slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δείτε σε φωτογραφίες πως οι εξειδικευμένοι Ναρκαλιευτές (EOD) του ΤΕΝΞ εξουδετέρωσαν το μικρό οπλοστάσιο του 83χρονου στην Ξάνθη

 

Εκ παραδρομής γράψαμε προχθές ότι το οπλοστάσιο που βρέθηκε με χειροβομβίδες πιστόλι και πολλές σφαίρες σε διαμέρισμα 83χρονου στην Ξάνθη το ήραν οι πυροτεχνουργοί του ΔΣΣ. Το σωστό όμως είναι ότι την επιχείρηση ανέλαβε ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τρεις άνδρες που είναι Εξειδικευμένοι Ναρκαλιευτές (EOD) του ΤΕΝΞ (ΤΑΓΜΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΣ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ ΞΗΡΑΣ) και ειδοποιήθηκαν να συνδράμουν. Παρακάτω θα δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση αυτή.

Η ιστορία της ΤΕΝΞ

Στις 29 Οκτωβρίου 1953 υπεγράφη Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο συστάθηκε η Υπηρεσία Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΥΠ.Ε.Ν.), η οποία συγκροτήθηκε και λειτουργούσε από το 1954 με αποστολή και αρμοδιότητες τόσο επιχειρησιακού όσο και κοινωνικού χαρακτήρα. Την 12 Νοεμβρίου του 1971 υπεγράφη Νομοθετικό Διάταγμα με το οποίο η ΥΠ.Ε.Ν. μετονομάσθηκε σε Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (Τ.Ε.Ν.Ξ.), με τη σημερινή του μορφή.

Η Έδρα της Μονάδας βρισκόταν αρχικά στο Ρουφ και στη συνέχεια μεταστάθμευσε στις Αχαρνές Αττικής (παρούσα θέση), στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο Στρατόπεδο «Αντγου Βασίλειου Καποτά». Το ΤΕΝΞ στελεχώνεται από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Οπλίτες και Πολιτικούς υπάλληλους. Υπάγεται επιχειρησιακά στη Δνση Επιχειρήσεων (Α1) και διοικητικά στη Διεύθυνση Μηχανικού του ΓΕΣ. Αποτελείται από Διοίκηση, Επιτελείο, Λόχο Διοικήσεως, 2 Λόχους Ναρκαλιευτών, 1 Λόχο Eιδικών Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων/Μηχανισμών – Πυρομαχικών (EOD) καθώς και Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Εκρηκτικών.

Η εκπαίδευση των στελεχών του ΤΕΝΞ είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική.

Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πολιτικό προσωπικό και Οπλίτες Θητείας, οι οποίοι έχουν λάβει την ειδικότητα του Ναρκαλιευτή, φέρουν διακριτικό σήμα το οποίο απεικονίζει μια νάρκη, δυο σταυρωτά ξίφη που φέρουν στην άκρη της κόγχης τους ένα αστέρι στολισμένο με δάφνες και καθιερώθηκε το Φεβρουάριο του 2001 με απόφαση του ΑΣΣ.

Το ΤΕΝΞ αποτελεί επίλεκτη Μονάδα με νευραλγικό ρόλο και σημασία για τις αποστολές και το επιχειρησιακό έργο του Μηχανικού αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Επιχειρώντας σε όλη την Επικράτεια με τις Ομάδες Ναρκαλιείας(ΟΝ) προσφέρει πλούσιο επιχειρησιακό έργο καθώς παρέχοντας παράλληλα μεγάλη κοινωνική προσφορά τόσο ως προς τη δημόσια ασφάλεια της κοινωνίας όσο και προς τη συμβολή στη διασφάλιση στρατηγικών επενδύσεων για τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα