slider Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη. Στην “κατάψυξη” η Ξάνθη

Τολμηροί που πήγαν χθες το απόγευμα στον καταρράκτη του Λειβαδίτη μας ενημέρωσαν ότι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων που προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης είναι παγωμένος. Το κανονικό του όνομα είναι καταρράκτη του Τραχωνίου (αλλά σε εμάς τους Ξανθιώτες είναι γνωστός και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Σε κανονικές συνθήκες τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων.

Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. Γι αυτό η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα λοιπόν αυτός ο πανέμορφος καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

Εν το μεταξύ από χθες όντος η Ξάνθη είναι στην κατάψυξη αφού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και δυνατοί άνεμοι.

Σχετικά Άρθρα