Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της συνένωσης του με το Δ.Π.Θεσσαλονίκης και το Τ.Ε.Ι. Σερρών
Σε πανεπιστήμιο μετατρέπεται το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συνένωσης του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών).
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. Δημήτρης Μπαντέκας, τη Δευτέρα (11/6) πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση της επιτροπής, η οποία συμφώνησε ομόφωνα σε όλα, συνέταξε το πόρισμα, το οποίο θα δοθεί από τον αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όπως θα ονομάζεται πλέον το νέο πανεπιστήμιο, στον υπουργό Παιδείας.
Περί το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμά ο κ. Μπαντέκας ότι θα αποτελεί νόμο του κράτους το πόρισμα της επιτροπής
«Περιμένουμε να μας ενημερώσει ο κ. υπουργός για το πότε θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Πιθανόν κι εντός της εβδομάδος ή την επόμενη, ώστε να του δοθεί το πόρισμα σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής και από εκεί και πέρα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Ένα πόρισμα βέβαια για να γίνει νόμος του κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της Βουλής, χρειάζονται δυο με τρεις μήνες. Απαιτείται διαβούλευση, επιτροπές μορφωτικών υποθέσεων, νομοπαρασκευαστική επιτροπή κι όλα τα σχετικά. Δεν νομίζω ότι θα προλάβει το θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά περί το τέλος Σεπτεμβρίου νομίζω ότι θα αποτελεί νόμο του κράτους», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μπαντέκας.
«Νομίζω ότι η Καβάλα έχει πάρει το μέγιστο δυνατό που θα μπορούσε να πάρει απ’ αυτή τη συνένωση…»
Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. απάντησε: «Νομίζω ότι η Καβάλα έχει πάρει το μέγιστο δυνατό που θα μπορούσε να πάρει απ’ αυτή τη συνένωση. Έχει πάρει δυο σχολές και μια στη Δράμα και μάλιστα στην Καβάλα μια σχολή καθαρά πανεπιστημιακή. Τα παλιά τμήματα των Τ.Ε.Ι. θα υπάρχουν, υπό την έννοια μιας μετάβασης για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια μέχρι να φύγουν οι παλιοί φοιτητές. Πήραμε την σχολή θετικών επιστημών, την παλιά φυσικομαθηματική που λέγαμε, η οποία θα αποτελείται από ένα τμήμα φυσικό, ένα χημικό και ένα πληροφορικής. Βεβαίως με μια προοπτική στο μέλλον να δημιουργηθούν κι άλλα τμήματα, όπως το μαθητικό, βιολογικό ή γεωλογικό».
«Μετατρεπόμαστε σε ένα πανεπιστήμιο, κανονικά…»
«Μετατρεπόμαστε σε ένα πανεπιστήμιο, κανονικά. Θα λέγεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με τρεις πανεπιστημιουπόλεις. Μια στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι τα κεντρικά, μια στην Καβάλα και μια στις Σέρρες. Θα αποτελείται από μια διοικούσα επιτροπή που θα είναι σύγκλητος που θα διορίσει ο υπουργός, η οποία θα απαρτίζεται από τις εκλεγμένες διοικήσεις των Τ.Ε.Ι. Καβάλας και Σερρών συν πέντε ακόμη μέλη που θα ορίσει ο υπουργός για μια τετραετία ή πενταετία, αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος. Σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα υπάρχει τοπικό συμβούλιο, ως τοπική πρυτανεία δηλαδή. Δεν θα λεγόμαστε πρυτάνεις – αντιπρυτάνεις, αλλά ένα τοπικό συμβούλιο με πρόεδρο εμένα, μέλη τους σημερινούς αντιπρυτάνεις, όλα αυτά για τον σχεδιασμό, τον έλεγχο και τη λειτουργία, αφού θα έχουμε μετάβαση από τα παλιά τμήματα. Πιθανόν οι πρυτάνεις Καβάλας και Σερρών θα οριστούν αντιπρυτάνεις του νέου πανεπιστημίου. Τον προϋπολογισμό που είχαμε βέβαια θα τον διατηρήσουμε με αυξητικές τάσεις», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Μπαντέκας.