Η Μητρόπολη Ξάνθης διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Μαΐου προσκυνηματική περιήγηση που περιελάβανε τις Μονές του Νοτιοδυτικού Αγίου Όρους.
Η xanthinews.gr συνόδεψε την εκδρομή με καραβάκι με την Μαίρη Δαληκριάδου και τον Σταύρο Καρυπίδη και κατέγραψε υπέροχες εικόνες.
Δείτε το video:
Οι μονές που είδαμε κατά σειρά στην εκδρομή:
Μονή Δοχειαρίου
Η Μονή κτίστηκε αρχικά στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου, Ευθύμιο Δοχειάρη και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Πειρατές όμως κατέστρεψαν το μοναστήρι, οπότε ξανακτίστηκε στον σημερινό χώρο όπου είναι η Ι. Μ. Δοχειαρίου.
Ύστερα από θαύμα των Αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, η Ι. Μονή Δοχειαρίου τιμάται στους Αγίους Αρχαγγέλους στις 8 Νοεμβρίου. Στην Ι. Μ. Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου» η οποία βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι. Καθημερινά ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς την Θεοτόκο, μνημονεύοντας ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, προς βοήθεια των πιστών.
Μονή Ξενοφώντος
Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα.
Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας.
Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας. Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα – θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής.
Μοναστική δύναμη: Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 50-55 άτομα.
Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους
H ρώσικη Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, με τα εντυπωσιακά κτίρια, αποτελεί πνευματικό φάρο και σημαντικό προσκύνημα για όλο τον ρωσικό κόσμο. Είναι κτισμένη σε ένα ορμίσκο, μεταξύ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και του λιμανιού της Δάφνης και είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο Άγιο. Η μονή δίνει την εντύπωση μικρής πολιτείας με τις πολλές και πολυόροφες οικοδομές και τους ψηλούς τρούλους των ναών. Το νέο Καθολικό κτίστηκε λίγο πριν το 1821 και έχει τοιχογραφίες ρωσικής τέχνης. Η μονή έχει 15 παρεκκλήσια και 5 κελλιά, 2 από τα οποία είναι στις Καρυές. Έχει επίσης το μετόχι της Χρωμίτσας, την Σκήτη του Ξυλουργού ή της Θεοτόκου, την Νέα Θηβαϊδα και το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο.
Στη μονή υπάρχει η μεγαλύτερη καμπάνα στα Βαλκάνια. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κωδωνοστασίου πάνω από την Τράπεζα. Το βάρος της είναι 13 τόνοι, η διάμετρος της 2,70 μ και η περιφέρειά της 8.71μ. Για την κρούση της απαιτούνται δύο μοναχοί.
Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου
Στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, βρίσκεται το μεγαλύτερο τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου στον κόσμο και είναι από τις παλαιότερες στον Άθωνα και αφιερωμένη στους Άγιους Σαράντα Μάρτυρες. Η ίδρυση της μονής έγινε στο τέλος του 10ου αιώνα από το μοναχό Παύλο τον Ξηροποταμηνό, σύγχρονο του Αγίου Αθανάσιου του Αθωνίτου. Όταν το 1280 σχεδόν όλα τα οικοδομήματα της μονής τυλίχτηκαν στις φλόγες, ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος (1282-1328) διέθεσε τους οικονομικούς πόρους για την ανοικοδόμηση της και πρόσφερε στη μονή σημαντικές δωρεές. Το 14ο και 15ο αιώνα επίσης, οι βασιλείς της Σερβίας πρόσφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά στη μονή.
Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μια ακόμη καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε το 1507. Η φοβερή καταστροφή που προξένησε η πυρκαγιά αυτή ξεπεράστηκε χάρη στην οικονομική ενίσχυση του σουλτάνου Σελίμ Α’, κατόπιν θαυματουργικής εμφάνισης σαράντα πολεμιστών σε οπτασία, την οποίο ο Σουλτάνος απέδωσε στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, προστάτες της Μονής.
Μονή της Σιμώνος Πέτρας
Η επταόροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού. Ο ιδρυτής της, ο όσιος Σίμωνας, έζησε στο Αγιον Όρος στα μέσα του 14ου αι. Ο Όσιος Σιμων ονόμασε αρχικά τη Μονή «Νέα Βηθλεεμ», αργότερα όμως πήρε το σημερινό της όνομα, από τον ιδρυτή της και από την πέτρα πάνω στην οποία είναι κτισμένη. Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του περασμένου αιώνα (1891) η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξανακτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Το Καθολικό της Μονής κτίστηκε μετά την τελευταία πυρκαγιά και δεν είναι τοιχογραφημένο. Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές. Από άποψη κειμηλίων, διαθέτει ένα τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά, τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία. Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 60 μοναχών.
Μονή Οσίου Γρηγορίου
Η μονή είναι παραθαλάσσια, επί ακρωτηρίου της νοτιοδυτικής ακτής της Αθωνικής χερσονήσου, νότια της Μονής Σιμωνόπετρας και βορειότερα από τη Μονή Διονυσίου. Σύμφωνα με χειρογραφικό κώδικα η Μονή αυτή δρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα (1310). Ιδρυτής της είναι ο όσιος Γρηγόριος ο νέος επονομαζόμενος, ησυχαστής μαθητής του αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη του μεγάλου δάσκαλου της νοεράς προσευχής. Έπειτα από μια τρομακτική επιδρομή που σημειώθηκε κατά της Μονής στα τέλη του 15ου αιώνα η Μονή ανάκαμψε δύο αιώνες μετά, από τις γενναιόδωρες χορηγίες των Μολδαβών ηγεμόνων, για να δοκιμαστεί ξανά στην Επανάσταση του 1821 όπου και η σημερινή της ακμή ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το Καθολικό της μονής Γρηγορίου, τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Νικολάου, άρχισε να κτίζεται αμέσως μετά την πυρκαγιά του 1761.
Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 85 άτομα.
Ιερά Μονή Διονυσίου
Σε ύψος 80 μ. από τη θάλασσα και σε βράχο απότομο, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Διονυσίου στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους. Είναι η 5 η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και στην κατοχή της έχει το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου. Συγκεκριμένα, το Καθολικό της τιμάται στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Εξωτερικά η μονή φαίνεται σαν φρούριο. Η νότια πλευρά φαίνεται από τον αρσανά ότι αποτελείται από αιωρούμενες ξύλινες στοές που στεφανώνουν τις άγριες κορυφές των πολλών βράχων. Ανατολικά και κοντά στο κοιμητήριο της μονής βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νήφωνα (εορτή 11 Αυγούστου), πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και φωτιστού των Ρουμάνων, ενώ δυτικά υπάρχουν άγριες χαράδρες που κατεβαίνουν από τον Άθω φέρνοντας την αέναη βοή του βορρά.
Το μοναστήρι χτίστηκε το 1380 από τον οσιότατο μοναχό Διονύσιο.
Ιερά Μονή Αγίου Παύλου
Κατά την παράδοση, τη Μονή ίδρυσε ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμίτης, κτήτορας της Ξηροποτάμου, στα τέλη του 10 ου αιώνα. Οι πρώτοι και σημαντικότεροι ευεργέτες ήταν οι οικογένεια Βράνκοβιτς, δεσπότες της Σερβίας, όπου ανέλαβαν την κατασκευή του Καθολικού. Το μοναστήρι εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Χριστού. Το Καθολικό εγκαινιάστηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και κτίστηκε στα 1817-1845. Η Τράπεζα χτίστηκε στα 1902- 1903 χωρίς να τοιχογραφηθεί. Η Μονή έχει γύρω στα 10 παρεκκλήσια, μεταξύ των οπίων το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει μόνο 500 χειρόγραφα και 10.000 έντυπα βιβλία πρόσφατης εποχής. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται τα Δώρα των Μάγων, δυο κομμάτια του Τίμιου Ξύλου καθώς επίσης ένα δίπτυχο από σμάλτο με την εικόνα του Παντοκράτορα το οποίο προέρχεται από τη σχολή Μαάς και κατασκευάστηκε το 1200.
Στις πολύτιμες εικόνες ανήκουν αυτή του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Μυροβλήτισσας. Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας Μυροβλήτισσας βρισκόταν σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι της Κων/πολης που λεγόταν του Μυρελαίου. Από εκεί την έφερε στο Άγιο Όρος ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμηνός και την αφιέρωσε στην δεύτερη Μονή την οποία ίδρυσε και που έλαβε το όνομά του. Η αγία αυτή εικόνα άρχισε κάποτε να αναβλύζει μύρο και γι’ αυτό από τότε ονομάζεται Μυροβλήτισσα. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, στη βόρεια πτέρυγα, με τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής του 1554, το τμήμα των δώρων των Μάγων που φυλάσσονται στο καθολικό, καθώς επίσης και τη βιβλιοθήκη της Μονής με τους χειρόγραφους κώδικες του9ου-10ου αιώνα. Σήμερα η μοναστική δύναμη της Μονής αγγίζει τα 100 άτομα.
Μετά το τέλος της περιήγησης οι εκδρομείς απόλαυσαν το φαγητό και τον καφέ τους στην Ουρανούπολη και μετέβησαν για προσκύνημα στην μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδος. Εκεί οι μοναχές προσέφεραν πεντανόστιμο ραβανί και καφέ και έπειτα από λίγη ώρα ακολούθησε ο δρόμος της επιστροφής. Όλοι οι προσκυνητές μείνανε ενθουσιασμένοι από τον περίπλου αλλά και την όλη οργάνωση της εκδρομής και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί στο μέλλον.