Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ημερίδα με θέμα «Επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης – Προοπτικές ανάπτυξης» την οποία διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο συνεδριακό κέντρο Κ. Θόλου Παρανεστίου.
Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας και παρουσίασε τον ρόλο του ΦΔΟΡ στο έργο με τίτλο: «Αναγνώριση των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του ΕΠΟΡ». Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν η Δήμαρχος Παρανεστίου κα. Αλίκη Σωτηριάδου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παρανεστίου κ. Νικόλαος Μαντζαρίδης, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΑΜΘ, του Δασαρχείου Σταυρούπολης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας και Ξάνθης, εκπρόσωποι του ΚΠΕ Παρανεστίου, της κοινότητας «Πελίτι» και πλήθος επαγγελματιών μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη του έργου Δρ. Σοφία Γούναρη τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος του ΦΔΟΡ. Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση και η επιβεβαίωση της δυνατότητας παραγωγής ικανής ποσότητας μελιού ελάτης – ερυθρελάτης στα ορεινά οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου, ώστε να στηριχθεί η παραγωγή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 – σήμερα γίνονται συστηματικά δειγματοληψίες ερυθρελάτης και ελάτης σε διάφορα σημεία εντός του ΕΠΟΡ για την ταυτοποίηση των μελιτογόνων εντόμων. Επίσης έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί μελισσοκομικοί σταθμοί σε δύο περιοχές εντός του ΕΠΟΡ, στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου και στο Δασικό Εργοτάξιο Ελατιάς.
Στους εγκατεστημένους σταθμούς καταγράφονται συστηματικά πληθώρα στοιχείων όπως μετεωρολογικά στοιχεία και στοιχεία που αφορούν τη δυναμικότητα των μελισσιών που έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης – 660 35 Μεσοχώρι Παρανεστίου Management Body Of Rodopi Mountain Range National Park – 660 35 Messohori, Paranesti, Greece T: +30 2524021030 E: [email protected] | W: www.fdor.gr
Επιπλέον στην ημερίδα έγινε ενημέρωση από ειδικούς εισηγητές για τα παρακάτω Χρηματοδοτικά εργαλεία-προγράμματα:
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
α) Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»,
β) Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης»
γ) Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων παραγωγών»
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, Μέτρο 16 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας» αλλά και για το:
Θεσμικό πλαίσιο της άσκησης της μελισσοκομίας σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας Τόσο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν, όσο και από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν αλλά και από την συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκόμενων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πέρα από την ενημέρωση προέκυψαν και χρήσιμα συμπεράσματα-προτάσεις. Οι εισηγήσεις της ημερίδας θα αναρτηθούν σε μορφή pdf στο site του ΦΔΟΡ (www.fdor.gr ).
Τέλος, ο ΦΔΟΡ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου Κ. Θόλου Παρανεστίου. Ιδιαιτέρως δε, ευχαριστεί τους εισηγητές και όλους όσους μας στήριξαν με την παρουσία τους για ακόμα μια φορά.