slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Η αλήθεια για το Άγιο Όρος και τους Ρώσους

– Εμφανίστηκε ως δήθεν «πρόταση-βόμβα» του στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν, που έριξε νέο λάδι στη φωτιά των ελληνορωσικών σχέσεων.
– Μάλλον κάποιοι ψάχνουν να βρουν λάδι να ρίξουν στην φωτιά και το βρίσκουν εύκολα.

 

Υποστηρίχθηκε λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προτείνει να γίνει το Άγιο Όρος ανεξάρτητο κράτος, όπως το Βατικανό!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, πέρα από τα μεταφραστικά σφάλματα, οι δηλώσεις του κ. Στεπάσιν έχουν παραποιηθεί με προφανή σκοπιμότητα.
Ενώ λοιπόν ψάχνεις να βρεις ποιες είναι οι περίφημες δηλώσεις Στεπάσιν για το Άγιον Όρος, διαβάζεις μόνο: «Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα. Θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο, όπως το Βατικανό».

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτές, εάν φυσικά έχουν αποδοθεί σωστά;

Ότι φυσικά ένας Ρώσος πολιτικός, με ελάχιστες γνώσεις κανονικού δικαίου και του ειδικού νομικού καθεστώτος του Αγίου Όρους, το οποίο δεν ξέρουμε πόσοι Έλληνες πολιτικοί και νομικοί γνωρίζουν, έχοντας στο μυαλό του το Βατικανό, που είναι παγκόσμια γνωστό, έκανε έναν απλοϊκό και αφελή παραλληλισμό Αγίου Όρους και Βατικανού.

Από αυτόν τον παραλληλισμό όμως μέχρι το ανεξάρτητο κράτος υπάρχει τεράστια απόσταση.

Εξάλλου όσοι ασχολούνται με την Αγιορειτική ιστορία γνωρίζουν καλά ότι ο κ. Στεπάσιν δεν είπε τίποτε καινούργιο. Απλά είπε με έναν απλοϊκό και «χονδρικό» τρόπο, όπως θα έκανε ένας διπλωμάτης που δεν έχει γνώσεις σε βάθος, κάτι αναμφισβήτητο, που είναι γνωστό εδώ και 100 χρόνια για το Άγιον Όρος και δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Το καθεστώς αυτονομίας του Αγίου Όρους είναι διεθνώς αναγνωρισμένο από το 1913. Η Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου καθόρισε το καθεστώς της Αθωνικής Πολιτείας, ορίζοντας ότι «Το Άγιο Όρος θα έχει αυτονομία ουδέτερη και ανεξάρτητη».

Με την Συνθήκη των Αθηνών, που συνήφθη λίγο μετά, το ίδιος έτος (1913), μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να τηρήσει τις διατάξεις της Διάσκεψης του Λονδίνου, και φυσικά και αυτές περί αυτονομίας του Αγίου Όρους.

Δηλαδή η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την αυτονομία του Αγίου Όρους ήδη από το 1913, με την Συνθήκη των Αθηνών, η οποία έγινε μάλιστα νόμος της, με ειδικό ΦΕΚ, και ασφαλώς δεν περιμένει τον κ. Στεπάσιν να της το πεί.

Λίγα χρόνια μετά, οι εξελίξεις του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως η βούληση των Αγιορειτών, οδήγησαν στην de facto ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επικράτεια.

Αντί λοιπόν τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Στεπάσιν, να μας προβληματίζουν και να διεγείρουν τα φοβικά μας ένστικτα, θα έπρεπε να μας κάνουν υπερήφανους.

Γιατί; Γιατί απλούστατα δείχνουν την τεράστια παγκόσμια ακτινοβολία του Αγίου Όρους.

Όταν ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος φυσικά ούτε Εκκλησιαστική Ιστορία διαβάζει ούτε Φιλοκαλία ούτε εγχειρίδια Εκκλησιαστικού και Διεθνούς Δικαίου, φτάνει να παραλληλίσει το Άγιον Όρος με το Βατικανό, αποδεικνύει ότι το Άγιον Όρος, χωρίς το ίδιο να το επιδιώκει, είναι τόσο ψηλά στην παγκόσμια συνείδηση και έχει τόση λάμψη, που ακόμη και σε κοσμικό επίπεδο (γιατί πνευματικά η απόσταση είναι αγεφύρωτη και δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση) έχει φτάσει το Βατικανό, που είναι μία οργάνωση με παγκόσμια δικτύωση, που ξέρει να παίζει καλά στο παγκόσμιο μάρκετιγκ.

 

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrografia/i-alitheia-gia-to-agio-oros-kai-tous-rosous/

Σχετικά Άρθρα