fbpx
sliderΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Καλοκαιρινές «ΔΙΑΚΟΠΕΣ» άλλου τύπου κάνει ο Θανάσης Μουσόπουλος

  Τα τελευταία χρόνια έχω τη χαρά να πραγματοποιώ «διακοπές» άλλου τύπου.

Στα παιδικά μου χρόνια λέγοντας διακοπές εννοούσαμε μια περίοδο που περνούσαμε όχι όπως τις υπόλοιπες μέρες. Χωρίς σχολείο, στις αλάνες χωρίς περιορισμούς, στις κατασκηνώσεις, τσιράκια σε διάφορα μαγαζιά. Στις μέρες μας διακοπές είναι να ζεις χωρίς τηλεόραση, χωρίς υπολογιστή, χωρίς Facebook, γενικώς «χωρίς» τα στοιχεία που μας καθορίζουν.

Κοντεύουν δύο δεκαετίες που γνώρισα τη «Συμπαράσταση για Αναθεώρηση», μέσω της Μίλενας Ρούζκοβα. Σύμφωνα με τη θεωρία της Συμπαράστασης (ΣγΑ)  όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ευφυείς και ικανοί για συνεργασία και καλοσύνη. Λόγω οδυνηρών εμπειριών στη διάρκεια της ζωής μας η ικανότητά μας αυτή εμποδίζεται και παρουσιάζονται αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες στη μεταξύ μας καλή συνεργασία και επικοινωνία.  Μέσα στη φύση μας υπάρχει ήδη μηχανισμός για την υγιή εκτόνωση οδυνών (όπως το κλάμα, το γέλιο, το τρέμουλο, το χασμουρητό).

Η ΣγΑ προσφέρει ένα μοντέλο αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας κατάλληλο για όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης, κοινωνικής θέσης, σωματικής ικανότητας, θρησκευτικών, πολιτικών και άλλων αντιλήψεων.

Διαμορφωτής της Συμπαράστασης είναι ο Χάρβεϊ Τζάκινς (γεννήθηκε στο Αϊντάχο στις 28 Ιουνίου 1916 και πέθανε  12 Ιουλίου 1999). Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρακολούθησε χημεία, μουσική και μαθηματικά. Στα πρώτα χρόνια μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με τον πολιτικό ακτιβισμό και την οργάνωση εργατών. Επίσης δραστηριοποιήθηκε ως ποιητής και εφευρέτης. Στη δεκαετία του ’50 καταπιάστηκε με θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σταδιακά διαμόρφωσε τις προσωπικές του απόψεις για τη Συμπαράσταση για Αναθεώρηση (Re-evaluation Counseling). Από το 1970 οι ιδέες του αυτές εξαπλώνονται και δημιουργούνται ‘Κοινότητες’ στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες του πλανήτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν κοινότητες, στην Αθήνα, στην Ξάνθη και αλλού.

  Η ΣγΑ με ενίσχυσε στην ατομική μου ζωή, με συνέδραμε στη δουλειά και στην κοινωνική μου δράση, τοπικά και παγκόσμια. Γιατί, στη διαδικασία των συναντήσεων της ΣγΑ μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να εκτονώνουμε οδύνες που μας έχουν τραυματίσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και μας εμποδίζουν να λειτουργούμε όπως θα θέλαμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας, να δρούμε και να σκεφτόμαστε καθαρά και να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Ο Χάρβεϊ Τζάκινς στο διάστημα 1970 – 1999 ‘αλώνισε’ όλες τις χώρες της γης όπου υπάρχουν κοινότητες οργανώνοντας εργαστήρια και διδάσκοντας. Για 27 χρόνια ως το θάνατό του ήταν το Διεθνές Πρόσωπο Αναφοράς για την Αναθεώρηση. Έγραψε πολλά βιβλία για τη θεωρία της Αναθεώρησης, που μεταφράστηκαν ήδη σε πάμπολλες γλώσσες (μερικά  βιβλία και εργασίες κυκλοφορούν και στα ελληνικά).

Στο παρελθόν είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος σε διάφορα θεματικά Εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτές ήταν οι «διακοπές» που  μου πρόσφερε η Συμπαράσταση.

Στο τριήμερο 29 Ιούνη – 1 Ιούλη 2018 πήρα μέρος στην Αθήνα σε Εργαστήριο με θέμα «Απελευθέρωση Ελλήνων». Αρχηγός και διοργανώτριά του ήταν η Μάρτζυ Doyle Παπαδοπούλου (αρχηγός της Κοινότητας ΣγΑ στην Ελλάδα).

Πολλά και ενδιαφέροντα έλαβαν χώρα στο τριήμερο αυτό με τη συμμετοχή είκοσι συμπαραστατών και συμπαραστατριών που προέρχονται από τις ελληνικές κοινότητες.

Κράτησα μερικές σημειώσεις, θεωρώ καλό να παραθέσω κάποια σημεία που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση.

  • Λόγοι που μας εμποδίζουν  στη ζωή μας να βλέπουμε τα καλά
  • Τι δικό μου έχω κληρονομήσει από τους προγόνους μου
  • Ο απλός άνθρωπος έχει σχέση με τη φύση για την επιβίωση  και την κοινότητα για την ευζωία
  • Σεβασμός σε κάθε επίπεδο προς τον άλλο/την άλλη
  • Η ιστορία είναι εργαλείο που ξεσκεπάζει τα πράγματα / ευκαιρία για εκτόνωση και αλλαγή του κόσμου
  • Προσέγγιση θεμάτων του παρελθόντος: Μετανάστευση – προσφυγιά/ ανταλλαγή πληθυσμών / γενοκτονία / προκατάληψη για την επαρχία και τους επαρχιώτες-ιώτισσες
  • Ομάδες συμμαχίας (εγχρώμων, μεταναστών, προσφύγων, μουσουλμάνων, εβραίων) – όταν δημιουργούμε συμμαχίες, το κάνουμε για τον εαυτό μας
  • Συμμετοχή της Συμπαράστασης για την αλλαγή του κόσμου
  • Ταξικές διακρίσεις – όλοι/όλες χάνουν από την ταξική καταπίεση

Δύο σημεία που μας απασχόλησαν στο τελευταίο μέρος του Εργαστηρίου κράτησα προσωπικά ως κατεύθυνσή μου για το επόμενο διάστημα:

  • Δεσμεύομαι να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο η σκέψη των νέων είναι σεβαστή και βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους και τον κόσμο.
  • Στόχος μας είναι τα μη Ιθαγενή μέλη της κοινότητας της ΣγΑ να εργάζονται για να θεραπευτούν από τις επιπτώσεις όλων των προηγούμενων και των τρεχουσών πολιτικών γενοκτονίας που οι άνθρωποι επιβάλλουν στους Ιθαγενείς λαούς.

Ελπίζω ότι  συμπολίτες και συμπολίτισσές μου θα βρουν πολύ ενδιαφέροντα και γόνιμα όσα πρεσβεύει η Συμπαράσταση. Σας διαβεβαιώνω ότι  είναι συναρπαστικές «διακοπές» άλλου τύπου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, ΙΟ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

 

Σχετικά Άρθρα