Από τα τέλη του 2017 εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα,επιτήρησης και λήψης μέτρων των τεσσάρων Εξωτικών νοσημάτων (Αφθώδης Πυρετός, Ευλογιά των Προβάτων, Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών, Πανώλις των Μικρών Μηρυκαστικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Για την εφαρμογή του προγράμματος προσελήφθηκαν με σύμβαση 6 κτηνίατροι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, ένας σε κάθε νομό, εκτός του νομού Έβρου, όπου τοποθετήθηκαν δύο κτηνίατροι.
Οι κτηνίατροι αυτοί προχωρούν σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιτέλους στην περιφέρειά μας, που έχει πληγεί επανειλημμένα κι ανεπανόρθωτα από εξωτικά νοσήματα, υπάρχει έστω και με αυτό τον τρόπο έλεγχος και το αίσθημα της ασφάλειας στους κτηνοτρόφους.
Πληροφορηθήκαμε,δυστυχώς τυχαία, στις 16 Δεκεμβρίου, ότι η σύμβαση των 6 αυτών κτηνιάτρων δεν θα ανανεωθεί για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με το έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΑΜΘ, της 17-12-2018, η ανανέωση αυτή δεν θα γίνει, γιατί η ειδοποίηση για τη συνέχιση του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, ήρθε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Για τον παραπάνω λόγο δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη του ανάλογου κονδυλίου στον προϋπολογισμού του 2019.
Ο περιφερειάρχης και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως μας ενημέρωσαν προφορικά, επιθυμούν την ανανέωση των συμβάσεων των 6 κτηνιάτρων. Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ και οι τοπικές ΔΑΟΚ τους θεωρούν απαραίτητους. Στην ίδια λογική και η υφυπουργός ΑΑΤ, όπως και το αρμόδιο τμήμα ζωικής παραγωγής του υπουργείου. Δεν υπήρξε πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας, που να μην είναι θετικός στην αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και των συμβάσεων των 6 κτηνιάτρων.
Όλοι όμως επικαλούνται το νομικό πλαίσιο, που φρενάρει την πρόθεσή τους για άμεση λύση του προβλήματος, που έχει προκύψει.
Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, να χαθεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, που θα διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την επαναπροκύρηξη για την πρόσληψη του νέου προσωπικού;
Ποιος ο μηχανισμός προφύλαξης του ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειάς μας, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδεκατισμένες και ιδιαίτερα του νομού Καβάλας και του Βόρειου Έβρου, όπου υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος;
Μπορείτε να διανοηθείτε να σταματήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα στην περιφέρεια της ΑΜΘ, που είναι η κύρια πύλη εισόδου των εξωτικών νοσημάτων και να συνεχίζεται κανονικά στην υπόλοιπη Μακεδονία και τα νησιά;
Η επίκληση στο Θεό, δεν πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική λύση για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Θυμηθείτε ότι από τους αρχαίους Έλληνες διδαχθήκαμε το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
Για όλους εμάς, που ζήσαμε και ζούμε την καταστροφή της κτηνοτροφίας από τις ζωονόσους των τελευταίων κυρίως ετών στην περιφέρειά μας, το κυριότερο αυτή τη στιγμή δενείναι ο καταλογισμός ευθυνών. Το βασικό μας μέλημα είναι η λύση του προβλήματος.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς. Όταν όμως οι νόμοι και οι κανονισμοί ξεπερνούν το κοινό συμφέρον και την κοινή λογική, τότε πρέπει να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.
Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και της περιφέρειας ΑΜΘ, για να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Βρείτε τρόπο να ανανεώσετε τις συμβάσεις των κτηνιάτρων του προγράμματος άμεσα και σήμερα αν είναι δυνατό. Από τις 1-1-2019 το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειάς μας είναι πάλι απροστάτευτο και υπεύθυνοι είστε όλοι!
Δεν θα ανεχτούμε καμία περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, από όποιον κι αν προέρχεται αυτή.
Όσο για αυτούς που στην κάθε παρατήρηση, κριτική ή προτροπή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ δυσανασχετούν, τους καλούμε να ενεργοποιηθούν και να επιλύουν τα άλυτα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που διαιωνίζονται γιαπολλά χρόνια.
ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ, ΚΥΡΙΟΙ!!!