fbpx
sliderΤελευταία Νέα

Εγκαίνια της 1 ης ΤΟΜΥ στην Ξάνθη | Δείτε τι είναι η τοπική μονάδα υγείας

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας στην πόλη μας παρουσία του Αν. γενικού γραμματέα του υπουργείου υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

Η 1 η ΤΟΜΥ Ξάνθης βρίσκεται στο χώρο ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης απέναντι από το Φίλιππος Αμοιρίδης, δίπλα στα γήπεδα του τένις ενώ έχει στελεχωθεί με μία ιατρική ειδικότητα του γενικού γιατρού νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ο δήμαρχος Ξάνθης,  διοικητές νοσοκομείων, στελέχη υγείας από την περιφέρεια ΑΜΘ και απλοί πολίτες.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητρόπολης Ξάνθης αρχιμανδρίτη Σοφρώνιος Γκουτζίνης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) είναι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Οι μονάδες αυτές αποτελούν το νέο “κύτταρο” του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Βασική αποστολή τους είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους. Οι πολίτες, που ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, εγγράφονται στη σχετική λίστα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.  Οι ΤΟΜΥ εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Η δέσμη παρεχόμενων υπηρεσιών έχει ως πυρήνα τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με βαρύτητα στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υπηρεσίες που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς, κατ’ οίκον φροντίδα, κ.ά.

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από  διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από: γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, παιδίατρο, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικούς υπαλλήλους. Κάθε ΤΟΜΥ είναι υπόλογη για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού ευθύνης της, άρα και για τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν. Οι ομάδες υγείας θα πρέπει να κατευθύνουν και να προσαρμόζουν τις παρεμβάσεις τους, ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού αυτού και να διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται απεριόριστα και δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα υγείας.

Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας. Του προσφέρει ενημέρωση και φροντίδα σε τακτική βάση και διευκολύνει την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του ενσωματωμένου συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών, ο Οικογενειακός Γιατρός “κλείνει” απευθείας το ραντεβού, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να αναζητήσει μόνος του διαθέσιμη ειδικότητα. Δίνεται δε προτεραιότητα στα ραντεβού που κλείνονται από τους Οικογενειακούς Γιατρούς απευθείας σε γιατρούς ειδικοτήτων (σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία), επομένως οι αναμονές είναι ελάχιστες.


 

Σχετικά Άρθρα