slider Τελευταία Νέα

Νέο ξεκίνημα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό της Ξάνθης | Επίσκεψη του νέου Προέδρου σήμερα

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Συνεχίζει τις περιοδείες γνωριμίας με τα στελέχη και τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανά την Ελληνική επικράτεια, ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Οικονομόπουλος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στο επάγγελμα Δ/ντής ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, τέως Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Σ. και επί σειρά ετών Ερυθροσταυρίτης με την ιδιότητα του ιατρού Σαμαρείτη

Η υποδοχή του στην Ξάνθη έγινε στα Γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος στην Ξάνθη από την Πρόεδρο Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου το ΔΣ, τους αρχηγούς των τμημάτων και τους εθελοντές, σήμερα Σάββατο 21 Ιουλίου στις 6 και 30 το απόγευμα.

Μαζί του ήταν ανώτερα στελέχη του Οργανισμού, και ειδικότερα οι κκ Ιωάννης  Μακρής ,Τομεάρχης Σαμαρειτων Διασωστών και Ναυαγωστων, Ζέφη Θανάσουλα, Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ , Λαμπρινή Παπαδόπουλου, Προϊσταμένη εκπαίδευσης τομέα Νοσηλευτικής ΕΕΣ, Δέσποινα Φιλιππιδάκη, Νοσηλεύτρια περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου  του ΕΕΣ, Μάρθα  Βουγιούκα, Μέλος του Κεντρικού διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ, Μανώλη Πρώιμο, Προϊστάμενος εκπαίδευσης του τομέα Σαμαρειτών διασωστών ναυαγοσωστών και Λεωνίδα Μακρή, Δημοσιογράφος.
Ο νέος πρόεδρος πραγματοποίησε μία σειρά συζητήσεων γύρω από διάφορα ζητήματα, ώστε να επιτευχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι νέοι στόχοι που έχει θέσει για εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμό του ΕΕΣ, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την μεγάλη διάθεση προσφοράς που διακατέχει εθελοντές και στελέχη, διάθεση που μετουσιώνεται σε πράξεις αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας και κατέγραψε προβλήματα και αστοχίες προηγούμενων διοικήσεων.

Άκουσε με προσοχή τα προβλήματα του τμήματος της Ξάνθης και διαβεβαίωσε ότι θα είναι κοντά στην περιφέρεια και θα εντείνει τις προσπάθειες για εκπαίδευση με διάφορα προγράμματα αλλά και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΕΣ σε όλη την επικράτεια.

Ο πρόεδρος άκουσε τους εθελοντές προσεκτικά και κατέγραψε τα προβλήματα αμέσως μετά ακολούθησε μια μικρή σύσκεψη με τους εθελοντές της Κομοτηνής.

Σ.Ε: Έλπιζες αναγέννησης του ΕΕΣ διαβλέπουμε στα λεγόμενα του νέου προέδρου που επισκέφτηκε σήμερα την Ξάνθη και είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά και να ακούσουμε τις νέες του ιδέες και το πρόγραμμα που θα αναπτύξει για την διάσωση του ΕΕΣ που αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τράπεζες, οργανωτικά και σωστής διαχείρισης.  Υποσχέθηκε δωρεάν στολές για τους εθελοντές εν καιρώ και διευθέτηση αδειών σε εργαζομένους εθελοντές όταν υπάρξει ανάγκης αποστολής. Μεταξύ της συζήτησης των εθελοντών με τον πρόεδρο τέθηκε το ζήτημα ενός διασωστικού οχήματος που κατείχε το Τμήμα της Ξάνθης και το οποίο είχε διατεθεί στη Ρόδο για την κάλυψη αυξημένων αναγκών.Αναφορικά με αυτό το θέμα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι “αυτός που το διέθεσε, θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφεί πίσω”. Τέλος, ο πρόεδρος υποσχέθηκε να βοηθήσει για τον εξοπλισμό του Τμήματος με 9θέσιο μηχανοκίνητο όχημα.

 

Το Τμήμα Σαμαρειτών Ξάνθης διαθέτει αυτή την στιγμή 61 μελή ενώ το τμήμα Νοσηλευτών έχει 120 μελή.

 

Στοιχεία για τον ΕΕΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:

– Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.

– Σε καιρό ειρήνης:
η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Σχετικά Άρθρα