Για το δίκτυο που θα κατασκευαστεί και θα παρέχει φυσικό αέριο σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει το έργο στην περιοχή ενημερώθηκαν φορείς και πολίτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Ξάνθη, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος και ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης.
Όπως επεσήμανε στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Μέτιος, η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Ξάνθη ως φόρος τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος πρώτος εργάστηκε συστηματικά και έθεσε τις βάσεις του έργου.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μέτιος έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας» και για ένα έργο που θα έχει «χειροπιαστό όφελος» για τους πολίτες. Ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε πως 60.000 νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια πετυχαίνοντας σημαντική μείωση δαπανών. Αναφέρθηκε στην κατασκευή του έργου τονίζοντας πως θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, ενώ τόνισε πως θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ μίλησε για το έργο ως μέσο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του. Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος έδωσε στοιχεία για τη χρηματοδότηση του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος μίλησε για το φυσικό αέριο ως αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ τέλος, ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης έκανε την τεχνική περιγραφή του έργου.
Μετά τις παρουσιάσεις, οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό και έγινε συζήτηση.