Το σόργο, ένα αρχαίο σιτηρό που είναι μια βασική καλλιέργεια στην Ινδία και σε ολόκληρη την Αφρική.. Η κατανάλωσή του ενισχύει την πρόσληψη πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό συστατικών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακά θρεπτικό και υγιεινό προφίλ.
Το σόργο είναι ο ευρύς όρος για μια ολόκληρη οικογένεια φυτών που είναι εγγενής σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ενώ υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, μόνο μία είναι κατάλληλη για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ τα άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή. Το σημαντικό για τον άνθρωπο είδος, το Sorghum bicolor, κατάγεται από την Αφρική, αλλά τώρα αποτελεί βασικό καλλιεργήσιμο προϊόν διατροφής σε πολλές χώρες.
Στην Ευρώπη υπάρχει μία και μοναδική έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων στην Γενισέα της Ξάνθης.
Το Ζαχαροκάλαμο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως ως σιτηρό, για την παραγωγή μελάσσας και σιροπιών αλλά και για αλκοολούχα ποτά ακόμη και βιοκαύσιμα. Θεωρείται η πέμπτη πιο σημαντική καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο.
Διατροφική αξία
Αποτελεί υπερδύναμη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας σε όσους το προσθέτουν στη διατροφή τους βιταμίνες όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη καθώς και υψηλά επίπεδα μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Παρέχει επίσης σχεδόν το μισό της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης πρωτεΐνης και μιας πολύ σημαντικής ποσότητας διαιτητικών ινών (48% της συνιστώμενης πρόσληψης).
Οφέλη για την υγεία
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι κ.α. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες ινών στο σώμα βοηθούν στην εξάλειψη της επικίνδυνης χοληστερόλης (LDL), συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και προστατεύοντας από αθηροσκλήρωση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Το πίτουρο των κόκκων του σόργου περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που δεν υπάρχουν σε πολλά άλλα είδη τροφίμων και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη κατά διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του οισοφάγου, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε τακτικά σιτάρι και καλαμπόκι.
Το πλούσιο σε τανίνη πίτουρο του σόργου περιέχει ένζυμα που αναστέλλουν την απορρόφηση του αμύλου από το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα, αποτρέποντας έτσι το διαβητικό σοκ και άλλες επιπλοκές στην υγεία.
Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αλλεργία στη γλουτένη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα με βάση το σιτάρι. Ευτυχώς, τα εναλλακτικά σιτηρά και φυτά, όπως το σόργο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από εκείνους που πάσχουν από αυτή την όλο και συχνότερη κατάσταση, χωρίς την οδυνηρή φλεγμονή, τη ναυτία και τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί η γλουτένη.
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο σόργο, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα του ασβεστίου θα είναι φυσιολογικά, καθώς το μαγνήσιο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Αυτά τα δύο μέταλλα είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του οστικού ιστού και επιταχύνει την επούλωση των οστών που έχουν υποστεί βλάβη ή γήρανση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.
Ο χαλκός βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης και της απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα και τα δύο αυτά πολύτιμα μέταλλα περιέχονται στο σόργο. Αυτό σημαίνει μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας, αλλά και αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της κυκλοφορίας του αίματος και της κυτταρικής ανάπτυξης. Ενισχύει ταυτόχρονα τα επίπεδα ενέργειας σε όλο το σώμα. Το σόργο περιέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νιασίνης (βιταμίνη Β3) η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για το μετασχηματισμό των τροφίμων σε χρήσιμη ενέργεια και καύσιμο για το σώμα.
Περισσότερα πατώντας στον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/geniseakoinsep/