slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Πολιτισμός και τεχνολογία ανεβάζουν το επίπεδο της Ξάνθης

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 10.23 ακριβώς, το εξαιρετικό γλυπτό του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, η «Νίκη της Ξάνθης»… πότισε για μία ακόμα φορά τη ζωγραφισμένη γλάστρα στον εξωτερικό τοίχο του «Σπιτιού της Σκιάς». Η συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα είναι η ιδανικότερη του έτους ώστε τα ανακυκλωμένα υλικά του γλυπτού που φιλοτέχνησε ο διάσημος εικαστικός να «μεταμορφωθούν» με τη βοήθεια του ήλιου και των σκιών σε μία γυναίκα που ποτίζει τα λουλούδια της.

Ταυτόχρονα πρόκειται για μία τέλεια ευκαιρία ώστε ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει την ύπαρξη του «Σπιτιού της Σκιάς» να μάθει γι’ αυτό, να περάσει την πόρτα του και να δει σε πλήρη ανάπτυξη το έργο του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο, το οποίο εκμεταλλεύεται τη σκιά του φωτός για να παραχθούν αναγνωρίσιμες μορφές όπως ο Τζον Λένον ή ο Τσε Γκεβάρα. Πρόκειται για ένα μοναδικό δείγμα πολιτισμού από έναν δημιουργικά ευφυή άνθρωπο του πνεύματος, ο οποίος προσφέρει μία ιδιαίτερη νότα πολιτισμού στη Ξάνθη.

Το μουσείο είναι καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του, όμως δεν είναι το μόνο νεωτεριστικό που υπάρχει στην Ξάνθη το τελευταίο διάστημα και τουλάχιστον από την αρχή του τρέχοντος έτους. Τα πράγματα στον πολιτισμό και την τεχνολογία δείχνουν να έχουν βελτιωθεί και σημαντικά επιτεύγματα, παρόμοια με εκείνα του έργου του Βαΐτση, καταγράφονται συνεχώς,εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Τον προηγούμενο Ιανουάριο μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης δημιούργησαν μία πολυπληθή ομάδα που προγραμμάτισε την εκτόξευση ενός δικού τους μικροδορυφόρου σε ύψος χιλίων μέτρων.

Δύο μήνες αργότερα η πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης έγινε η πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη της Ελλάδας, με τη χρήση του Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), υπό  την αιγίδα της Cosmote. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία η οποία βοηθάει το προσωπικό να παρακολουθεί και να καταγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του πόσιμου νερού των φοιτητών. Παράλληλα, να ελέγχει τα επίπεδα του φωτισμού και της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις, καθώς και να τα προσαρμόζει στις ανάγκες της εκάστοτε ώρας και ημέρας.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γρήγορες ταχύτητες internet που παρέχονται ώστε να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα για κάθε είδους υπηρεσία θέλουν να χρησιμοποιήσουν.  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Reddit και το Twitch είναι πολύ δημοφιλή στους νέους κι ειδικά το τελευταίο κερδίζει συνεχώς έδαφος. Με βάση τα online παιχνίδια, έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στις νεανικές ηλικίες και το Twitch «τρέχει» με εξίσου τρελές ταχύτητες.

Πριν από λίγο καιρό το Run It Up Studios -μία υπηρεσία που παρέχει online streaming σε τουρνουά πόκερ- ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το World Series of Poker (WSOP) 2018 προκειμένου να μεταδίδει σε real time αυτό που θεωρείται το παγκόσμιο πρωτάθλημα παιχνιδιών με τράπουλα. Η σχέση τους με το online gaming είναι, άλλωστε, δεδομένη και δεν είναι τυχαίο ότι τεράστια ονόματα των online παιχνιδιών, όπως ο Ράντι Λίου ή ο Μπερτράν Γκροσπελιέ άφησαν τα χειριστήρια για να καθίσουν στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα, αποδεικνύοντας τη συσχέτιση που υπάρχει. Η Ξάνθη είναι, επίσης, σε αναμονή για την τοποθέτηση των «έξυπνων μετρητών» της ΔΕΗ, αφού αποτελεί μία από τις πέντε περιοχές της χώρας (μαζί με τις Λέσβο – Λήμνο – Άγιο Ευστράτιο, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη) στις οποίες θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά το πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα