ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΙΣ 27/09/2018
Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην εσωτερική λέσχη της Ξάνθης με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα της σίτισης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την περασμένη χρονιά, λόγω της υποχρηματοδότησης και στα πλαίσια των κατευθύνσεων της φοιτητικής μέριμνας, οι μάγειρες πρέπει να ελέγχουν τα πάσο των φοιτητών και σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής είναι άνω του 7ου έτους δεν του επιτρέπουν να φάει. Ακόμα έχουν λάβει εντολή να μην δίνουν φαγητό και σε μικρότερους φοιτητές σε περίπτωση που αυτοί ξεχάσουν το πάσο τους.
Παράλληλα με την κινητοποίηση, σε συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους φοιτητές και τους εργαζόμενους της λέσχης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν, ότι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένη οδηγία από το Πανεπιστήμιο να μην δώσουν φαγητό σε κανέναν φοιτητή άνω του 7ου έτους, αλλά ούτε και στους πρωτοετείς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην πόλη και θα έχουν δικαίωμα στη σίτιση από τον Οκτώβρη!
Σε ανακοίνωση που έβγαλε το ΜΑΣ και μοιραζόταν την ώρα της κινητοποίησης, αναφέρονται μεταξύ άλλων : «Και αυτό το πρόβλημα όπως και όλες οι ελλείψεις στις σχολές και τη φοιτητική μέριμνα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, της πολιτικής των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που με τις κατευθύνσεις ΕΕ-κεφαλαίου, για τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζει την εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Καταγγέλλουμε το Πανεπιστήμιο και τον ιδιώτη που διαχειρίζεται τη λέσχη για τις τακτικές τους και απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό! Δε μπορούμε να αφήνουμε τις σπουδές και τη ζωή μας να κρίνονται από τα κέρδη του κάθε ιδιώτη. Για τους εργολάβους εμείς και οι ανάγκες μας είμαστε βάρος! Δεν δεχόμαστε το 2018 να μας στερούν τα στοιχειώδη! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμασάει το παραμύθι πως τώρα έχουμε περάσει σε μια «νέα εποχή», μεταμνημονιακή. Η πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά τα διαψεύδει. Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια δεν πάρθηκαν πίσω. Εμείς και οι οικογένειές μας θα τους πληρώνουμε για να προκύπτουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060! Δεν βλέπουμε τις ζωές και τις σπουδές μας να βελτιώνονται, ούτε να προσεγγίζουν το επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων.»
Οι φοιτητές σήμερα δώσαμε μια μαχητική απάντηση σε όλα αυτά και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται όσο περνάει από το χέρι μας να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να μας στερήσει το φαγητό!
Με την οργάνωση μας μπορούμε να καταφέρουμε νίκες!
Δίνουμε μάχη για να μην μείνει ούτε ένας φοιτητής χωρίς σίτιση!
Διεκδικούμε:
- Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στην πόλη και συνεχίζουν τις σπουδές τους!
- Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής έχει ξεχάσει το πάσο του, να μπορεί να φάει όταν τον αναγνωρίζουν οι συμφοιτητές του.
- Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των σχολών μας!
- Άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
- Να φύγουν οι ιδιώτες. Οι ανάγκες μας για σίτιση και γενικότερα να καλύπτονται με ευθύνη του κράτους.
Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα στις 28/9/18
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η επιτροπή αγώνα Πολυτεχνικής Ξάνθης του ΜΑΣ, αυτή τη φορά στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής. Ο λόγος που οδήγησε και στη σημερινή κινητοποίηση είναι το οξυμένο πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών που βρίσκονται πάνω από το 7ο έτος, καθώς σε αυτούς δεν επιτρέπεται η σίτιση στη λέσχη της πόλης, διότι έχει λήξει το πάσο τους.
Στην κινητοποίηση τέθηκε και το ζήτημα των φοιτητών που «πετάνε» έξω απ’ τις εστίες επειδή είναι πάνω από 7ο έτος. Το ΜΑΣ απαίτησε να λυθούν άμεσα και τα δύο ζητήματα, δηλαδή όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται στη πόλη και συνεχίζουν τις σπουδές τους να τρώνε δωρεάν και να μη διωχθεί κανένας απ’ τις εστίες. Δωρεάν σίτιση απαιτήσαμε να έχουν και οι πρωτοετείς που βρίσκονται στην πόλη ακόμα κι αν αργήσουν να πάρουν το πάσο τους. Όσων αφορά τη στέγαση να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Πανεπιστημίου προκειμένου να υπάρχει στη πράξη δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, τόσο για τους πρωτοετείς που κάνουν αίτηση και περιμένουν για μήνες να μπουν σε δωμάτιο όσο και για όλους τους υπόλοιπους. .
Η υπάλληλος της φοιτητικής μέριμνας απ’ την πλευρά της προσπάθησε για το ζήτημα της στέγασης, για άλλη μια φορά, να ρίξει το φταίξιμο στους φοιτητές πέραν του 7ου έτους που δεν φεύγουν απ’ τα δωμάτιά τους! Η προσπάθειά της ωστόσο έπεσε στο κενό.
Φυσικά το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι ο αριθμός των δωματίων στις εστίες (547 κατοικήσιμα) είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη που είναι περίπου 4000. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί οριστικά μόνο με την ανέγερση νέων εστιών, που είναι και πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.
Για τη σίτιση μετά από συνομιλία που είχε με την αντιπρύτανη, μας είπε ότι θα ελεγχτεί πόσοι φοιτητές πέραν του 7ου έτους πηγαίνουν περίπου για φαγητό καθημερινά και θα κρίνει το Πανεπιστήμιο αν μπορούν να σιτιστούν, ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων που μπορεί να διαθέσει…
Αξίζει να σημειωθεί η στάση των εκλεγμένων δυνάμεων στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις Αγωνιστικές Κινήσεις (ΚΚΕ μλ) και BLOCO (Σύριζα), ενώ η ΕΑΑΚ (Λαϊκή Ενότητα –Ανταρσυα) ψήφισαν λευκο.
Οι Αγ. Κινήσεις καταψήφισαν το ψήφισμα λέγοντας ότι «είναι αποπροσανατολιστικό ως αίτημα διεκδίκησης να σιτίζονται οι φοιτητές με ευθύνη του κράτους, καθώς είτε έχει την ευθύνη το κράτος, είτε κάποιος ιδιώτης το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο». Ακόμα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη στάση τους λέγοντας ότι δεν μπορεί το ΔΣ να πάρει απόφαση για κινητοποίηση και να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου να δράσουν, διότι γενικότερα «δεν κουνιέται φύλλο».
Η κυβερνητική παράταξη BLOCO καταψήφισε, διασκέδασε τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ενώ η κυβέρνηση στέλνει λεφτά, το μόνο πρόβλημα είναι η διαχείριση των χρημάτων από τη Σύγκλητο.
Η ΕΑΑΚ ψήφισε λευκό διότι «δε θα περνούσε κανένα ψήφισμα ούτως η άλλως»!
Τέλος η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) δεν εμφανίστηκε καν στο ΔΣ, όπως συνηθίζει και σε όλα τα υπόλοιπα ΔΣ μετά το καλοκαίρι.
Καλούμε κάθε φοιτητή αλλά και νέο, τόσο στη Ξάνθη όσο και σε όλη την Ελλάδα να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των δυνάμεων αυτών που βάζουν καθημερινά εμπόδια στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, στο ζωντάνεμα των συλλόγων μας.
Ακόμα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πάλη για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας, των αναγκών αυτών δηλαδή που μπορούν να καλυφθούν το 2018 με βάση της δυνατότητες της επιστήμης, τις νέες τεχνολογίες καθώς και το διαθέσιμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.