Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες νοικοκυρές δε ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Στα παλαιότερα χρόνια η πίτα ψηνόταν σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι το σορβά ή Σοφρά… παράδοση που την διατηρούν πολλά σπίτια στα Άβδηρα !!
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, στα Άβδηρα, το έθιμο της Πρωτοχρονιάς με το όνομα “κουλετ κουλετ” Μετά τον εκκλησιασμό της 1ης του έτους, οι νοικοκυρές φεύγαν αμέσως από την εκκλησία για τα σπίτια τους όπου περίμεναν τα παιδιά που με κλαδιά ελιάς στο χέρι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έδιναν ευχές λέγοντας “κουλετ κουλετ”….έκαναν ποδαρικό δηλαδή…..οι γυναίκες τους υποδεχόταν με ένα πιάτο που είχε ένα ρόδι, καρύδια, χαρούπια και ρύζι….Για καλοτυχία, ευημερία και υγεία …. τα παιδιά χτυπούσαν με το κλαδί ελιάς τον νοικοκύρη λέγοντάς “κουλετ κουλετ”, έσπαγαν το ρόδι πίσω από την πόρτα και έριχναν το ρύζι στις τέσσερις γωνίες του σπιτιού….και φυσικά έπαιρναν το κέρασμα τους …