Τον Γιώργο Παραστατίδη τον γνωρίζω πολλές δεκαετίες. Συνεργάστηκα γόνιμα μαζί του στο περιοδικό «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση» και συμπορευθήκαμε στα μονοπάτια του πολιτισμού. Λάτρης της επαρχίας και του χωριού του, όχι μόνο έγραψε αλλά και έδρασε μέσα από την αυτοδιοίκηση και τα πολιτιστικά στην επικράτεια του τέως δήμου Βιστονίδας και του νυν δήμου Αβδήρων.
Είχα την τιμή και χαρά να δω τα βιβλία του από χειρόγραφα και να εκφράσω τη γνώμη μου γι’ αυτά.
Προτού πω λίγα λόγια για το τελευταίο του βιβλίο “Με γνώση και εμπειρία, Δήμος Αβδήρων, 1999-2014, Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη” (2016), θα αναφερθώ σε δύο προηγούμενα.
Το 2003 εκδόθηκε το Λεύκωμα «Η Κληρονομιά μας – Πετεινός Ξάνθης», σελ. 285. Κείμενα και φωτογραφίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου. Μια ζωντανή προσέγγιση στο παρελθόν και το παρόν του ευλογημένου αυτού χώρου.
Το 2013 παρουσιάζεται το έργο «ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ, Τρεις διηγήσεις και μια συνέντευξη δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σελ. 151. Το βιβλίο αποπνέει αγάπη και σεβασμό στους δασκάλους, που σε δύσκολα χρόνια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηρίξουν τον άνθρωπο και την κοινωνία στην ελληνική επαρχία. Διαβάσαμε σχετικά για το βιβλίο αυτό: «Το νέο πόνημα του Γιώργου Παραστατίδη, μια καταγραφή της ιστορίας της προσφυγιάς και μια αναγνώριση της πολυδιάστατης προσφοράς του εκπαιδευτικού στα χωριά του Νομού κατά την προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο».
Μετά την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου: “Με γνώση και εμπειρία, Δήμος Αβδήρων, 1999-2014, Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη” διαβάσαμε σε μία δημοσίευση το εξής λιτό και αντικειμενικό σχόλιο: «Η διαδρομή ενός ανθρώπου που πρόσφερε στα κοινά μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζοντας ωστόσο να δίνει το παρόν στην τοπική κοινωνία όντας πρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής το οποίο αποτελεί κοιτίδα δημιουργίας και παρέμβασης».
Το βιβλίο «Με γνώση και εμπειρία» (σελ. 352) είναι μια εκδοτική δουλεία τέλεια, με την επιμέλεια του φίλου Χαράλαμπου Μανανά, που επιμελήθηκε και τα άλλα βιβλία του Γ. Παραστατίδη.
Αποτελείται από 11 κεφάλαια: Ξεκινάμε με την ιστορική αναδρομή από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, στο 2. κεφ. οι 325 δήμοι της χώρας, στο 3. Σύστημα διακυβέρνησης, αρμοδιότητες, 4. Δημοτικές εκλογές, δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια σε Βιστονίδα, Άβδηρα, Σέλερο, στο 5. κεφ. Τα Νομικά Πρόσωπα Δήμου Αβδήρων (Δ.Α.), στο 6. κεφ. Η Εκπαίδευση Δ.Α., 7. κεφ. Αυτοδιοίκηση και Πολιτισμός Δ.Α., 8. κεφ. Οικονομική κατάσταση Δ.Α., 9. κεφ. Αναπτυξιακές προτάσεις για Δ.Α., 10. κεφ. Αδελφοποιήσεις, και στο τελευταίο 11. κεφ. Εισηγήσεις και Δημοσιεύσεις του δημοτικού συμβούλου Γεωργίου Παραστατίδη.
Το βιβλίο αποτυπώνει την αγωνία και το μεράκι του συγγραφέα για το Δήμο Αβδήρων, για τον άνθρωπο ως ενιαία οντότητα: οικονομία, ιστορία, πολιτισμός. Αυτό τα τελευταία χρόνια παλεύει να πετύχει στο Κοινωνικό Κέντρο Στ. Χαλιορής. Και το πετυχαίνει.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018