slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα του Τύπου. Ο Σύριζα βάζει τέλος στους εκβιασμούς των πολιτικών προς δημοσιογράφους… θα σε στείλω στο αυτόφωρο αν το γράψεις αυτό!!!

Καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα του Τύπου το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου «σκούπα» καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Το άρθρο 33 αναφέρει:

«Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Η αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 33 του νομοσχεδίου «σκούπα» αναφέρει ότι η εν λόγω ρύθμιση εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη, που είναι η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.

Και συνεχίζει:

«Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επιβάρυνση της δικαστικής λειτουργίας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη σύλληψη και προσαγωγή του κατηγορούμενου στον εισαγγελέα ώστε να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βαρύτερης μορφής εγκληματικότητας.

Ο στόχος αυτός μπορεί να ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό με την παρούσα νομοθετική πρόβλεψη με την οποία εισάγεται ρητά ως κανόνας η μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για ορισμένα εγκλήματα που θεωρούνται κατά κανόνα χαμηλής απαξίας, είτε λόγω της απειλούμενης εναντίον τους ποινής, είτε επειδή το προσβαλλόμενο με αυτά έννομο αγαθό είναι ιδιαίτερα ελαστικό, είτε λόγω της μη ύπαρξης ιδιαίτερων στοιχείων κοινωνικοηθικής απαξίας που εκφράζονται από τον συγκεκριμένο τρόπο τέλεσής τους».

 

Σχετικά Άρθρα