Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, μια δέσμευση που είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, στην ΔΕΘ. Το αρχικό αίτημα είχε γίνει από τον ΣΑΣΟΕΕ και τον πρόεδρό της πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό κατά την διάρκεια του 1 ου Συνέδριου του ΣΑΣΟΕΕ παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στις 27 Μαρτίου 2018.
Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), αγροτικούς συνεταιρισμούς, συνεταιρισμένους αγρότες και σχολικούς συνεταιρισμούς.
«Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Η τροπολογία συμπεριλήφθη σε σχέδιο νόμου του ΥΨΗΠΤΕ που αποτελεί ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση.
Ολόκληρη η ρύθμιση
«Άρθρο…
Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011
Το άρθρο 31 του ν.3986/2011 (Α’ 152) τροποποιείται ως εξής:
1. Στην περίπτ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 31, προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Από 1.1.2019 καταργείται η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου.».
2. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 31 αντικαθίσταται ως εξής:
«Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους, οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικό η παρ. 2.».
Ανακοίνωση ΥπΑΑΤ
Υλοποιήθηκε σήμερα το πρώτο σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών μελών συνεταιριστικών σχημάτων, καθώς και των Αγροτικών Συνεταιρισμών εν γένει για την οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί.
Συγκεκριμένα εισάγεται προς ψήφιση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία καταργείται από το φορολογικό έτος 2018 η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με θέμα «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υλοποιείται σήμερα και θα γίνει σε λίγο νόμος του κράτους μία δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών μελών συνεταιρισμών. Είναι σημαντικό γιατί οι συνεταιρισμοί προωθούνται όχι μόνο ως ιδεολόγημα της αριστεράς, αλλά γιατί σε όλες τις δυτικές κοινωνίες πλέον, ο συνεργατισμός γενικότερα αποτελεί τη λύση απένταντι στις μεγάλες πολυεθνικές. Η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών. Προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, σε συνέχεια του πρώτου νόμου που κατατέθηκε το 2016 για τους συνεταιρισμούς».