβλήματα αλλά αυτός που δίνει λύσεις.

Μεταξύ άλλων δεσμευόμαστε άμεσα:

–          Ενθάρρυνση για τη σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.

–          Άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

–          Διασφάλιση επαρκών κεφαλαίων δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.

–          Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως τον Τουρισμό και τη διατροφή.

–          Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές από το 24% στο 13%.

–          Τη μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών συντελεστών.

Οι ομάδες και Ενώσεις Παραγωγών, οι Διεπαγγελματικές ανά προϊόν με την ουσιαστική  συμβολή της Πολιτείας η διασύνδεση του αγρότη με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του αγροτικού κόστους και στην αύξηση της παραγωγής. Να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας. Η τυποποίηση, η συσκευασία το σωστό μάρκετινγκ των ποιοτικών προϊόντων που πράγματι παράγουμε θα συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων σε αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα βελτιώσουν σημαντικά τα εισοδήματα των αγροτών μας.

Ασφαλώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για τη Θράκη, για την Ξάνθη. Και στην επόμενη περίοδο θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αναπτύξουμε αναλυτικότερα ώστε κάθε πολίτης της περιοχής να γίνει κοινωνός του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά επιτρέψτε εδώ να προσθέσω και κάτι ακόμη. Αλήθεια, ποιόν θα πείραζε να υπήρχαν στη Θράκη μας Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια που θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στην οικονομία της περιοχής και όχι μόνο με την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και ξένων φοιτητών. Δυστυχώς, κάποιον πειράζει. Τις ιδεοληπτικές εμμονές ενός κόμματος προσκολλημένου στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία.

Σχετικά Άρθρα