slider Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Επιτεύγματα ρομποτικής και καινοτόμες ιδέες για την Ξάνθη-πόλη του μέλλοντος

  • Τριπλή συνεργασία σχολείου, συλλόγου και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών
  • Διάκριση από το Νιάρχου που ανεβάζει το 2ο ΓΕΛ και την Ξάνθη πολύ ψηλά!

Ο Σύλλογος Ρομποτικής-Μαθηματικών-Φυσικής και Τεχνολογίας Ξάνθης “Robospecialists”, μαζί με το  2ου ΓΕΛ Ξάνθης και το «Ρολόι των Νέων-CityLab 2018» διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 ημερίδα με  τίτλο: «Σκέψεις για τη Νεολαία, τη Ρομποτική και τν Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ξάνθη του 21ου αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στις 7μμ.

Καθηγητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ήταν παρόντες, τιμώντας με την παρουσία τους τα παιδιά και χειροκροτώντας τα  δημιουργικά τους project. Την ημερίδα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Διοικητού του 4ου ΣΣ Συνταγματάρχης κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, η εκπρόσωπος του βουλευτή Σύριζα Ξάνθη κ. Γρηγόριου Στογιαννίδη, κ. Κατερίνα Βουγιουκλή, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης  «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ξάνθη, κ. Γεώργιος Κολλάρος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ξάνθης, κ. Μαρία Τσιακίρογλου, ο υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημήτριος Τσιτσής, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου «Robospecialists», κ. Γιώργος Παπαθανασίου, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο ταμίας του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης κ. Βέργος Χαλβατζής, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και υπεύθυνη βλαστοκυττάρων του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, κ. Σταματία Κανδυλή.

Από τους διοργανωτές, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου «Robospecialists», κ. Μαρία Γκαγκώνη, το Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής City Lab 2018, κ. Σταύρος Μπακόλας και  ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, κ. Γιώργος Αργυρόπουλος.

Tην ημερίδα παρουσίασε και συντόνισε η φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Robospecialists», κ. Βάγια Παπαδοπούλου.

Τα projects

Στο α’ μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τρία projects του συλλόγου “Robospecialists”: “Kατασκευάζοντας ένα δορυφόρο», «Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Food matters, Τα ρομπότ καλλιεργούν τρόφιμα!» και «Τα παιδιά ανακαλύπτουν νέες τεχνολογίες».

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών και μαθητριών του 2ου ΓΕΛ και συγκεκριμένα οι εξής: «Τεχνητή Νοημοσύνη: Από το ρομπότ-βοηθό στον αναβαθμισμένο υπεράνθρωπο», τα projects “Στρατηγική για τη Νεολαία: Αθλητισμός, Ευρωπαϊκή εθελοντική εργασία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, και  «Ξάνθη Smart City».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ακούστηκαν θέματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως: oι εφαρμογές της «ευφυούς πόλης» στην Ξάνθη, κατασκευή ενός μικροδορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, πως μπορεί η ρομποτική να βοηθήσει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα, πιθανές συνέπειες από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στο ανθρώπινο γένος, ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ξάνθη με τη μετατροπή της σε πράσινη οικολογική πόλη, καινοτόμες απόψεις στον τομέα του πολιτισμού με τη δημιουργία ενός «Δημωδείου», σκέψεις για βελτιστοποίηση των τρόπων συμμετοχής των μαθητών/τριών στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και ιδέες για μετατροπή της Ξάνθης σε πόλη διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Η ημερίδα έκλεισε με επιτυχία, με την επίδοση πλακετών στα μέλη της ομάδας ρομποτικής “Elementary Save Satellite 1” του συλλόγου «Robospecialists” καθώς και βεβαιώσεων συμμετοχής στους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στις εργασίες της.

Διάκριση από το Νιάρχου!

… Και τα υπέροχα νέα ήρθαν λίγες μέρες μετά το πέρας της ημερίδας! Η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης “Ξάνθη Smart City” προκρίθηκε στους 15 στον Μαθητικό Διαγωνισμό για τις Έξυπνες πόλεις που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 30 Ιουνίου 9πμ-2πμ.! Εκεί, λοιπόν, στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας City Challenge Crowdhachathon #smartcity θα παρουσιάσει το project της διαγωνιζόμενη με άλλες 14 ομάδες, προκειμένου να πετύχει μία θέση στην πεντάδα!

Παιδιά, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Για το ΔΣ Του συλλόγου “Robospecialists”

Βάγια Παπαδοπούλου, Oργανωτική Γραμματέας

Σχετικά Άρθρα