slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Μεγάλο το πρόβλημα τις στέγασης στο ΔΠΘ. Διαμαρτυρία φοιτιτών στο Δημαρχείο της Ξάνθης

Tην Παρασκευή 7/9 στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Ξάνθης σχετικά με το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Όπως είναι γνωστό στην πόλη φοιτούν περίπου 4000 φοιτητές από τους οποίους μόνο οι 500 περίπου διαμένουν σε δωμάτια των εστιών.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς στην αρχή κάθε χρονιάς πετιούνται εκτός εστίας λόγω εσωτερικού κανονισμού αρκετοί φοιτητές. Εδώ ευθύνες και έχει η φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου καθώς αντί να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών που αναφέρουν συγκεκριμένα να μη διωχθεί κανένας εστιακός από το δωμάτιο του και να επινοικιάζονται δωμάτια για τους πρωτοετείς φοιτητές που αργούν να πάρουν δωμάτιο  αλλά και γι’ αυτούς που ΄΄πετιούνται΄΄  απ’ έξω λόγω οικονομικών κριτηρίων βάζει τους φοιτητές να τρώγονται μεταξύ  τους για ένα δωμάτιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την μεγαλύτερη ευθύνη δεν την έχει η ίδια η Κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση του προϋπολογισμού κατά περίπου 1μιση εκατομμύριο στο ΔΠΘ δεν θα πάει ευρώ για τις ανάγκες μας, αντί να γίνει ανέγερση νέων εστιών και να καλυπτετε η ανάγκη όλων των φοιτητών για στέγαση.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η κινητοποίηση μας στο Δημαρχείο αναφορικά με τους φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν στην πόλη απαιτώντας να εξαιρεθούν από τα δημοτικά τέλη, να δίνεται κοινωνικό επίδομα και αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου για να στεγαστούν οι φοιτητές.

Ύστερα από ολιγόλεπτη κουβέντα που είχαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο δεν πήραμε καμία επίσημη απάντηση παρά μόνο ότι θα συζητηθεί σαν θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς παρόλα αυτά θέλουμε πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής αρχής ότι καταλαβαίνει την κατάσταση και είναι μαζί μας να προβεί και σε πράξης υιοθετώντας τα αιτήματα μας και καταργώντας τα δημοτικά τέλη για τους φοιτητές που μένουν στην πόλη της Ξάνθης ως ελάχιστη ανακούφιση για τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν κάθε λίγο και λιγάκι το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα τους να κατακερματίζεται κι άλλο και παρόλα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την ‘’δωρεάν’’  εκπαίδευση.

Σχετικά Άρθρα