slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Κάτοικοι της Παλιάς Πόλης: Tελείωσαν και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης 2018 (και δεν ανυπομονούμε για τις επόμενες). Διάβασε Δήμαρχε!!

Tελείωσαν και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης 2018 (και δεν ανυπομονούμε για τις επόμενες)

 

Ως κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό από τις τελευταίες Γιορτές παλιάς πόλης:

Πολλά πράγματα δεν ζητήσαμε από τους Συλλόγους και τους διοργανωτές: Να μην μπαίνουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών, να είναι χαμηλότερη η ένταση από τις μικροφωνικές, να μπούν περισσότερες τουαλέτες και να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενοφόρων και της Πυροσβεστικής.

Τι έγινε από αυτά;

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ και γενικότερη καθαριότητα

Οι τουαλέτες ήταν κάπως περισσότερες από πέρσι, πάντως δεν ήταν αρκετές, και το πρόβλημα με τις φυσικές εκκρίσεις, ιδιαίτερα στα μικρά στενά που συνεχίζουν να υποφέρουν, παραμένει. Προφανώς οι τουαλέτες δεν αρκούν. Πόσες ήταν; Είκοσι; Θα κάνω μια απλή αριθμητική: Με 5000 επισκέπτες, αναλογεί (5000/20=250) ΜΙΑ τουαλέτα ανά 250 άτομα.

Θέλει κι άλλη δουλειά από τους διοργανωτές:

  • Ακόμη περισσότερες τουαλέτες. Θα πρέπει να υπάρχουν τουαλέτες και σε κάθε Σύλλογο (ας βάλει με δικά του έξοδα), ανάλογα με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που διαθέτει.
  • Συγκεκριμένη σήμανση στους δρόμους, ώστε οι «ενδιαφερόμενοι» εύκολα να οδηγούνται προς εκεί. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει χάρτης με τις θέσεις των Συλλόγων και τις Σκηνές, να μπαίνουν και οι θέσεις από τις τουαλέτες στον ίδιο χάρτη.
  • Καθαριότητα των δρόμων στη λήξη των εορτών με καθαριστικά υλικά ώστε να απομακρύνονται οι ακαθαρσίες, βρωμιές και φυσικές εκκρίσεις των επισκεπτών των εορτών. Ειδικά τα μικρά στενά υποφέρουν και θα μπορούσε να γίνει και 2 φορές ο καθαρισμός, μία ενδιάμεσα των εορτών και μία στη λήξη. Επίσης, στον καθαρισμό θα μπορούσαν οι οδοκαθαριστές (θα μπορούσαν να το κάνουν και οι Σύλλογοι, αφού εξαιτίας τους συμβαίνουν αυτά) να μαζεύουν και τα σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια, αφού είναι επικίνδυνα για όλους μας καθώς και για τα ζώα. 
  • Επειδή κάποιοι (ιδίως άντρες) τις αποφεύγουν, υπάρχει και ο αντρικός τύπος που δεν χρειάζεται να ακουμπήσεις τίποτε:

 

Φωτογραφία από φεστιβάλ στο Άμστερνταμ.

 

  • Παραθέτω εδώ τι μας έγραψε κάτοικος του οικισμού: «Το πρωί η Παλιά Πόλη είναι σαν βρώμικη αποθήκη. Δεν έχει προβλέψει κανείς από τους συμμετέχοντες αλλά και τους διοργανωτές, χώρους για την αποθήκευση του μεγάλου όγκου εξοπλισμού (καρέκλες, τραπέζια, ψησταριές κλπ.) που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια των γιορτών, δηλαδή τα βράδια. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Παλιά Πόλη να μετατρέπεται την υπόλοιπη μέρα σε μια τεράστια λερωμένη αποθήκη τραπεζοκαθισμάτων και ψησταριών. Έτσι, οι επισκέπτες/περιπατητές που θέλουν να κάνουν την βόλτα τους τις υπόλοιπες ώρες, και όχι το βράδυ,  αντικρίζουν στην πραγματικότητα κάτι πολύ διαφορετικό από την ομορφιά των σοκακιών και της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας της Π. Πόλης. Οι γιορτές δεν θα έπρεπε να είναι μόνο για βραδινή διασκέδαση».

 

Πλαστικά, λύματα και κάπνα

 

  1. Ο έτσι κι αλλιώς μικρός αριθμός από κάδους ανακύκλωσης στην Παλιά Πόλη οδηγεί σε ένα βουνό από πλαστικά που καταλήγουν στην χωματερή.
  1. Τα λύματα από τις κουζίνες των Συλλόγων κατέληγαν σε αγωγούς ομβρίων και όχι στην αποχέτευση. Και στο τέλος όλα στη θάλασσα καταλήγουν.
  1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γείτονες, οι επισκέπτες αλλά και οι ίδιοι οι ψήστες των συλλόγων να διακινδυνεύουν την υγεία τους εισπνέοντας όλη αυτή την κάπνα, που ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος θα μπει στο σπίτι του ενός ή του άλλου. Ας υποχρεωθούνε οι σύλλογοι να φτιάξουν τις ψησταριές τους με συγκεκριμένες προδιαγραφές (κατάλληλες χοάνες κλπ.) όπως κάθε υγειονομικού ενδιαφέροντος κατάστημα δρόμου.

 

Τραπεζοκαθίσματα μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών

 

Φαίνεται ότι οι Κατασκηνωτές δυσκολεύονται πολύ να έχουν ένα (1) τραπέζι λιγότερο, ώστε η είσοδος του σπιτιού αριστερά να μένει ελεύθερη. Ευχαριστούμε.

 

Πρόσβαση των ασθενοφόρων και της Πυροσβεστικής

Όπως μας έγραψε ένας κάτοικος, «στις 03:30 ξημερώματα προς Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου όταν βρέθηκα στην ανάγκη να φύγω για λίγο από το σπίτι μου (Π.Χρηστίδη, λίγο πάνω από τη διασταύρωση με ΦΙλίππου) δεν μπορούσα να επιστρέψω ούτε από Π. Χρηστίδη, κλειστή στην αρχή της, ούτε από Ορφέως, κλειστή στo Kαφέ-Μπάρ Τυφλόμυγα. Η προσπάθεια να κάνω όπισθεν ανεπιτυχής και επικίνδυνη λόγω των πεζών, πολλοί από τους οποίους μεθυσμένοι. Ο εκνευρισμός δεδομένος».

Δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός ή ενημέρωση των διοργανωτών από τους συλλόγους για τον αριθμό των τραπεζιών-καρεκλών που θα αναπτύξουν. Φαίνεται όλα να γίνονται στην τύχη, χωρίς κανένα σχεδιασμό. Ποιος είναι ο λόγος για τον τόσο μεγάλο αριθμό καρεκλών από κάποιους συλλόγους; Επίσης δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση κάποιων καταστημάτων (π.χ. Βυζάντιο, Πρώτο σκαλί, Τυφλόμυγα κλπ.) για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων την περίοδο αυτή.

Φέτος, είχε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα από όλη την Ξάνθη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας που σε συνδυασμό με τα τραπεζοκαθίσματα καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση.

Σαν κάτοικοι θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη για έναν συγκεκριμένο συνολικό σχεδιασμό ασφαλείας, με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (Δήμος, Πυροσβεστική, Αστυνομία, κλπ) ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, κατά την διάρκεια μιας γιορτής για την Πόλη μας που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ωραία.


Αντιγράφουμε χωρίς σχολιασμό από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ:

«Κατέληξε 65χρονη με αναπνευστικά προβλήματα το βράδυ του Σαββάτου  – Έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία όμως τους είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση τα οχήματά τους 

Το βράδυ του Σαββάτου 65χρονη γυναίκα που διαμένει στην οδό Αριστείδου στην Π. Πόλη αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Η οικογένειά της ειδοποίησε το ΕΚΑΒ όμως της απάντησαν ότι δεν έχουν προσβασιμότητα  στην Π. Πόλη λόγω του κόσμου. Τους παρέπεμψαν  δε να απευθυνθούν στο δήμο. Οι οικείοι της τηλεφώνησαν στη συνέχεια στην αστυνομία απ’ όπου τους επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να πλησιάσει όχημα σ’ αυτή τη οδό αυτή την ώρα. Η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε και η οικογένεια αποφάσισε να την μεταφέρουν με το αυτοκίνητο του γείτονα τους.

Όμως μέχρι να μπορέσει να βγει το αυτοκίνητο από την Π. Πόλη και να μεταβεί στο νοσοκομείο η άτυχη γυναίκα κατέληξε. Το περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε από το νοσοκομείο Ξάνθης, ωστόσο η γυναίκα κηδεύτηκε την Κυριακή».

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Ένταση από μικροφωνικές

 

Ας δούμε πρώτα τι λένε οι κάτοικοι που ρωτήσαμε για τις εμπειρίες τους από τις τελευταίες γιορτές:

 

«Κατοικώ επί της Ιωακείμ Σγουρού. Δυστυχώς σε απόσταση ελάχιστων μέτρων βρίσκεται ο Σύλλογος των ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ.  Κάθε χρόνο η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Φέτος ήταν τραγική. Τα ντεσιμπέλ  του συγκεκριμένου συλλόγου μας έφτασαν σε σημείο τρέλας. Ρήμαζαν την περιοχή για επτά ημέρες. Η είσοδος δε του σπιτιού μας ήταν δημόσια τουαλέτα. Το αστείο της υπόθεσης ήταν όταν εμπόδισαν τον σύζυγό μου να περάσει προς  το σπίτι μας με μηχανή στην γέφυρα του Κόσυνθου όταν την ίδια στιγμή κάτω από το σπίτι μας ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα από όλη την Ξάνθη».

 

«Καλησπέρα σας, για μένα ήταν οι χειρότερες γιορτές από πλευράς φασαρίας. Η αυλή μου είναι όμορη με το οικόπεδο που χρησιμοποιούν οι ΒΙΣΤΩΝΕΣ. Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος τα σπίτια μας μετατρέπονταν σε σταύλους. Προβαίνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό και εξηγώ: μας συμπεριφέρονται σαν ζώα. Στο όνομα του κέρδους η ένταση της μουσικής ξεπέρασε κάθε όριο, οι χορευτές ούρλιαζαν συνεχώς, πετούσαν οι υπεύθυνοι τις καρέκλες και τα τραπέζια μέσα στο οικόπεδο από μακριά στις 2 και στις 3 το πρωί φωνάζοντας και γελώντας, έξω από το σπίτι έζεχνε παντοὐ ούρα και εμετό, ο τοίχος γειτονικού σπιτιού θέλει ξανά βάψιμο από τις πατημασιές, διερχόμενοι διέλυσαν τις γλάστρες της γειτόνισσας κ.ά. Βέβαια οι σύλλογοι νίπτουν τας χείρας των. Τι φταίνε αυτοί για όλα αυτά; Αυτοί απλώς διασκεδάζουν τον κόσμο και επιτελούν -κατά τα λεγόμενά τους- υψηλό κοινωνικό έργο! Κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με το χρήμα αλλά έχω και εγώ το δικαίωμα να προστατεύσω το σπίτι μου και την ψυχική μου γαλήνη. Θα χρησιμοποιήσω κάθε νομικό μέσο».

 

«Mένω δίπλα στους ΒΑΤΡΑΧΟΥΣ. Με κλειστά παντζούρια και παράθυρα δεν μπορούσα να μιλήσω μέσα στο σπίτι με το παιδί μου. Με τέρμα τον ήχο στην τηλεόραση δεν μπορούσα να ακούσω τίποτε. Απαράδεκτη η κατάσταση, έχουμε αγανακτήσει».

«Όπως όλοι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης έτσι κι εμείς περνάμε δύσκολα αυτήν την εβδομάδα. Η μουσική είναι πάρα πολύ δυνατή κι εμείς κάτω από το σπίτι μας έχουμε τον σύλλογο ΝΕΟΛΑΙΡΑ που είναι τόσο δυνατή η μουσική που δεν μπορούμε ούτε ένα τηλεφώνημα να κάνουμε μέσα στο σπίτι μας , κι όσο περνάει η ώρα την δυναμώνουν αντί να την χαμηλώνουν. Όσο για τα αυτοκίνητα είμαστε σε αποκλεισμό αφού και οι κάρτες που μας δίνουν δεν έχουν κανένα νόημα αφού πρέπει να παρκάρουμε χιλιόμετρα μακριά. Έτσι δεν μετακινούμαστε μετά τις 6:30 μμ ούτε μπορεί να έρθει κάποιος στο σπίτι».

«Μένω στην Π. Χρηστίδη, οι ΠΑΣ ΑΝΤΙΚΑΣ το Σάββατο 8/9 παίζανε δυνατά μέχρι τις 8:00 το πρωί, πήρα την Αστυνομία και έκανα καταγγελία για να μπορέσω να ηρεμήσω και μόνο τότε σταμάτησαν».

 

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την ένταση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων των συλλόγων. Παράδειγμα τέτοιου συλλόγου οι ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ, στην Οδό Ορφέως, δίπλα στο κατάστημα μου (ΕΡΜΗΣ). Δεν είναι δυνατόν από το απόγευμα έως το τέλος του βραδιού να πρέπει να κλείσω τις πόρτες του μαγαζιού ώστε οι πελάτες μου να ακούν την δική μου μουσική! Η απάντηση του συλλόγου προς εμένα είναι ¨….έλα μωρέ πως κάνεις έτσι, κάνε λίγο υπομονή, μια εβδομάδα είναι, εσύ έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου…¨. Ακριβώς έτσι είναι, με την διαφορά ότι μάλλον έχουν κάπως μπερδευτεί, γιατί οι γιορτές δεν είναι μόνο για τους συλλόγους αλλά και για τους καταστηματάρχες που όλο το χρόνο είμαστε εδώ με όλες τις υπάρχουσες δυσκολίες. Ας φανταστούμε επίσης, πως μπορείς να μένεις σε ένα σπίτι όταν από έξω υπάρχει ένας τέτοιος σύλλογος, φαντάζομαι δεν θα μπορείς να μιλήσεις με το παιδί σου, για μια εβδομάδα».

 

Και τώρα ας δούμε ποια ήταν τα επίπεδα ήχου τις μέρες των γιορτών όπως μετρήθηκαν από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ:

 

Tα ψηλότερα επίπεδα θορύβου είχαν οι Καρασκηνωτές, οι Βίστωνες, οι Βάτραχοι (κάποιες μέρες) και η Νεολαίρα. Επίπεδα θορύβου σε db (ντεσιμπέλ):

  1 Σεπτ. 2 Σεπτ. 3 Σεπτ. 4 Σεπτ. 5 Σεπτ. 6 Σεπτ. 7 Σεπτ. 8 Σεπτ.
Βίστωνες 85,7 89,3 87,9 85,7 87,3 86,3 99,5 87,2
Κατασκηνωτές 91,4 98,3 80,1 92,5 92,5 93,9 96,9 77,1
Βάτραχοι 89,9 76,9 91,3 83,1 64,1 89 87,7 88,3
Νεολαίρα 88,6 78,4 88,3 88,3 81,5 88,5 80,6 88,1

 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ήχοι  πάνω από 75 db μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, πάνω από 85 db προσωρινή απώλεια ακοής και εμβοές (βούισμα στα αυτιά δηλαδή, αλλιώς tinnitus) και πάνω από 90 db βλάβες στην ακοή. Η δε συνιστώμενη ώρα έκθεσης από τον Π.Ο.Υ. είναι για 91 db έως 2 ώρες, για 94 db έως 1 ώρα, για 97 db έως μισή ώρα και για 100 db έως 15 λεπτά.

 

Θέλουμε λοιπόν (για νάχουμε την υγειά μας): Παύση όλων των μεγαφωνικών στις 12 τα μεσάνυχτα την ΚΥΡΙΑΚΗ- ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ, και κατά τις υπόλοιπες μέρες παύση τους στη μία. Κανένας Σύλλογος να μην έχει ένταση πάνω από 75 dB. Όσοι δεν μπορούν να κρατήσουν αυτό το όριο είναι πλέον ανεπιθύμητοι.

 

Αν αυτά τα απλά πράγματα δυσκολεύουν κάποιους Συλλόγους, προτείνουμε να τους παραχωρηθεί το Γήπεδο της Ασπίδας ώστε να κάνουν όσο θόρυβο θέλουν και τη θέση τους να πάρουν στην Παλιά Πόλη οι τοπικοί παραγωγοί που στις φετινές Γιορτές ήταν εξοστρακισμένοι στην Ασπίδα.

 

Επίσης, είναι προφανές ότι πλέον η κατάσταση στον παραδοσιακό οικισμό κατά την διάρκεια των γιορτών έχει φτάσει στα όρια του κορεσμού και θα πρέπει να αποσυμφορηθεί κάπως. Είτε με μετακίνηση Συλλόγων εκτός Παλιάς Πόλης είτε με μετακίνηση της Κεντρικής Σκηνής από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης στην Κεντρική Πλατεία είτε και με τα δύο μαζί.

 

Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης

 

Y.Γ.: Οι απόψεις των κατοίκων που αναφέρονται στο κείμενο μας κοινοποιήθηκαν από κατοίκους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα ονόματα των κατοίκων είναι στη διάθεση του Δ.Σ. του Συλλόγου.

 

Σχετικά Άρθρα