Γιορτάζει σήμερα η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα | Φωτογραφίες - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
Τελευταία Νέα

Γιορτάζει σήμερα η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα | Φωτογραφίες

Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Στην Ξάνθη πανηγύρισε σήμερα ιερά μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας..

Ο κόσμος τιμά την Παναγία ως μητέρα του Χριστού και ως μάνα όλων των ανθρώπων και συρρέει κατά χιλιάδες στον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσει την Παναγία αλλά δεν γνωρίζουν ίσως οι περισσότεροι ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει επίσημα σήμερα 21 Νοεμβρίου.

Παραμονές της Εορτής , Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018  στις 18:00 , εψάλη , ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος  και πλήθος κόσμου που προσήλθαν να επικαλεστούν την βοήθεια της Παναγίας μας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής Τετάρτη 21η Νοεμβρίου 2018 , εψάλη ο Όρθρος της Εορτής και τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος και των κληρικών της Μητροπόλεως. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος εξήρε λόγο στο πρόσωπο της Παναγίας,  τονίζοντας ότι η Εορτή των Εισοδίων της, είναι η πρόγευση των Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε Μοναστηριακό κέρασμα στους πιστούς.

Δείτε φωτογραφίες από τον εσπερινό:

ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Τα Εισόδια της Θεοτόκου τιμά σήμερα, 21 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου, επειδή πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή της στείρα, χωρίς να γεννήσει παιδί, παρακάλούσε προσευχόμενη στο Θεό, μαζί με τον άνδρα της Ιωακείμ, να τους χαρίσει ένα παιδί.

Και αν γινόταν αυτό, αμέσως θα το αφιέρωναν στο Θεό. Και πράγματι, ο Θεός ευδόκησε και εισάκουσε τις προσευχές τους, και η Αννα γέννησε την Υπεραγία Θεοτόκο. Όταν Αυτή έγινε τριών χρονών, Την πήραν οι γονείς Της και αφιέρωσαν τη Θυγατέρα τους στο Θεό, αφού Την πήγαν στο Ναό.

Την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος αφού Την παρέλαβε, Την εισήγαγε στα Άγια των Αγίων, όπου εκεί μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μια φορά το χρόνο.

Αλλά ο Ζαχαρίας γνώριζε δι’αποκαλύψεως τι έμελλε να συμβεί δια της Κόρης Αυτής. Εκεί η Παρθένος έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ καθημερινά προμήθευε την Παναγία με ουράνια τροφή.

Βγήκε τότε, όταν ήλθε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού για να συμβάλει στη σάρκωση του Σωτήρα Χριστού, που είναι «ο αγαπήσας ημάς και δους παράκλησιν αιωνίαν και ελπίδα αγαθήν εν χάριτι» (Β’ Θες. 2:16). Ο Οποίος, δηλαδή, μας αγάπησε και μας έδωσε παρηγοριά που δε θα έχει τέλος, αλλά θα είναι αιώνια, και μας χάρισε ελπίδα αγαθών ουρανίων.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’.
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις εν Ναώ του Θεού, τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

 

 

Σχετικά Άρθρα