Η στάση του Αγίου Όρους στο Ουκρανικό
του Γιώργου Θεοχάρη
Το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την Ουκρανία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας ασφαλώς και δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Άγιον Όρος, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται πλήθη προσκυνητών από την Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ από την άλλη πλευρά μία από τις ιστορικές μονές του κατοικείται επί αιώνες και μέχρι σήμερα από Ρώσους.
Παρόλα αυτά το Ουκρανικό ζήτημα δεν έχει ακόμη απασχολήσει επίσημα τους Αγιορείτες πατέρες, οι οποίοι κρατούν στάση ουδετερότητας και αναμονής. Άλλωστε το βασικό μέλημα των Αγιορειτών ήταν και είναι πάντα η διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας.
Παραδοσιακά αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες θα ήταν εις βάρος αυτής της ενότητας και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.
Παρά τις διάφορες τάσεις που είναι φυσικό να υπάρχουν σε μία μοναχική πολιτεία 3.000 μοναχών, αυτό που τονίζουν οι Αγιορείτες μοναχοί είναι η ανάγκη να κρατηθεί πάση θυσία η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όσον αφορά την Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, κύκλοι στο Άγιον Όρος επισημαίνουν την ανάγκη, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και το Πατριαρχείο Μόσχας, να μην κάνουν την Μονή τμήμα του εκκλησιαστικού-κανονικού προβλήματος. Να την αφήσουν όσο γίνεται μακρύτερα από αυτό.
Ασφαλώς αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν οι δύο Εκκλησίες να προσφέρουν τόσο στο μοναστήρι όσο και στο Άγιον Όρος σε αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή.
Όσον αφορά την ενότητα της Εκκλησίας, οι Αγιορείτες πατέρες μπορεί να θλίβονται για την σημερινή κατάσταση, αλλά δεν ανησυχούν.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία πέρασε πολλές φορτούνες, αλλά το σκάφος της ποτέ δεν βούλιαξε, γιατί Κυβερνήτης του είναι ο ίδιος ο Χριστός, τονίζουν με νόημα.
Ακόμη και αν μείνουν μόνο δύο άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι πιστεύουν και ζουν ορθόδοξα, αυτοί θα είναι η Εκκλησία. Το πρόβλημα για την Εκκλησία μας δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.
Η πραγματική ενότητα της Εκκλησίας δεν κινδυνεύει ποτέ, γιατί δεν μπορεί να κινδυνεύσει.
Και δεν κινδυνεύει, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ένας κοσμικός οργανισμός, ούτε ένα φιλανθρωπικό σωματείο, ούτε ένα κράτος όπως το Βατικανό. Είναι ένας Θεανθρώπινος οργανισμός, είναι το Σώμα του Χριστού.
Όσον αφορά τους λαϊκούς Ρώσους προσκυνητές εξακολουθούν να συρρέουν στο Άγιον Όρος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Το περιβόλι της Παναγίας μιλάει στην καρδιά τους και η γλυκιά και ειρηνική φωνή της Παναγίας φτάνει στην απλή καρδιά τους ….
https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrografia/i-stasi-tou-agiou-orous-sto-oukraniko/