slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στους υγροβιότοπους της Βιστωνίδας (φωτογραφίες)

Για ακόμη μια χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, πραγματοποίησε εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της «Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών».

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών που συμμετείχαν, για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους. Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά.

Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο γιατί όσο πλησιάζει ο χειμώνας, δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μακρινές. Τα περισσότερα είδη πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν βέβαια και πουλιά “μαραθωνοδρόμοι” που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση. Οι δυσκολίες που συναντούν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι πολλές και πολλά πουλιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αποδημητικά πουλιά της χώρας μας είναι: τα χελιδόνια, οι πελαργοί, οι πελεκάνοι, οι τσαλαπετεινοί, οι πάπιες, τα αηδόνια, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκόκοτες, τα κιρκινέζια, οι κραυγαετοί κ.α.

Ο Φ.Δ. γιόρτασε τη συγκεκριμένη ημέρα και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργεί, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων και μία σειρά από περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

  • Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 15 μαθητών από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Άξιον.
  • Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 στο Κέντρο Πληροφόρησης –Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 30 μαθητών από το  Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Θάσου.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημέρωση των μαθητών, για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τις δυσκολίες που συναντούν κατά το ταξίδι τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά, κατασκεύασαν μάσκες πουλιών, τις οποίες και φόρεσαν με ενθουσιασμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πολλά πουλιά από κοντά, μέσα από τη χρήση τηλεσκόπιου και να τα απολαύσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ορισμένα από τα είδη που είδανε, ήταν τα εντυπωσιακά Φοινικόπτερα, οι μεγαλοπρεπείς πελεκάνοι, οι πολυάριθμοι κορμοράνοι, οι πάπιες που άρχισαν να καταφθάνουν και πολλά άλλα.

 

 

Σχετικά Άρθρα