Τον έντονο προβληματισμό του για τα όσα επισήμως ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας – και εν συνεχεία σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως – και αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, εξέφρασε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων.
Σημεία “αντιλογίας”
α) η αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των ιερέων – ένα ζήτημα που διευθετήθηκε εδώ και δεκαετίες με πρωτοβουλία, αυτοβούλως, της ίδιας της πολιτείας κατόπιν απαλλοτριώσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας, δεν μπορεί να επανέρχεται στο προσκήνιο χωρίς τις αναγκαίες νομικές κατοχυρώσεις για τα περί επιδότησης του ποσού μισθοδοσίας των κληρικών που ακούστηκαν σε μια χώρα που ακόμη μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ούτε και να γίνονται αναφορές όπως στη θέση τους θα διοριστούν 10.000 υπάλληλοι, επισημαίνει ο Σεβασμιότατος Ξάνθης
β) η ‘θρησκευτική ουδετερότητα’ σε ένα κράτος που η συντριπτική έως και σχεδόν καθολική πλειοψηφία του είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και στο οποίο η αρχή της ανεξιθρησκείας είναι αποδεδειγμένη με αναμφισβήτητο παράδειγμα την Θράκη μας , τονίζει και γ) η εκκλησιαστική περιουσία η οποία ήδη έχει… αξιοποιηθεί στα λεγόμενα ‘φιλέτα’ από Δήμους και άλλους κρατικούς φορείς, είτε με κατασκευές παιδικών χαρών είτε με χώρους αναψυχής, πρασίνου κ.α, σε πόσα χρόνια, αν προσθέσουμε στη συλλογιστική που παρουσιάστηκε και τις ενστάσεις που θα κατατεθούν, θα είναι προς διάθεση αναρωτήθηκε ο Σεβασμιότατος.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν μπορεί οι οποίες ανακοινώσεις να παρουσιάζονται ως συμφωνία από τη στιγμή που ακόμη δεν αποφάνθηκε η Ιερά Σύνοδος , η οποία είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις.
Στον προβληματισμό του ενέταξε τις δημόσιες αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι Εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλα τα παραπάνω.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, για το οποίο αρκετές φορές επανέλαβε: “πως θα τους αντικρύσω αν δεν διασφαλιστεί στο ακέραιο η αξιοπρεπής διαβίωση τους. Η πλειοψηφία των οικογενειών των κληρικών είναι πολύτεκνες οικογένειες. Οι ιερείς μας είναι εκείνοι που με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη κράτησαν όρθια την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης: στα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία. Στα χωριά μας σήμερα έμεινε μόνο ο ιερέας. Που είναι ο δάσκαλος; Που είναι ο γιατρός; Η σημερινή μου δημόσια τοποθέτηση, διαβεβαιώνω ότι θα είναι και η θέση μου στην έκτακτη σύγκλιση της ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Παρασκευή”, κατέληξε.
Ακούστε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης.