slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Άλλαξε ο τρόπος καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ μέχρι και 25 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ από 1-1-2019 και εφεξής θα καταβάλλονται ενιαία από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ.

Για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στο ύψος των παροχών και χωρίς καμία περικοπή.

Για την πληρωμή του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έχει αποσταλεί το ηλεκτρονικό αρχείο πληρωμών των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος είναι αρμόδιος για την καταβολή.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορά τον Δεκέμβριο 2018) θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και εντός του διαστήματος από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 το αργότερο.

Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο 2019. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019.

Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Τα προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα