slider Γενική Τελευταία Νέα

Ταξιδέψαμε στο Νιχώρι Βοσπόρου στην παρουσίαση των..γλυκών νερών της Ιωάννας Καρακασίδου |Δείτε φωτογραφικό υλικό

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ “ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ” ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ

Αποστολή Μαίρη Δαληκριάδου- Σταύρος Καρυπίδης

Μία ανεπανάληπτη εμπειρία έζησαν 35 Ξανθιώτες συμπολίτες μας αλλά και οι δημοσιογράφοι της Xanthinews.gr Σταύρος Καρυπίδης και Μαίρη Δαληκριάδου το τριήμερο από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη…

Το group ταξίδεψε μέχρι τα στενά του Βοσπόρου στο Νιχώρι περίπου 21 χιλιόμετρα από τον κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπου και έγινε η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «γλυκά νερά» της Ιωάννας Καρακάσιδου στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά με την βοήθεια του επιχειρηματία Γιάννη Αθανασιάδη ο οποίος «εκμεταλλεύτηκε» τις γνωριμίες του και μεσολάβησε να γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της Ιωάννας, να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της εκεί, μιας και η ηρωίδα της γεννήθηκε στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης…

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ιερατικός Προϊστάμενος της Κοινότητος Νεοχωρίου, Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

– Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος

– Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.

– Ειρήνη Μπατζακίδου-Αθανασιάδου

– Αικατερίνη Βουγιουκλή

και η συγγραφέας Ιωάννα Καρακασίδου.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στογιαννίδης, μέλη της κοινότητας Νιχωρίου, ο πατέρας της Ιωάννας Γιώργος Καρακασίδης οι δημοσιογράφοι της xanthinews Στάυρος Καρυπίδης και Μαίρη Δαληκριάδου, η ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη δημοσιογράφος του ΟΡΕΝ Μαρία Ζαχαράκη και φίλοι της συγγραφέως. Επίσης παρών ο Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Όζγκιουνες που χάρισε στην Ιωάννα ένα βιβλίο του.

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας δέχτηκε ένα πολύτιμο δώρο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυριοφύτου, την εικόνα του Αγίου Θεοδώρου.

Αμέσως μετά την παρουσίαση οι γυναίκες της κοινότητας ετοίμασαν εδέσματα για τους προσκεκλημένους, ενώ νωρίτερα  το απόγευμα πραγματοποιήθηκε υποδοχή και ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε., κ. Παντελή Βίγκα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα “Γλυκά Νερά” είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας η οποία αποτυπώνει τη ζωή μιας ηρωίδας που έμεινε πίσω το 1919, καθώς χάνει τους γονείς της κατά τη φυγή από την Ανατολική Θράκη, όχι γιατί το θέλει αλλά γιατί την αρπάζουν τσέτες. Το βιβλίο αποτελεί προϊόν έρευνας αφού η νεαρή συγγραφέας είναι ιστορικός, ενώ έναυσμα αποτέλεσαν οι διηγήσεις των γιαγιάδων που έφθασαν από την Ανατολική Θράκη και μπόλιασαν από μικρή την Ιωάννα Καρακασίδου, με τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις θύμησες των πατρίδων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν

Μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ευγενία θα βρεθεί ολομόναχη στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ένας νέος κόσμος γεννιέται από τις στάχτες του παλιού. Μετά από πολλές περιπέτειες, με το ψυχικό σθένος και τη θέλησή της για ζωή θα κατορθώσει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να εισέλθει στους κύκλους της αγγλικής αριστοκρατίας. Θα ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, θα συναναστραφεί με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος, θα δώσει πίσω απλόχερα όσα της χαρίστηκαν, για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη του ’80, όταν θα εντοπίσει τη μοναδική επιζώσα αδερφή της.

Μια μυθιστορηματική ζωή, με πολλές ανατροπές, όπως μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν ζήσει. Τι τύχη να την περιμένει την κακόμοιρη τη Νουρισάχ! Πώς να σταθεί μόνη της στον κόσμο; Δύο βήματα πιο πέρα να κάνει ολομόναχη, και την έφαγαν ζωντανή, έτσι που αναποδογύρισε ο ντουνιάς και γέμισε η Πόλη κάθε καρυδιάς καρύδι… Εκείνη προτίμησε να προσπεράσει τα ειρωνικά βλέμματα και τα γελάκια με την ίδια ήρεμη έκφραση που τη χαρακτήριζε πάντοτε. «Δεν είμαι η Νουρισάχ του Γιλντίζ! Όχι πια! Είμαι η Ευγενία. Η Ευγενία απ’ το Νιχώρι».

Πολύ σύντομα θα αναρτηθεί και οπτικό υλικό

Δείτε Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι:

Παρακάτω εικόνες από την ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι Κωνσταντινουπόλεως

Ένα σπάνιο κέντημα που το έχουν κορνιζάρει και βρίσκεται στην είσοδο του κυρίως ναού

Και λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο υψώνεται το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, πλήρως αναπαλαιωμένο σήμερα (λειτουργεί κανονικά σαν μεικτό σχολείο):

 

Οι τάφοι της επιφανούς οικογένειας των Καραθεοδωρή στον προαύλιο χώρο του ναού…

Σχετικά Άρθρα