slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Μεγάλος σεισμός τη νύχτα! Κουνήθηκε η μισή Ελλάδα από 6,8 Ρίχτερ στο Ιόνιο!

Υλικές ζημιές ο νεότερος απολογισμός στη Ζάκυνθο λίγες ώρες μετά το πολύ ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε στη 01:54′ το πρωί της Παρασκευής (26.10.2018) στα ανοιχτά του νησιού, τρομάζοντας τα Επτάνησα και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, «φτάνοντας» μέχρι και στην Αττική.

«Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε τα ξημερώματα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στο ύπαιθρο και σε δρόμους.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κλήση στην πυροσβεστική για να παρασχεθεί κάποια επείγουσα βοήθεια, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ήταν της τάξης των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) τον μέτρησε ακόμα πιο ισχυρό, στα 6,9 Ρίχτερ, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε μέγεθος 6,7.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, δηλαδή ήταν σχετικά επιφανειακός και γι’ αυτό και έγινε έντονα αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Περίπου 30′ νωρίτερα (01:24′ π.μ.) είχε καταγραφεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που είχε γίνει, επίσης, αισθητή στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ 10′ αργότερα (02:04′ π.μ.) ακολούθησε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Σχετικά Άρθρα